Pouze jeden český tenista se probojoval do čtvrtfinále prostějovského turnaje ITF. V dobré formě hrající Dalibor Svrčina porazil 7:5 a 6:2 Nicolase Álvareze Varonu ze Španělska a zaznamenal už sedmou výhru v řadě. Žádný další tuzemský hráč ale na prostějovského tenistu nedokázal navázat.

Prostějovský turnaj ITF s dotací 25 tisíc amerických dolarů měl ve středu na programu osmifinále dvouhry a čtvrtfinále čtyřhry. Dění na kurtech areálu NTC MORAVA Za Kosteleckou ulicí odstartovalo krátce po desáté hodině dopolední. Na centrálním kurtu vyzval nasazenou osmičku Marek Gengel, favorizovanému Alexanderu Rybakovovi ze Spojených států ale podlehl dvakrát 3:6. Pouhých 54 minut strávil na kurtu Martin Krumich. Rovněž osmnáctiletý Čech čelil nasazenému protivníkovi – konkrétně turnajové trojce Nikolasi Sánchezovi Izquierdovi. Španěl splnil beze zbytku roli favorita a po kanáru v prvním setu povolil ve druhém dějství protivníkovi dva gemy.

Premiéru v hlavní soutěži podniku ITF si tento týden odbyl Mark Havlíček. Sedmnáctiletý teenager nestačil po dvou výhrách v kvalifikaci a úterním triumfu nad o rok starším krajanem Šimonem Mališem na Zsombora Pirose z Maďarska. S bývalým třetím juniorem planety prohrál za 69 minut 3:6 a 2:6. Zapomenout se bude snažit na své středeční vystoupení Jiří Jeníček. Jednadvacetiletý Čech schytal od šestého nasazeného Argentince Facunda Díaze Acosty dva kanáry. Stejným výsledkem zvítězil Jihoameričan i v prvním kole nad Victorem Sklenkou a neztratil tak dosud na turnaji ani jeden game! Bojovný výkon předvedl proti turnajové dvojce Nicku Chappellovi ze Spojených států Daniel Pátý, skalp favorita ale nezaznamenal ani on. Domácí kvalifikant prohrál 4:6 a 3:6.

Jak již bylo zmíněno, jediným českým tenistou, který se probojoval v Prostějově do čtvrtfinále, je tak Dalibor Svrčina. Ten sice v souboji s Nicolasem Álvarezem Varonou ze Španělska prohrál úvodní tři gemy, poté už ale začal prokazovat skvělou formu z posledních dnů a dokráčel si poměrem 7:5 a 6:2 už pro sedmé vítězství v řadě. Dnes jej v boji o semifinále čeká ČechoAmeričan Toby Kodat, bratr bývalé úspěšné tenistky Nicole Vaidišové.

V semifinále čtyřhry uvidíme hned tři české zástupce. Ve středu se do něj probojovali David Poljak po boku Američana Kodata, Marek Gengel s Bělorusem Ignatikem a Dalibor Svrčina s Američanem Rybakovem. Do elitní čtyřky se dále povedlo prokousat americké dvojici Chappell, Stalder.

Výsledkový servis

2. kolo dvouhry: Rybakov (USA-8) –Gengel 6:3, 6:3; Ignatik (Bělorusko-4) – Kodat (USA) 6:4, 5:7, 1:6; Krumich – Sanchez Izquierdo (Španělsko-3) 0:6, 2:6; Miedler (Rakousko-1) – Aldin Setkič (Bosna a Hercegovina) 6:1, 6:4; Alvarez Varona (Španělsko) – Svrčina (7) 5:7, 2:6; Pátý – Chappell (USA-2) 4:6, 3:6; Piros (Maďarsko-5) – Havlíček 6:3, 6:2; Jeníček – Díaz Acosta (Argentina-6) 0:6, 0:6

Čtvrtfinále čtyřhry: Miedler), Sánchez Izquierdo (Rakousko/Španělsko) – Gengel, Ignatik (Bělorusko-2) 3:6, 6:7(5); Kodat, Poljak (USA, ČR-1)– Jermář, Reček 6:7(4), 6: 2, 10:4; Černý, Rumler – Rybakov, Svrčina (USA, ČR-4) 6:7(4), 0:6; Díaz Acosta, Matuszewski (Argentina, Polsko-3) – Chappell, Stalder (USA) 0:6, 3:6

Čtvrteční program:

Čtvrtfinále dvouhry: Miedler – Diaz Acosta, Svrčina – Kodat, Piros - Sanchez Izquierdo, Chappell – Rybakov

Semifinále čtyřhry: Kodat, Poljak - Díaz Acosta, Matuszewski, Rybakov, Svrčina  Gengel, Ignatik.