Krátce před vyvrcholením letošního ročníku Davis Cupu, který ovládli Rusové, byla rozlosována kvalifikace ročníku příštího. Los se týkal také českého týmu, který si to o postup na finálový turnaj rozdá v březnu 2022 s Argentinou. Hrát se bude na půdě soupeře.

„Argentina v Argentině na přelomu února a března, takový los mě určitě nepotěšil,“ přiznal kapitán Navrátil. „V té době se hraje na rychlých površích a z našich kluků určitě nikdo nebude hrát na antuce. Navíc Argentinci se jmény jako Schwartzman, Delbonis, Coria či Bagnis jsou poměrně těžký oříšek,“ vysvětlil obtížnost kvalifikačního losu.

S Argentinou se Česko naposledy utkalo v semifinále v letech 2012 a 2013 a obě pro český tým skončila triumfem. V obou případech Češi Argentince porazili 3:2, nejprve na argentinské půdě a poté doma v Praze. Oba ročníky poté navíc vyvrcholily celkovým českým triumfem v Davis Cupu. Tentokrát bude mít výhodu domácího prostředí argentinský tým, o přesném místě konání se teprve rozhodne, stejně jako o povrchu, na kterém se bude o víkendu 4. a 5. března 2022 hrát.

Největší hvězdou současného argentinského výběru je Diego Schwartzman, kterému patří 13. místo žebříčku ATP. V první padesátce žebříčku má Argentina ještě Federica Delbonise (44.) a teoreticky by se ve výběru mohl objevit také Juan Martín del Potro, jenž však v současnosti teprve pomalu spřádá plány na návrat na kurty po rok a půl dlouhé pauze bez tenisu. „Čeká nás velice těžká práce a velice dlouhá cesta do Buenos Aires. Byly lepší možnosti, ale také horší, třeba letět do Austrálie. Máme Argentinu a musíme se na ni připravit. Příprava bude těžká v tom, že kluci určitě na antuce hrát nebudou,“ podotkl Navrátil.

Na druhou stranu věří, že jeho svěřenci jsou schopní se rychle na tento povrch adaptovat. „Jirkovi Lehečkovi je podle mě jedno, jestli hraje na antuce nebo v hale. Tomáš Macháč je lepším hráčem trošku v hale, Jirka Veselý uhrál slušné výsledky na antuce i v hale. Zdeněk Kolář, Víťa Kopřiva nebo Dalibor Svrčina jsou zase lepší na antuce, takže ano, máme hráče na antuku i na tvrdý povrch, ale kvalita bude na straně Argentinců,“ dodal.

Počet účastníků příštího ročníku Davis Cupu se sníží z 18 na 16. Jistotu postupu na závěrečný turnaj mají letošní finalisté Rusko a Chorvatsko a kvalifikaci se vyhnou také Srbsko a Velká Británie, které obdržely od organizátorů divoké karty. Zbylých 12 míst je k mání pro týmy, které postoupí z kvalifikace. Té se zúčastní 14 týmů z letošního finálového turnaje a 10 týmů, které si tuto možnost vybojovaly ve Světové skupině I.

Česko má v kvalifikaci na finálový turnaj Davisova poháru doposavad poloviční úspěšnost. V roce 2018 Češi neuspěli v Ostravě proti Nizozemsku, o rok později si vybojovali účast na letošním závěrečném turnaji vítězstvím v Bratislavě nad Slovenskem.

Se třemi celkovými daviscupovými prvenstvími je Česko společně s Německem sedmým nejúspěšnějším národem. Nejprve vyhrálo ještě jako Československo v roce 1980 a poté v letech 2012 a 2013 uspěl tým okolo Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.