Nejlepší sezónu v kariéře opět vylepšil Zdeněk Kolář vítězstvím na challengeru Iasi. Po zisku druhého titulu ve dvouhře se poprvé probojoval do světové dvoustovky. Poskočil na 179. místo žebříčku ATP a je aktuálně třetím nejlepším českým hráčem.

„O dvoustovku jsem usiloval hodně dlouho. Při současné velké vyrovnanosti hráčů je těžké posunovat se v žebříčku nahoru. Konečně se to podařilo. Hodně jsem tomu obětoval, je to odměna za tréninkovou dřinu,“ radoval se Kolář.

V Rumunsku byl pátým nasazeným a dlouho neměl v turnaji větší problémy. První set ztratil až v semifinále, v němž přešel přes zkušeného Srba Žekiče. Formu potvrdil i v závěrečném střetnutí, v němž po vyrovnané bitvě porazil nejvýše nasazeného Huga Gastona z Francie.

„Bylo to hodně náročné utkání. Tahali jsme se o každou hru. V rozhodujícím setu jsem získal brejk, ale až do posledního míčku bylo vše otevřené. Poslední hra byla opravdu dlouhá, měl jsem i kousek štěstí, které jsem si ale zasloužil,“ poznamenal Kolář.

Jiřímu Lehečkovi a Vítu Kopřivovi se tentokrát nedařilo. Oba v Amersfoortu prohráli hned v 1. kole. Turnaj ATP v Bastadu nevyšel ani Jiřímu Veselému. Sedmý nasazený nestačil ve 2. kole na Němce Hanfmanna.