Španěl Nikolas Sánchez Izquierdo získal premiérový singlový titul v letošní sezóně. Nasazená trojka na prostějovském turnaji ITF s dotací 25 tisíc amerických dolarů nenašla za celý uplynulý týden přemožitele. V sobotním finále porazila Argentince Facunda Díaze Acostu 6:4, 1:6, 6:4 za dvě a půl hodiny.

„Sáhl jsem si až na dno svých sil. Ale vyplatilo se to. Po druhém setu jsem na tom nebyl úplně dobře, ale podařilo se mi navázat na výkon z první sady. Trpělivě jsem čekal na chyby soupeře, v důležitých okamžicích jsem se dočkal,“ radoval se vítěz.

Z domácích tenistů se dostal nejdále Dalibor Svrčina, jehož cestu ukončil až Acosta. Argentinec měl v semifinálovém duelu více sil. Naděje prostějovského TK Agrofert naopak trošku doplatila na náročný program z posledních týdnů. „Oba hrajeme podobný tenis. Kondičně náročný. Při dlouhých výměnách byl soupeř o kousek lepší. Svoji roli už hrála také únava. Mám za sebou opravdu hodně zápasů, to se projevilo,“ uznal Svrčina, který si po triumfu v Praze připsal další turnajový úspěch. Ve světovém žebříčku jej osmizápasová šňůra bez porážky vynese poblíž TOP 300.

Dalším hráčům se už tolik nedařilo, jejich maximem bylo 2. kolo. „Pro některé to ale bylo první seznámení s mužským tenisem, což je vždy hodně těžké. Příště už to bude třeba lepší,“ poznamenala Petra Černošková, šéfka prostějovských tenisových projektů.

Domácí tenisté se představili také ve čtyřhře, na vítězství ale nedosáhli. Dalibor Svrčina společně s Alexem Rybakovem s USA skončil v semifinále, stejně jako David Poljak s dalším Američanem Tobym Kodatem.

Včetně kvalifikace do turnaje ve dvouhře zasáhlo celkem osmadvacet českých tenistů a ti měli možnost bojovat o důležité body do světového žebříčku. „Ve spolupráci s Českým tenisovým svazem děláme maximum, abychom našim nadějím dali příležitost k hernímu progresu. Proto ještě letos uspořádáme ještě jeden turnaj pro juniory,“ dodala Černošková.

PROSTĚJOV OPEN 2021

Dvouhra – 1. kolo: Menšík – Kodat (USA) 3:6, 2:6; Jurajda – Svrčina 0:6, 0:6; Krumich – Siniakov 3:6, 6:4, 7:5; Rybakov (USA) – Poljak 7:6, 7:6; Pospíšil – Alvarez Varona (Španělsko) 3:6, 3:6, 1:6. 2. kolo: Svrčina – Alvarez Varona 7:5, 6:2.

Čtvrtfinále: Svrčina – Kodat (USA) 6:3, 6:3; Miedler (1-Rakousko) – Diaz Acosta (6-Argentina) 1:6, 2:6; Piros (5-Maďarsko) – Sánchez Izquierdo (3-Španělsko) 6:4, 6:7, 2:6; Rybakov (8-USA) – Chappell (2-USA) 6:2, 7:6.

Semifinále: Svrčina – Diaz Acosta 3:6, 3:6, Sánchez Izquierdo – Rybakov 6:3, 6:2

Finále: Sánchez Izquierdo – Diaz Acosta 6:4, 1:6, 6:4.

Čtyřhra – semifinále: Poljak, Kodat (1-ČR/USA) – Chappell, Stalder (USA) 1:6, 6:7; Svrčina, Rybakov (4-ČR/USA) – Gengel, Ignatik (2-ČR/Běl.) 2:6, 4:6

Finále: Chappell, Stalder – Gengel, Ignatik 3:6, 7:6, 10:8.

 33 prostejov open partneri