Prvním hracím dnem odstartovalo tenisové mistrovství světa družstev do 14 let. ITF World Junior Tennis Finals 2021 se po loňské covidové pauze opět koná v Prostějově, už po dvaadvacáté za sebou. Vstup do turnaje výsledkově vyšel oběma domácím výběrům pořádající země.

Žákyně České republiky neměly v zahajovacím duelu základní skupiny 2 větší problémy s Jižní Koreou. Jen členka TK Agrofert Prostějov Marie Slaměníková se v úvodní dvouhře proti Hiyunjee Lee trápila ve druhém setu s vlastním podáním, než vzdorující soupeřku dorazila až pátým proměněným mečbolem 6:2, 7:5.

To Tereza Valentová (Sparta Praha) zničila Sarang Lim suverénně dvakrát 6:1, čímž bylo rychle rozhodnuto o hladkém triumfu děvčat ČR. „První zápas šampionátu zvládly holky výborně. Jedno vítězství však zatím nic neřeší, dobrý výkon musíme zopakovat i v dalších dnech,“ hodnotila kapitánka Petra Cetkovská, někdejší špičková tenistka v nové roli.

Mladí Češi prožili nepoměrně náročnější pondělní šichtu, když do grupy 4 odstartovali dramatickou bitvou s Německem. Domácí Jan Kumstát (syn bývalého prostějovského hokejisty Pavla Kumstáta) zprvu marně bojoval s vlastní nervozitou i zabijáckým bum bum stylem Maxe Schoenhause. Zvedl se teprve za stavu 2:6 a 0:1, načež vedl ve druhé sadě 5:3. Bohužel o gam později při skóre 5:4 promarnil čtyři setboly a sok vzápětí otočil na 5:7.

Nelehkou situaci naštěstí ustál Maxim Mrva, druhý plejer TK Agrofert v týmu ČR. Počáteční přetahovanou s Justinem Engelem změnil v jasný zisk vstupního setu poměrem 6:1. Pak sice nevyužil řadu brejkbolů na 5:2, což protivník potrestal obratem (4:2 – 4:5), ale následně Prostějovan znovu zabral a svým otočením na 7:5 srovnal zápasový stav.

Rozhodoval tedy debl, ve kterém Kumstát s Mrvou doslova přebojovali klíčové úvodní dějství plné zvratů. Nejprve měli navrch 3:1, poté ztráceli 3:5 a 5:6. Přesto nic nevzdali, opakovaně vyrovnali a zlomový tiebreak opanovali 7:2. Tím nabrali jistotu i pohodu, aby duu Engel, Schoenhaus skvělou herní produkcí nadělili ve druhé sadě pověstného kanára. „Jak Maxim v singlu, tak oba kluci ve čtyřhře výborně zvládli rozhodující momenty. Vydřená výhra nad Němci má pro další průběh mistrovství velkou cenu,“ radoval se český kapitán Tomáš Kajlík.

V úterý 3. srpna od 10.00 hodin jsou v prostějovském areálu za Kosteleckou ulicí na programu druhá střetnutí základní části. Češky čeká Hongkong, Češi vyzvou Jižní Koreu.

ITF WORLD JUNIOR TENNIS FINALS 2021 – VÝSLEDKY 1. DNE

CHLAPCI

Základní skupina 1

Itálie (1) – Švédsko 2:1, Kolumbie (7) – Španělsko 2:1.

Základní skupina 2

Švýcarsko (3) – Mexiko 3:0, Japonsko (6) – Finsko 0:3.

Základní skupina 3

Kanada (4) – Egypt 1:2, Rusko (5) – Thajsko 3:0.

Základní skupina 4

Česko (2) – Německo 2:1 (Kumstát – Schoenhaus 2:6, 5:7, Mrva – Engel 6:1, 7:5, Kumstát, Mrva – Engel, Schoenhaus 7:6, 6:0), Jižní Korea (8) – Ekvádor 1:2.

DÍVKY

Základní skupina 1

Rusko (1) – Egypt 3:0, Japonsko (8) – Bělorusko 2:1.

Základní skupina 2

Česko (4) – Jižní Korea 3:0 (Slaměníková – Lee 6:2, 7:5, Valentová – Lim 6:1, 6:1, Jandová, Slaměníková – Lee, Yang 6:3, 6:2), Thajsko (6) – Hongkong 2:1.

Základní skupina 3

Slovensko (3) – Ukrajina 2:1, Kolumbie (5) – Ekvádor 3:0.

Základní skupina 4

Bulharsko (2) – Švýcarsko 3:0, Kanada (7) – Mexiko 2:1.

 

Program na úterý ZDE: