Nesmírně kvalitní tenisové zápasy nabídl 31. ročník turnaje UniCredit Czech Open, který hostily kurty v prostějovském areálu. Nabídl celou řadu překvapivých výsledků, také proto se do finále nedostal ani jeden nasazený. Tenis zkrátka ukázal, jak umí být krásný a nevyzpytatelný.

DAY 1

V rámci hracího programu nastoupili na kurty nejdříve finalisté kvalifikace. O postup do hlavní soutěže usilovali také dva domácí tenisté. Martin Krumich podlehl 2:6, 6:7 Jerome Kymovi ze Švýcarska. Přesto jako „šťastný poražený“ prošel do 1. kola. Do hlavní soutěže přímo postoupil Michael Vrbenský. Druhý nejvýše nasazený hráč kvalifikace porazil bezpečně 6:1, 6:4 ruského tenistu Bogdana Bobrova. „Jedinou slabší chvilku jsem měl při prvním mečbolu za stavu 5:2 ve druhém setu. Většinou jsem ale diktoval tempo hry,“ prohlásil Vrbenský.

Už do 2. kola postoupil Andrew Paulson, držitel divoké karty. Ve vyrovnaném souboji porazil Alibeka Kačmazova za dvě a čtvrt hodiny 6:4, 4:6, 6:4. Ve třetí sadě vedl již 5:2 a přes jednu ztrátu podání vybojoval vítězství. „Bylo to hodně náročné, ale ve třetím setu jsem cítil, že mám více sil. Jsem rád, že se podařilo volnou kartu využít,“ řekl Paulson.

Bez větších potíží si s Kazachem Timofejem Skatovem poradil nejvýše nasazený Srb Laslo Djere, ve třech setech naopak vypadl bývalý hráč třetí světové desítky Martin Kližan ze Slovenska, který se vrátil na kurty po dvouleté pauze.

DAY 2

Sen o úspěšném návratu na prostějovské kurty se Jiřímu Veselému zhroutil na začátku druhého setu. S Lucasem Neumayerem po ztrátě první sady přišel v rychlém sledu dvakrát o vlastní servis. Sice si dokázal vzít jeden brejk zpět, na obrat to ale v souboji s rakouským mladíkem trojnásobnému vítězi turnaje nestačilo. „Ještě za stavu 2:3 jsem měl ve druhém setu šanci vrátit se do zápasu, nedohrál jsem však některé dobře rozehrané výměny. Hlavním problémem ale byl můj servis. Pětkrát jsem přišel o podání, dával jsem soupeři zbytečné šance, což rozhodlo,“ uvedl zklamaný Veselý po porážce 4:6, 2:6. V úvodním kole prohrál také Martin Krumich, z postupu se naopak radoval Michael Vrbenský.

Hodně povedené vystoupení absolvoval proti nasazenému Ugo Blanchetovi Vitalij Sačko. Tenista, který dlouhodobě žije v Prostějově, zvládl napínavou koncovku prvního setu, v tom druhém odskočil na 4:1 a nakonec se radoval z postupu po výsledku 7:6, 7:5.

Pozici papírového favorita dokázal potvrdit čtvrtý nasazený Vít Kopřiva v souboji se zkušeným Stefanem Travagliou z Itálie, přestože měl pomalejší začátek a prohrával 0:3 v první sadě. Rychle se mu podařilo vyrovnat a lepším hráčem byl i ve druhém setu. Tomu odpovídal výsledek 6:4, 6:4. „Vstup do utkání možná ovlivnila menší nervozita. Hraji doma, chci uspět. Ovšem docela rychle se podařilo srovnat krok a pak už jsem cítil, že jsem o něco lepší,“ hodnotil utkání Kopřiva.

Hodně těžký souboj musel v boji o postup do 2. kola podstoupit obhájce titulu Dalibor Kopřiva. V duelu s Francouzem Valentinem Royerem prohrál první sadu ve zkrácené hře, až pak potvrdil roli favorita a zbývající dva sety vyhrál 6:3 a 6:3. „Čekal jsem, že to bude těžký zápas, protože soupeř má v poslední době skvělou formu,“ prohlásil po utkání Svrčina.

DAY 3

Přes dvě hodiny usiloval o účast ve čtvrtfinále Vitalij Sačko, jehož soupeřem byl Francouz Kyrian Jaques. Vývoj utkání se přeléval ze strany na stranu, lepší nervy ve vyrovnaných výměnách měl ale francouzský tenista, který postoupil po setech 6:2, 4:6, 6:2. „Snažil jsem se hrát aktivně, soupeř ale dělal minimum chyb. V tom byl mezi námi rozdíl,“ uvedl Sačko, který se dlouhodobě připravuje v Prostějově.

Snažení Víta Kopřivy o zopakování vítězného tažení z roku 2022 skončilo na turnaji UniCredit Czech Open nečekaně již ve 2. kole. Nad síly čtvrtého nasazeného hráče byl Chun-Hsin Tseng z Tchaj-wanu. Prostějovský tenista prohrál 4:6, 2:6 přestože měl v prvním setu výhodu brejku. „Zpočátku jsem hrál docela dobře, něco tomu ale pořád chybělo. I když jsem vedl, nedokázal jsem dotáhnout do konce některé rozehrané výměny. Proto jsem o set přišel, což se mnou docela otřáslo,“ přiznal Kopřiva, jenž se nedokázal chytit ani ve druhé sadě.

Na skvělé předchozí výsledky dokázal navázat Michael Vrbenský v osmifinále s nasazeným Francescem Passarem z Itálie. Český tenista postoupil do hlavní soutěže z kvalifikace, přesto zaskočil pátého nasazeného hráče turnaje a zvítězil 4:6, 6:4, 6:4. „Mým cílem byl postup z kvalifikace, teď už mám dva zápasy nad plán,“ usmíval se čtyřiadvacetiletý Vrbenský. Po ztrátě prvního setu lehce upravil svoji hru a přineslo to úspěch. „Začal jsem dávat returny více zezadu a začal více bodovat. Soupeř navíc dělal více chyb než obvykle, i toho jsem dokázal využít,“ radoval se z postupu český tenista.

Obhájce loňského titulu Dalibor Svrčina vypadl nečekaně ve 2. kole. S Lucasem Neumayerem prohrál 0:6, 2:6, když se prakticky nedostal do zápasu. Soupeř byl od začátku aktivnější a téměř celý zápas měl pod kontrolou. „Nevím, co se stalo. Neměl jsem se čeho chytit. Soupeř hrál dobře, ale především od sebe jsem čekal jiný výkon. Někdy je den, kdy se vám nedaří. To byl jeden z nich,“ konstatoval Svrčina.

Kousíček od velkého překvapení byl Andrew Paulson, který nad šestým nasazeným Moldavanem Radu Albotem vedl 4:0 ve třetím setu, přesto prohrál 7:6, 4:6, 5:7, když v závěrečné pasáži přišel třikrát o svůj servis.

DAY 4

V úvodním čtvrtfinále probíhajícího ročníku UniCredit Czech Open na sebe narazili zástupci mladé generace. Úspěšnější byl jednadvacetiletý Švýcar Jerome Kym, jenž porazil o dva roky staršího Kyriana Jaqueta z Francie dvakrát 6:4 a potvrdil aktuální skvělou formu. Byl jistější v koncovkách obou setů a na prostějovských kurtech zapsal páté vítězství v řadě.

Cesta posledního českého tenisty v turnaji UniCredit Czech Open skončila ve čtvrtfinále. Nad síly hráče Michaela Vrbenského, který se dostal do hlavní soutěže přes kvalifikaci, byl Chun-Hsin Tseng z Tchaj-wanu. Vrbenský prohrál 3:6, 4:6, přestože v první sadě vedl 3:1.

„V prvním setu jsem měl ještě brejk na 4:1, pak mě ale soupeř dostal do kleští a dlouho mě k ničemu nepustil. V této fázi jsem prohrál devět her v řadě, což se na takové úrovni neodpouští. Stálo mě to zápas,“ vypíchl klíčovou pasáž zápasu Vrbenský.

Jako třetí si postup mezi nejlepší čtyři vybojoval Argentinec Pedro Cachin po třísetovém souboji s Moldavanem Radu Albotem. Třetí nasazený sice s turnajovou šestkou prohrál první sadu 3:6, pak ale průběh duelu otočil a další dva sety získal v poměru 7:5, 6:2.

„Bylo to hodně vyrovnané, ve druhém setu se mohl radovat i soupeř. Ale podařilo se mi srovnat krok, což mě uklidnilo. V rozhodujícím setu jsem už hrál svoji hru a ta vedla k úspěchu,“ prohlásil po utkání Cachin.

V závěrečném střetnutí dne potvrdil roli velkého favorita nejvýše nasazený Srb Laslo Djere. V utkání s Rakušanem Lucasem Neumayerem sice první set získal až ve zkrácené hře, pak už ale ukázal, proč je ve světovém žebříčku na pomezí první padesátky. Svého soupeře zatlačil do defenzivy a trpělivou hrou si hledal cestu za vítěznými údery. Druhou sadu vyhrál 6:2 a zahraje si o postup do finále.

DAY 5

Úvodní semifinále UniCredit Czech Open začalo podle papírových předpokladů. Nasazený Argentinec Pedro Cachin získal první tři hry, pak se ale začaly dít velké věci. Jerome Kym ze Švýcarska vyhrál šest her v řadě a celý první set. Po pauze mezi sety se Cachin vrátil na kurt naprosto koncentrovaný. Dvakrát po sobě prorazil Kymův servis a krok se soupeřem srovnal po výsledku 6:1 a vynutil si rozhodující set. V jeho první části si soupeři vzájemně vzali po jednom podání, od stavu 4:4 byl úspěšný pouze Kym a překvapivě postoupil do finále.

„Byl to trošku bláznivý zápas s divokým průběhem. Ale pořád jsem cítil, že mám šanci vyhrát. I proto jsem byl uvolněný a v závěru zvládl rozhodující výměny,“ radoval se Kym.

Nejvýše nasazený Srb Laslo Djere nezačal duel o postup do finále proti Chun-Hsin Tsengovi dobře a rychle prohrával 0:4. Stačil sice snížit na 3:5, z vítězství 6:3 se přesto radoval tenista z Tchaj-wanu. Skvěle vstoupil také do druhé sady, v níž vedl už 4:0, turnajová jednička se ale nechtěla smířit s rychlou porážkou a srovnala průběžný výsledek. V deváté hře ale Djere opět neudržel vlastní servis, vzápětí jeho protivník, který v juniorském věku vyhrál tři grandslamové turnaje, střetnutí ukončil. „Celý týden hraji dobře, v semifinále jsem předvedl zatím nejlepší výkon. Daří se mi v dlouhých výměnách, nedělám chyby. Snad to tak bude pokračovat,“ prohlásil spokojeně Tseng.

DAY 6

Nečekaně jednoznačný průběh měl začátek finálového zápasu, v němž lehce favorizovaný Chun Hsin Tseng dvakrát po sobě ztratil svůj servis a v duelu s Jerome Kymem prohrával 0:4. Švýcarský tenista byl při vlastním podání stoprocentní a po výsledku 6:2 získal první set.

Ve druhém pokračování duelu se role otočily. Tseng po čtvrté hře odskočil na 3:1, v závěru sady získal druhý brejk a bylo vyrovnáno – 6:2. Pro konečný výsledek byla rozhodující čtvrtá hra rozhodujícího dějství, kdy byl Kym úspěšný na returnu. Od tohoto okamžiku povolil soupeři získat jedinou hru, proměnil čtvrtý mečbol a vybojoval nejcennější titul v kariéře.

Úplně posledním utkáním celého turnaje bylo finále ve čtyřhře, které bylo také bohužel bez domácí účasti. Do zápasu o titul postoupila nizozemsko-rakouská dvojice Matwe Middelkoop, Philipp Oswald a bělorusko-španělský pár Ivan Liutarevič, Sergio Martos Gornes, který odehrál první společný turnaj, jenž byl vítězný. Nová dvojice vyhrála 6:1, 6:4 a ovládla deblovou soutěž, když v celém turnaji ztratila pouze dva sety.