Úžasné tažení mladého prostějovského tenisty Dalibora Svrčiny nižšími kategoriemi mužských turnajů skončilo v semifinále domácího PROSTĚJOV OPEN 2021. Osmnáctiletý talent pořádajícího klubu TK Agrofert podlehl argentinskému vrstevníkovi a na druhý titul za sebou (po triumfu na challengeru v Praze) tak nedosáhne.

 

„Tenhle soupeř bude hodně těžký a nebezpečný. Dobře ho znám z mládežnických kategorií, tady hraje výborně,“ varoval Svrčina ještě před pátečním semifinálovým duelem. A Facundo Diaz Acosta skutečně byl velice tvrdým oříškem, z pavouka dvouhry vymetl rozjetého Hanáka dvakrát 6:3.

Největší Daliborův problém přitom spočíval v příliš častém ztrácení vlastního servisu. Do celého střetnutí vstoupil čistě prohraným gamem při svém podání, o něž následně přišel během úvodního setu ještě dvakrát. Snížení z 1:4 na 3:4 tudíž k ničemu nevedlo.

Naděje svitla domácímu zástupci zkraje druhé sady, kdy sám získal druhý brejk. Jenže vzápětí znovu opakovaně neudržel servis a protivník vývoj nekompromisně otočil. Lépe podával i returnoval, víc herně tlačil, méně chyboval. A za půldruhé hodiny bylo hotovo.

„Je to škoda, ale soupeř byl lepší a zvítězil zaslouženě. Já jsem pod jeho agresivním tlakem nezahrál dobře, nenavázal na kvalitní výkony z předchozích utkání. Ale nevadí, z porážky se poučím a co nejlépe se připravím na další turnaje,“ okomentoval své vyřazení Dalibor Svrčina.

Už předtím v prvním singlovém semifinále třetí nasazený Nikolas Sanchez Izquierdo ze Španělska podobně hladce předčil Alexe Rybakova z USA 6:3, 6:2. Také zde předváděl úspěšnější tenista klasické antukové pojetí, s nímž si Američan nedokázal účinně poradit a navzdory maximální snaze nekladl větší odpor.

Drama se pak odehrálo ve finále deblu. K titulové radosti na akci ITF25 směřovala česko-běloruská dvojice Marek Gengel, Vladzimir Ignatik, leč po přesvědčivě získaném vstupním setu (6:3) nezvládla koncovku druhého dějství (6:7), načež rozhodoval supertiebreak. A v něm měli těsně navrch 10:8 Nick Chappell a Reese Stalder z USA, kteří tedy mohli slavnostně převzít menší z turnajových trofejí.

PROSTĚJOV OPEN 2021 – VÝSLEDKY

DVOUHRA

Semifinále

Sanchez Izquierdo (3, Španělsko) – Rybakov (8, USA) 6:3, 6:2, Diaz Acosta (6, Argentina) – Svrčina (7, Česko) 6:3, 6:3.

ČTYŘHRA

Finále

Chappell, Stalder (USA) – Gengel, Ignatik (2, Česko, Bělorusko) 3:6, 7:6, 10:8.