Výraznou stropu zanechaly české tenistky na letošním Australian Open. Dcera prostějovského rodáka Josefa Muchy, někdejšího hráče fotbalových Železáren, dnes asistenta v 1.FC Slovácko a sestra současné jedničky v brance eskáčka Filipa, Karolína Muchová se dostala až do semifinále dvouhry. ˇ4lenka TK Agrofert Prostějov Barbora Krejčíková si zahrála s Kateřinou Siniakovou finále ve čtyřhře a triumfovala v mixu společně s Američanem Rajeevem Ramem.

Muchová ve druhém týdnu prvního grandslamu sezóny porazila dvě nasazené tenistky. Ve čtvrtfinále si dokonce vyšlápla na domácí turnajovou jedničku Ashleigh Bartyovou a vypadla až v semifinále ve třech setech s Američanku Jennifer Bradyovou. V desáté hře rozhodující sady česká tenistka sice odvrátila čtyři mečboly, ani to na výhru nestačilo.

„Začala jsem pomalu. Hodně kazila. Ona hrála skvěle, výborně servírovala, což o mně neplatilo. Ve druhém setu jsem se srovnala a snažila se víc útočit. Ve třetím jsem promarnila příležitosti při jejím podání. Ona ty své využila, což rozhodlo,“ ohlédla se za utkáním s Bradyovou Muchová, která přesto byla s postupem mezi čtyři nejlepší spokojená.

„Porazila jsem v těžkých zápasech řadu dobrých hráček. Ujistila jsem se, že se můžu utkávat s těmi nejlepšími, i když nejsem stoprocentně zdravá. Kéž by každý turnaj probíhal podobně, jen s trochu lepším závěrem.“

Kvalitní deblovou formu potvrdila Krejčíková. Na dvojnásobný titul to nestačilo, v mixu ale dominovala potřetí v řadě. Vítězové porazili domácí pár Samantha Stosurová, Matthew Ebden 6:1, 6:4. „Je to úžasný pocit, jsem velmi šťastná. Jsem moc ráda, že hlavně s Rajeevem se nám tak dařilo, vyhráli jsme dvakrát a opravdu nám to šlape,“ radovala se tenistka.

Zklamaná nebyla ani po finálové porážce, v níž české hráčky podlehly Belgičance Elise Mertensové a Bělorusce Aryně Sabalenkové. „Díky všem fanouškům za podporu. Chci poděkovat i Kateřině, že se mnou stále chce hrát. Dosáhly jsme dobrého výsledku. Poslední soupeřky byly o moc lepší. Doufám, že si spolu ještě zahrajeme,“ přidala po porážce v ženské čtyřhře 2:6, 3:6 Krejčíková.

MUŽI

Concepcion – challenger ATP

Dvouhra – 1. kolo: Sačko – Coria (1-Argentina) 2:6, 2:6.

Potchefstroom – challenger II ATP

Dvouhra – 1. kolo: Kopřiva – Blancaneaux (Francie) 1:6, 1:6, Kolář – Menendez-Maceiras (Španělsko) 4:6, 0:6.

ŽENY

Australian Open

Dvouhra – 4. kolo: Muchová (25) – Mertensová (18-Belgie) 7:6, 7:5. Čtvrtfinále: Muchová – Bartyová (1-Austrálie) 1:6, 6:3, 6:2. Semifinále: Muchová – Bradyová (22-USA) 4:6, 6:3, 4:6.