Tenisté prostějovského TK Agrofert vykročili za obhajobou loňského finále v extralize smíšených družstev. Ve svém úvodním vystoupení porazili ambiciozní Přerov 6:2, když klíčový náskok získali už po singlech.

Úvodní runda pořádajícímu klubu vůbec nevyšla. Linda Klimovičová podle předpokladů nestačila na favorizovanou jmenovkyni Noskovou a po vyrovnané první sadě se její hra rozpadla. Vít Kopřiva šel sice v utkání s Pavlem Nejedlým do vedení, v dalším průběhu se ale více dařilo soupeři, který po více než dvou hodinách vydřel pro přerovskou sestavu druhý bod.

Kvalitní výkon pak předvedl Jiří Lehečka. Duel s Jozefem Kovalíkem nabídl celou řadu ostrých servisů a typický halový tenis. Vždy se rozhodovalo v koncovkách a ty lépe zvládnul český daviscupový reprezentant. O vyrovnání se senzačně postarala nadějná Sára Bejlek. Ve dvou setech porazila jedničku Přerova Rebeccu Šramkovou, když zvládla i dramatický závěr střetnutí, který dospěl až do zkrácené hry.

O definitivní obrat se postaral Jíří Veselý. V souboji jedniček přehrál zahraniční akvizici Přerova Tallona Griekspoora. Vítěz letošních osmi challengerů a 65. hráč světa byl podle mírným favoritem, Veselý ale výborně podával a zaslouženě přinesl do kabiny třetí bod. Další pak přidal Zdeněk Kolář po souboji se Slovákem Lukášem Lackem, který byl také rozhodnutý po dvou setech.

Za stavu 4:2 mohla získat rozhodující bod dvojice Bejlek, Sisková a mladé prostějovské naděje dokonce získaly první sadu. Zkušenější pár Marková, Nosková ale dokázal vyrovnat a v super tie-breaku už jednoznačně dominoval. Závěrečné mužské čtyřhry se změnily v souboj páru Veselý, Zelenay s dvojicí Lehečka, Kolář kdo získá rychleji vítězný bod. Povedlo se česko-slovenské sestavě, o dvě minuty později zařídila poslední bod sestava daviscupových reprezentantů. 

Očima Jaroslava Navrátila:

„Z utkání jsem měl velké obavy. Ještě před začátkem jsem v duchu probíral naše šance. Získat potřebných pět bodů se zdálo téměř neřešitelným problémem. Opět se ale ukázalo, že týmové soutěže jsou nevyzpytatelné. Naprosto senzačně zahrála Sára Bejlek, odvedla fantastickou práci a družstvu neuvěřitelně pomohla. Téměř bezchybné výkony odvedli Jiří Veselý, Zdeněk Kolář a Jiří Lehečka. Dohromady neztratili ani set. Díky tomu jsme po siglech vedli a dostali se do psychické pohody. V tu chvíli jsem už věřil, že v deblech alespoň jeden bod uhrajeme. Holkám to ještě nevyšlo, přestože nehrály vůbec špatně. Ale kluci si to pak už pohlídali.“

TK Agrofert Prostějov – TK Precheza Přerov 6:3

Linda Klimovičová – Linda Nosková 4:6, 0:6

Vít Kopřiva – Pavel Nejedlý 6:3, 2:6, 4:6

Jiří Lehečka – Jozef Kovalík 7:6, 7:5

Sára Bejlek – Rebeca Šramková 6:3, 7:6

Jiří Veselý – Tallon Griekspoor 7:6, 6:2

Zdeněk Kolář – Lukáš Lacko 6:3, 7:5

Bejlek, Sisková – Marková, Nosková 6:3, 4:6, 2:10

Veselý, Zelenay – Kovalík, Michnev 6:4, 6:4

Lehečka, Kolář – Griekspoor, Lacko 6:3, 5:2