Jednatřicet zápasů ve dvouhře, dalších dvanáct v kvalifikaci plus šestnáct duelů ve čtyřhře nabídl 28. ročník tenisového turnaje MONETA Czech Open 2021. Diváci viděli špičkové zápasy, v nichž se představilo hned šestnáct domácích hráčů. Celý týden byl díky tomu v prostějovském areálu nabitý zajímavým tenisem. Vítěz mohl být ale jen jeden a tím se stal Argentinec Federico Coria, který v atraktivním finále přehrál Slováka Alexe Molčana, jenž se stal největším překvapením letošního klání. Nejúspěšnějším domácím hráčem se stal Zdeněk Kolář, který došel až do semifinále dvouhry a společně s klubovým spoluhráčem z TK Agrofert Romanem Jebavým i do finále čtyřhry. Naopak zklamáním skončilo působení Jiřího Veselého, jenž nepřešel druhé kolo. Nevyšla ani sázka na nasazenou jedničku Pablo Andujára ze Španělska. PROSTĚJOVSKÝ Večerník byl jako každým rokem denně u toho, aby pro vás průběh celého turnaje zmonitoroval pěkně den po dni.

Den první: zazářili Kopřiva a Svrčina

Ještě před startem hlavní části turnaje se v pondělí 14. června dohrávala kvalifikace, v níž měl český tenis dva své zástupce. Pavel Nejedlý nestačil na Rakušana Alexandera Erlera, postup si však vybojoval David Poljak. Jeho soupeřem byl hlavní favorit kvalifikace Johannes Haerteis, prostějovský tenista ale podal kvalitní výkon a zvítězil ve dvou setech. „Soupeři jsem oplatil předchozí dvě porážky. Až na několik okamžiků to byl z mé strany dobrý výkon a mám radost, že se mi podařilo doma projít do hlavní soutěže,“ uvedl Poljak. „V poslední to výsledkově nebylo příliš dobré, postup beru jako odměnu za tréninkovou dřinu v předchozích týdnech,“ dodal prostějovský tenista.

Český tenis se mohl radovat také v zápasech 1. kola. Nad šestým nasazeným Jozefem Kovalíkem vyhrál po necelých třech hodinách Vít Kopřiva. Zástupce domácího tenisu sice prohrál první set, pak ale zvládl dvě vyrovnané koncovky. „Bylo to hodně těžké a těsné. Chvíli jsem se dostával do tempa. Na kurtu jsem nechal hodně sil, ale stálo to za to. Nechtěl jsem doma končit po prvním kole,“ řekl Kopřiva.

Otáčet musel svůj souboj také Dalibor Svrčina proti Němci Matthiasi Bachingerovi. Po prohraném setu dokázal vyhrát jedenáct her v řadě a nakonec i celé utkání. „Měl jsem více sil. Můj výkon šel postupně nahoru,“ pochvaloval si Svrčina.

Mezi nejlepší šestnáctku prošel hodně rychle také Zdeněk Kolář v duelu s Rakušanem Lucasem Miedlerem. Naopak Andrew Paulson nestačil na nasazeného Bolivijce Hugo Delliena a Jonáš Forejtek vypadl s Italem Gianlucou Magerem, trojkou prostějovského challengeru.

FOTO 25_OSTATNI

Den druhý: Lehečka semifinále neobhájil, nasazená jednička zklamala

Hned po prvním zápase skončil v turnaji prostějovský Jiří Lehečka. Obhájce loňského semifinále měl se Slovákem Lukášem Kleinem dobře rozehrané oba sety a pokaždé vedl 5:3, přesto prohrál dvakrát 5:7 a ve dvouhře skončil nečekaně už po prvním zápase. V koncovkách nedokázal přetlačit trpělivě hrajícího soupeře a sám zkazil několik snadných úderů.

„Pochopitelně mě to mrzí. Prvním klíčovým okamžikem byla devátá hra prvního setu, když jsem nedokázal udržet servis. Dlouho jsme se přetahovali, ten game se hrál snad deset minut a jeho výsledek ovlivnil koncovku. V tom druhém jsem doufal, že se něco takového už nemůže opakovat a přesně to se stalo,“ posteskl si zklamaný Lehečka.

Pozici favorita naopak potvrdil Jiří Veselý. Trojnásobný vítěz turnaje, jehož soupeřem byl Facundo Mena z Argentiny, neodehrál ideální utkání, přesto postoupil ve dvou setech. „První set byl dobrý, pak jsem se ale začal trápit. Přece jen jsem toho v poslední době moc nevyhrál a nervozita mě trošku svázala,“ uznal potíže Veselý. „Ve druhé sadě jsem sice ztratil brejk, koncovku ale zachránila zkrácená hra. Vstup mám za sebou, věřím, že to teď už bude lepší. Musím jít krok za krokem, doufám, že mě tady ještě čeká dlouhá cesta,“ dodala česká jednička.

Další dva prostějovští tenisté vypadli. David Poljak nestačil na Alexe Molčana ze Slovenska a Daniel Siniakov prohrál hladce se Sebastienem Baezem z Argentiny. V turnaji skončil také nasazený Argentinec Juan Manuel Cerundolo, který ve druhém setu vzdal zápas s rakouským kvalifikantem Alexanderem Erlerem, do další fáze překvapivě neprošel ani nejvýše nasazený Španěl Pablo Andujar, jehož přemožitelem se stal Yosuke Watanuki z Japonska.

 

Den třetí: derby pro Koláře, Veselý nestačil

Prvním domácím tenistou, který se probojoval do čtvrtfinále, se stal Zdeněk Kolář po výhře nad Vítem Kopřivou. Poraženému hráči nevyšla první sada a přes výrazné zlepšení utkání neotočil. „Začátek mi utekl, ale ve druhém setu jsem se dokázal zvednout. Bohužel ve zkrácené hře jsem udělal několik zbytečných chyb a Zdeňkovi výhru ulehčil,“ přiznal zklamání Kopřiva, kterého následně čeká antukový turnaj v Miláně. Z postupu mezi nejlepší osmičku měl vítěz velkou radost, přestože byl, podle Koláře, zápas hodně náročný. „Do startu druhého setu bylo všechno v mé režii, pak ale Víťa začal hrát svoji strojovou hru, která dělá každému problémy. Naštěstí se podařilo koncovku druhé sady urvat, stálo to však hodně sil. Fyzicky se ale cítím dobře, takže na čtvrtfinále budu připravený,“ prohlásil Kolář.

Divokou kartu od pořadatelů turnaje zatím maximálně využívá talentovaný Dalibor Svrčina. Osmnáctiletý tenista ve 2. kole porazil po setech 6:1, 7:5 Rakušana Alexandera Erlera. „Měl jsem velkou motivaci a na kurech, kde trénuji, jsem se cítil dobře. Musím přiznat, že v závěru mi pomohl soupeř, který chyboval při svém servisu. Radost z postupu mám i tak velkou,“ usmíval se Svrčina, kterému parádně vyšel první set, v dalším průběhu ale musel o postup tvrdě bojovat. „Zhoršil jsem se na podání a Erler se uvolnil. Všechno se to sešlo. Naštěstí mi pomohli i diváci, kteří fandili a to mě nakoplo,“ dodal Svrčina.

Už po souboji s Němcem Tobiasem Kamkem skončil turnaj pro druhého nasazeného Jiřího Veselého. Česká jednička prohrála 3:6, 4:6 a přišla o možnost vyhrát prostějovský turnaj počtvrté v kariéře. „Až na první dvě hry jsem se trápil. Hledání nějaké konstantní hry bylo marné. Nebylo to o soupeři, ten mě nezaskočil. Prohrál jsem si to sám,“ přiznal Veselý.

Ve druhém setu sice dokázal dohnat ztrátu brejku, v deváté hře ale Kamke opět získal servis českého tenisty a dokázal zápas dopodávat. „Šance od soupeře přišla, nedokázal jsem ji však využít. Musím doufat, že svoji hru najdu, jinak budu mít v dalším průběhu sezóny problémy,“ dodal zklamaně Veselý.

 

Den čtvrtý: Svrčinova jízda skončila, ale bravo!

Zdeněk Kolář v úvodním čtvrtfinálovém utkání proti Němci Tobiasi Kamkemu sice ztratil první hru, na kurtu byl přesto většinou lepším hráčem. Dodržoval stanovenou taktiku a po necelých čtyřiceti minutách získal vedení, když úvodní sadu vyhrál 6:2 a pravidelně atakoval soupeřův servis. „Snažil jsem se měnit rytmus hry. Střídat dlouhé a krátké míče, kouskovat jeho konstantní údery od základní čáry. Nechtěl jsem připustit, aby se hrálo podle jeho not. Fungovalo to dobře,“ pochvaloval si Kolář, který se na svého soupeře dobře připravil. Den před zápasem si přehrál Kamkeho střetnutí s Jiřím Veselým a věděl, co na německého protivníka může platit. „K soupeři mám respekt. Dlouho byl ve světové stovce, odehrál obrovské množství kvalitních zápasů. Nechtěl jsem nic podcenit,“ uvedl Kolář.

Kvalitní výkon předvedl také ve druhé sadě a po výsledku 6:3 se mohl radovat ze zaslouženého postupu. „Hrát na centru není snadné. Je tady hodně stínů, s tím se musí člověk vypořádat. Povedlo se, jedeme dál. Čeká mě další těžký zápas. Přál bych si, aby tady nebyl poslední,“ naznačil své ambice Kolář.

Nebojácný výkon podal proti třetímu nasazenému Gianlucovi Magerovi z Itálie Dalibor Svrčina. Na postup to ještě tentokrát nestačilo (3:6, 2:6) prostějovský mladík přesto vysoce favorizovaného soupeře trápil přes hodinu a půl. „Výkon nebyl špatný. Bohužel jsem ale nedokázal proměnit několik šancí, mohlo to být ještě vyrovnanější. Třeba hned na začátku jsem vedl 1:0 a 40:15, soupeř přesto srovnal. Takové situace musím příště vyřešit lépe,“ řekl Svrčina.

V deblu se hrálo už o postup do semifinále a účast v závěrečném utkání soutěže si vybojoval také pár Roman Jebavý - Zdeněk Kolář po vítězství 7:6, 6:1 nad dvojicí Sander Arends - Luis David Martinez.

 

Den pátý: Kolář na finále nedosáhl

V zahajovacím semifinálovém duelu prohrával Zdeněk Kolář s Federicem Coriou už 2:5 a přes veškerou snahu ztrátu dvou brejků nedohnal. Argentinec hrál svoji strojovou hru bez chyb a to mu přineslo vedení. Hned na začátku druhého setu český tenista ztratil své podání a od té chvíle Coria vedení nepustil a za sto minut se mohl radovat z postupu do finále, které si před devatenácti lety zahrál úspěšně jeho bratr Guillermo.

„Věděl jsem, že budu muset tvořit hru a chodit si pro vítězné míče. Tomu odpovídal větší počet nevynucených chyb. Bylo jich docela hodně a to byl problém. Federico ukázal, že je opravu výborným antukářem, prakticky nechyboval a vyhrál zaslouženě,“ komentoval střetnutí Kolář, který současně přiznal, že musel bojovat také s úbytkem sil. „Na turnaji hraji současně i čtyřhru, únava se nastřádá. Ale nelituji. Měl jsem možnost odehrát řadu kvalitních zápasů, tak to mám rád,“ uvedl Kolář.

Druhým finalistou MONETA Czech Open se stal Alex Molčan po vítězství 6:1, 6:3 nad nasazenou trojkou Gianlucou Magerem z Itálie. Slovenský tenista měl výborný vstup do zápasu, a přestože se jeho soupeř v průběhu utkání zlepšil, pohlídal si také průběh druhé sady. „Možná jsem mu zápas trošičku otrávil. Viděl, že jsem na tom kondičně dobře, mám dost sil a většinu míčků doběhnu. Celý zápas jsem se cítil dobře, vnímal jsem, že je pod mou kontrolou,“ hodnotil střetnutí Molčan, který prožívá povedené týdny. Po postupu do finále na turnaji ATP v Bělehradě si zahraje o další titul. „Užívám si to, je to odměna za předchozí tvrdou práci. Do finále půjdu s vědomím, že můžu vyhrát. Soupeře znám, pokusím se vymyslet taktiku, která na něj bude platit,“ řekl po semifinálovém úspěchu Molčan.

Na turnajový titul ve čtyřhře jen o kousek nedosáhl pár Roman Jebavý, Zdeněk Kolář přestože téměř bezchybně zvládl úvodní sadu. V dalším průběhu se soupeři českých tenistů Aleksandr Nedovyesov a Concalo Oliveira výrazně zlepšili, se štěstím vyrovnali ve zkrácené hře druhé sady a obrat dokonali v super tie-breaku. „Začátek byl výborný, měli jsme zápas dohrát ve druhém setu. V koncovce jsme měli i trošku smůly, ale takový je tenis. Musíme soupeři jen poblahopřát a smířit se s porážkou,“ poznamenal Jebavý. Podobné pocity měl také Kolář, který několik hodin po semifinále dvouhry nastoupil na kurt do rozhodujícího duelu čtyřhry. „Ve druhém setu jsme měli dostatek šancí získat rozhodující náskok. Příležitosti jsme neproměnili a v závěru přišel trest,“ posteskl si.

 

Den šestý: Coria napodobil bratra

Do první sady finálového utkání vstoupil lépe Alex Molčan. Slovenský tenista vedl 4:1 a za stavu 5:3 podával na zisk první sady. V tomto okamžiku ale ukázal Argentinec Federico Coria velkou trpělivost a vzal si brejk zpět. Molčan pak sadu přivedl alespoň do tie-breaku, ve zkrácené hře však dominoval jeho soupeř a po sérii dlouhých výměn se přiblížil k zisku vítězného poháru. Slovenského tenistu ztráta sady nerozhodila. Po krátké pauze se vrátil na kurt soustředěný a s favoritem držel dlouho krok. V klíčových okamžicích se však přece jen projevila větší zkušenost argentinského hráče, který byl přesnější při zakončení. Jeho údery měly patřičnou délku i razanci. Po devadesáti čtyřech minutách se Coria propracoval k možnosti ukončit zápas i celý turnaj a druhý mečbol proměnil. Zvítězil 7:6, 6:3 a po devatenácti letech navázal na bratra Guillerma, který prostějovský challenger ovládl v roce 2002. „Soupeř hrál výborně, bylo vidět, že jde nahoru. Nevzdal se, bojoval až do konce. I proto mám z vítězství velkou radost. Byl to skvělý týden,“ radoval se Coria. „Bratr mi na začátku týdne poslal fotku s pohárem, který zde vyhrál v roce 2002. To pro mě byla určitě velká motivace. Z vítězství mám neskutečnou radost a mohu prohlásit, že rodina Coriů miluje Prostějov! Samozřejmě, na oplátku už jsem bratrovi poslal svoji fotku s pohárem, který jsem dnes získal,“ neskrýval radost nový král prostějovského challengeru.

Hodně rychle na zklamání z porážky zapomněl Molčan. „Pochopitelně jsem to chtěl dotáhnout do konce. Ale finále je hodně dobrý výsledek. Navázal jsem na předchozí kvalitní výsledky, doufám, že forma vydrží co nejdéle,“ hodnotil turnaj ze svého pohledu Molčan.