Hala Národního sportovního centra Prostějov se stala dějištěm volejbalového Mistrovství Evropy kadetek 2022. Hrála se v ní základní skupina II kontinentálního šampionátu dívek U17, druhou část přivítal Hradec Králové. Pojďme se za významným mezinárodním turnajem mládežnické kategorie podrobněji ohlédnout.

 NEDĚLE 17. července

Turecko – Itálie 3:1 (25, 20, -21, 18)

Otevírací zápas druhého dne tentokrát patřil světovým volejbalovým velmocem, současně medailovým favoritkám. A Turecko mělo většinu souboje nejvyšší herní úrovně trochu navrch nad Itálií. Klíčové bylo, že po ztrátě náskoku 14:9 v zahajovacím setu odvrátilo čtyři setboly za sebou obratem z 20:24 na 27:25. Druhá sada patřila skvěle podávajícím i blokujícím Turkyním přesvědčivě 25:20, ale potom Italky přidaly na přesnosti a agresivitě, vrátily se do střetnutí jak ziskem třetí části (21:25), tak bleskovým vedením 0:7 ve čtvrté. Soupeřky se však z útlumu dokázaly zvednout, aby ovládly zbytek sady 25:18, tím celou vynikající bitvu 3:1.

„Tohle utkání bylo nejtěžší možné. Proto jsme šťastní, že jsme porazili natolik silného protivníka, i když naše efektivita mohla být ještě vyšší. Každopádně jsme odvedli kvalitní týmový výkon, můžeme být spokojení. Důležité bude zvítězit i příště,“ řekl turecký trenér Rasit Berk Inanc. „Do zápasu jsme dobře vstoupili, jenže v závěru první sady nebyli při setbolech dostatečně hladoví vše úspěšně ukončit. Potom jsme zbytečně moc řešili sílu soupeře, místo abychom se soustředili na sebe. Od třetího setu nastalo zlepšení, bohužel třetí jsme z velkého náskoku zbytečně ztratili. Musíme zvednout hlavy a zítra předvést mnohem lepší výkon,“ burcoval italský lodivod Michele Fanni.

Polsko – Finsko 3:0 (12, 12, 22)

Druhý nedělní duel měl zatím nejvíc jednoznačný průběh z celého dosavadního turnaje. Od stavu 7:7 spustilo Polsko enormní nápor všemi činnostmi, kterému Finsko vůbec nezvládalo čelit. A úvodní dvě dějství tak favorizovaný tým dominantně ovládl shodným výsledkem 25:12. I ve třetí části Polky výrazně vedly (10:4), ale pak polevily a umožnily obrozeným Finkám otočit skóre na 12:13. Nicméně finiš navzdory vlastním chybám děvčata v bílých dresech ustála 25:22.

„První dva sety jsme odehráli výborně, zatímco ve třetím jsme se hodně zhoršili a nechtěně dělali maximum, aby zápas pokračoval čtvrtou sadou. Soupeř toho naštěstí nevyužil, my máme tři body do tabulky za jasné vítězství, s tím můžeme být určitě spokojeni. A už vyhlížíme další utkání,“ hodnotil polský kouč Waldemar Kawka. „Dlouho jsme se nemohli vůbec dostat do hry tím, že holky nezvládaly velký tlak soupeře na podání. Až od třetího setu se nám povedlo přihrávku zlepšit, výkon týmu šel nahoru a bylo to vyrovnané. Mnohem víc jsme hráli, co chceme, ale nestačilo to. Polsku dávám kredit, my musíme jít do příštího utkání se zdviženou hlavou,“ uvedl finský kormidelník Nikolas Balthasar Buser.

Slovinsko – Maďarsko 3:1 (18, -22, 23, 15)

Co derniéra svátečního dne? Fanoušci obou kolektivů opět vystupňovali hlučnost svého povzbuzování na maximum, bouřlivá atmosféra víc svědčila Slovinsku. I když po jeho vydařeném startu (25:18) byl další vývoj střetnutí jako na houpačce. Druhý díl urvalo neméně emotivní Maďarsko 22:25, které následně vedlo i ve třetím už 12:20. Ani takový náskok ovšem nestačil, neboť excelentním smečovaným servisem zaúřadovala Šiftar (dohromady 22 bodů). K ní se přidala podobně úderná Pucelj (26) a po působivém obratu na 25:23 nebylo co řešit, Slovinky dovedly celý mač k triumfu 3:1.

„Úvodní set jsme odehráli velice dobře, skoro bez chyb. Druhý i větší část třetího byly z naší strany naopak moc špatné, potom nám ale pomohla trocha štěstí a hlavně skvělé podání Miji Šiftar. Utekli jsme z velké ztráty, šli do vedení 2:1 na sety. A ve zbytku zápasu jsme znovu téměř nechybovali, tohle vítězství je pro nás velice důležité,“ neskrýval radost maďarský asistent trenéra Jaros Stekl.

Výběr ČR i podruhé ztratil vedení o dva sety

V Hradci Králové pokračovala skupina I. Spolufavoritky letošního ME U17 ze Srbska ukočírovaly dvě vypjaté koncovky proti Chorvatkám a uspěly 3:0 (22, 16, 24). Papírově silné Bulharsko zabralo skolením nebezpečných Nizozemek 3:1 (19, -19, 17, 27). A mančaft ČR opět kousal hořké zklamání z promarněného vedení 2:0, které se posléze změnilo v nejtěsnější podlehnutí Němkám 2:3 (22, 24, -23, -23, -10).

Tyhle naše holky v životě nezažily takovou diváckou atmosféru. Asi se trochu bojíme vyhrát zápas za tři body, je tam trošku chaos v systému a děvčata si tím musí projít. To se nedá natrénovat, chybí nám zkušenosti. Ve třetím setu jsme udělali tři čtyři taktické chyby, ale takové zkušenosti se hráčkám jednou budou hodit. Jsem trošku smutný, jsou tam slzy, ale přesto jsem na holky hrdý,“ konstatoval hlavní trenér Češek Petr Klár.

PONDĚLÍ 18. července

Itálie – Finsko 3:0 (16, 13, 13)

Zahajovací zápas dne číslo 3 byl tentokrát naprosto jednoznačný. Itálie přitom nezačala nijak dominantně a po obratu Finska z 13:11 na 13:15 se schylovalo k dílčímu překvapení hned v prvním setu. Favoritky v čele s Esposito (dohromady skórovala třináctkrát) však okamžitě zapnuly na vyšší obrátky, zatlačily podáním i dalšími činnostmi. A zbytek střetnutí změnily ve svou spanilou jízdu. Soupeře ničily dlouhými bodovými šňůrami, naplno prokázaly komplexní kvalitu a dospěly k drtivému triumfu 25:16, 25:13, 25:13.

„Z naší strany šlo o výborné utkání hlavně díky přístupu hráček. Podařilo se změnit nastavení mysli tím směrem, abychom řešili sami sebe, svůj vlastní výkon a cestu k vítězství. Tohle vidím jako velice důležitou věc, která dnes dokonale zafungovala. Proto jsme hráli na vysoké úrovni a bez problémů splnili dílčí cíl,“ spokojeně konstatoval italský kouč Michele Fanni.

Slovinsko – Turecko 3:0 (16, 22, 20)

V dalším střetnutí se zrodilo dosud největší překvapení prostějovské části šampionátu, když rozjeté Slovinsko vynikající hrou nečekaně hladce přejelo do té doby neporažené Turecko 3:0! Kompaktní družstvo okolo skvěle hrající dvojice opor Šiftar a Pucelj mělo raketový nástup, v úvodní sadě kralovalo 25:16. Během druhé sice zlepšující se Turkyně otočily z 12:5 na 15:16 a ve třetím dějství šly do náskoku dokonce 9:15, ale v obou případech se Slovinky vrátily do předchozí pohody. A mocnými závěry strhly mač na svou stranu 25:22, respektive 25:20. Senzace byla na světě!

„Měli jsme opravdu dobrou přihrávku, díky tomu jsme mohli v útoku hrát prakticky cokoliv. K tomu holky přidaly velmi kvalitní servis, navíc mají výbornou formu Mija Šiftar a Maša Pucelj, dařilo se i všem ostatním. Tohle byly klíče k našemu cennému vítězství, celý kolektiv zaslouží pochvalu za týmový výkon,“ zhodnotil slovinský asistent trenéra Jaros Stekl.

Polsko – Maďarsko 3:1 (24, -21, 20, 22)

Více než dvě hodiny poté trvala bitva mezi Polskem a Maďarskem, kterou naplnila spousta drobných i větších zvratů ve stylu nahoru – dolů. Klíčový význam přitom mělo čtvrté dějství, kde Polky hodně ztrácely a Maďarky směřovaly k premiérovému bodovému zisku do tabulky. Leč nestalo se. Pod tlakem začaly tradičně moc chybovat, protivnice tažené Sobanty (20) toho pohotově využily a otočením skóre definitivně vydřely výsledek 26:24, 21:25, 25:20, 25:22.

„Soupeř hrál velice dobře, tím to pro nás byl hodně těžký zápas, museli jsme tvrdě bojovat o každou výměnu. Opravdu náročný boj už pomalu směřoval do tiebreaku, ale dokázali jsme obrátit nepříznivý průběh čtvrtého setu a můžeme být jedině rádi za vítězství 3:1. Samozřejmě je velice důležité,“ oddechl si polský lodivod Waldemar Kawka.

Češky i do třetice podlehly

Grupou na východě Čech nadále úspěšně proplouvalo papírově nejsilnější Srbsko, byť i tentokrát mělo namále proti nevyzpytatelnému Bulharsku ve střetu jako na houpačce s rezultátem 3:2 (19, 18, -22, -24, 11). Nizozemsko vzápětí smetlo Německo tajfunově 3:0 (17, 18, 14). A Česko nutně potřebovalo zdolat Chorvatsko, aby udrželo reálnou naději na postup alespoň do bojů o 5. až 8. místo. Bohužel se zrodila prohra 1:3 (-16, -23, 22, -16).

„Dneska byly Chorvatky herně lepší. My jsme zkoušeli protočit sestavu, což se nám částečně povedlo, ale sportovně jsme na soupeřky od začátku neměli. To rozhodnutí sudího ve čtvrtém setu nás evidentně rozhodilo, ale nemůžeme se koukat, jestli nás někdo poškodí, dneska jsme na Chorvatky nenašli zbraň. Zítra si odpočineme. Nebudeme si nic nalhávat, čekají nás dva silné týmy, ale já doufám, že tady ještě nějaký zápas vyhrajeme, abychom nekončili turnaj s nulou na kontě,“ snažil se zůstat pozitivní kormidelník ČR Petr Klár.

Po předchozím duelu s Němkami, který se blokařce VK Prostějov Julii Bažó poměrně vydařil (8 bodů – 4 útoky při úspěšnosti 57 procent + 1 blok + 3 esa, celková užitečnost +4), tentokrát naše střeďačka absolvovala v základní sestavě jen první sadu (3 body se zakončením na 100 procent, užitečnost +2), pak střídala.

STŘEDA 20. července

Itálie – Slovinsko 3:1 (20, 22, -13, 22)

Potenciální medaile visela ve vzduchu hned při úvodním střetnutí po dni volna mezi favoritkami z Itálie a dosud výborně hrajícím Slovinskem. Italky do utkání vletěly jako vítr (10:3), pak měly problémy (14:15), ale ukázkově zvládly koncovku na 25:20. A následně měly pod kontrolou celou druhou sadu, byť v závěru těsně 25:22. Ve třetí části naprosto dominovaly zlepšené Slovinky, načež se družstvo z Apeninského poloostrova tažené Adigwe (15 bodů) vrátilo k předchozímu kvalitnímu výkonu a vydřelo vítězství 3:1.

„Věděli jsme, že nás čeká velice těžký zápas proti silnému soupeři se špičkovými smečařkami, které potřebujeme ubránit. Holky mi udělaly radost, jak koncentrovaně začaly, skvělý výkon držely první dva sety. A po hodně špatném třetím setu se ve čtvrtém dokázaly vrátit na top úroveň volejbalu. Jsme šťastní, že se nám podařilo zahrát podle našich představ a zvládnout za tři body tohle velmi důležité utkání,“ smál se spokojený trenér italského týmu Michele Fanni.

Maďarsko – Finsko 3:1 (18, -24, 11, 22)

O šanci prodloužit své účinkování na vrcholném turnaji v ČR si to rozdaly Finky s Maďarkami, zatím výsledkově nejhorší kolektivy skupiny II. Naprostou většinu duelu měl navrch maďarský celek, kterému ale o kousek utekla koncovka druhého dějství. Nicméně šlo o jeho jediné větší zaváhání, jinak byl lepší ve všech činnostech. A ačkoliv v úplném finiši zase klopýtal, výsledkový triumf 25:18, 24:26, 25:11, 25:22 si nenechal utéct.

„Je to pro nás velká úleva, protože jsme měli na to bodovat už v předchozích zápasech proti Slovinsku i Polsku. Tentokrát jsme dobře odstartovali, pak zbytečně ztratili druhý set a zbytek utkání naštěstí zvládli. Což nebylo snadné, protože Finsko nehrálo vůbec špatně. Konečně jsme ale dospěli až k vítězství a dnes můžeme být spokojeni, povedlo se udržet naději na postup do dalších bojů o umístění,“ měl na čtvrtý pokus důvod k radosti maďarský kouč Gabor König.

Turecko – Polsko 3:0 (14, 22, 22)

Pokud si Turecko chtělo uchovat možnost nevypadnout z bitev o cenné kovy, muselo v posledním středečním mači porazit Polsko. Atraktivní šlágr měl grády, nepostrádal dramatičnost včetně lehkého zranění nahrávačky Walczak po srážce s parťačkou. A komplexně makající Turkyně kontrolovaly celý průběh klíčového střetu. V zahajovací sadě sice ztrácely 8:10, ale poté dominovaly 25:14. V dalších dvou částech už to měly mnohem těžší, přesto hlavně kvalitními bloky i důraznými útoky výtečné Mumcular dospěly k vítězství 3:0.

„Pro nás to bylo nesmírně důležité utkání, abychom neztratili šanci na postup do semifinále. Proto jsme šťastní za výborný výkon celého týmu a jasné vítězství po dost jednoznačném vývoji. Rozhodnuto však ještě není, stejně dobře to musíme zvládnout ještě v posledním utkání skupiny,“ řekl turecký kormidelník Rasit Berk Inanc.

Volejbalistky ČR proti Srbkám bez šance

O tom, že letošní Mistrovství Evropy U17 skončí českým kadetkám již ve čtvrtek, definitivně rozhodl hladce projetý špíl s vysoce favorizovaným Srbskem, jemuž podlehly 0:3 (-18, -13, -14). Už předtím Německo překvapivě sfouklo Bulharsko 3:0 (23, 18, 22) a Nizozemsko zdolalo Chorvatsko 3:1 (22, -15, 19, 20).

„Viděli jsme v podání srbského družstva úplně jiný level volejbalu: útoky středem, byly lepší na servisu a prakticky ve všem. My musíme sportovně uznat, že na tuhle evropskou úroveň prostě nemáme. Jsme spolu 80 dní v roce, zatímco ostatní soupeřky mají nějakou společnou přípravu mládeže a trénují 220, 230 dní ročně, což je ten hlavní rozdíl. Ve všech dívčích mládežnických kategoriích prostě zaostáváme. Zítra přesto chceme jednoznačně vyhrát, nechceme odsud odjet bez vítězství,“ pověděl lodivod ČR Petr Klár.

Blokařka VK Prostějov Julie Bažó tentokrát pobyla na taraflexu první dvě sady a dosáhla 2 bodů (1 útok při úspěšnosti 50 procent + 1 blok) s celkovou užitečností +1.

ČTVRTEK 21. července

Slovinsko – Finsko 3:0 (18, 18, 23)

Slovinsko ještě živilo teoretickou šanci na postup do semifinále, muselo však porazit zkraje závěrečného dne skupinové fáze zatím poslední Finsko. Což se mu bez větších komplikací podařilo. Dílčí potíže měly Slovinky jen v úvodu do stavu 13:15 a pak ještě ve druhé polovině třetí části, kdy přišly o pětibodový náskok (10:5 – 12:13). Jinak se držely neustále nahoře. A jakmile zvládly těsnou koncovku střetnutí, byl potřebný triumf 3:0 na světě.

„Ze začátku jsme měli problémy na přihrávce a ztráceli 10:13, od té chvíle se příjem povedlo zlepšit. Navíc jsme tlačili podáním, hráli dobře, zbytek utkání kontrolovali. Když se ohlédnu za celou skupinou, bylo to z naší strany nahoru – dolů. Škoda horšího výkonu při premiéře s Polskem, naopak skvěle jsme zahráli proti Turecku. Důležité je, že v turnaji pokračujeme vyřazovacími boji v Hradci Králové,“ hodnotil slovinský asistent trenéra Jaros Stekl.

Itálie – Polsko 3:1 (21, -22, 22, 18)

Přímou bitvu o průnik mezi elitní kvarteto ME U17 svedli dva spolufavorité z Itálie a Polska. Byl to vzrušující střet plný nádherných volejbalových momentů, ale také chyb z obou stran. Až extrémní měrou přitom rozhodovaly dvě herní činnosti: servis a přihrávka. Komu šly zrovna lépe, ten měl navrch. Italky hlavně těmito zbraněmi otočily vstupní sadu z 10:13 na 25:21, Polky odpověděly podobným způsobem ve druhém dějství (22:25). I bez dvou zraněných členek základní sestavy bojovaly jako lvice, ale soustředěnému tlaku zlepšujících se soupeřek nakonec neodolaly. A družstvo okolo špičkové nahrávačky Allaoui ovládlo jak zápas kdo s koho, tak celou skupinu.

„Sice to pro nás dopadlo dobře, ale většinu utkání jsme nehráli svůj volejbal. Byli jsme pomalí, dělali spoustu chyb, nemohli se pořádně rozjet. Až od poloviny třetího setu šel výkon týmu nahoru a závěr už byl z naší strany opravdu kvalitní. Přesto jsme měli zahrát lépe, zvlášť proti oslabenému Polsku bez dvou stabilních děvčat. Nejdůležitější samozřejmě je, že jsme i tak dokázali zvítězit, vybojovat první místo ve skupině a semifinálovou účast. Teď chceme do finále,“ shrnul italský kouč Michele Fanni.

Turecko – Maďarsko 3:1 (17, -20, 10, 19)

Na druhou pozici před Slovinsko se mohlo posunout silné Turecko v případě poražení Maďarska. Tento vzájemný mač však dlouho zůstával na vážkách, neboť favoritky po jasně získané úvodní sadě 25:17 nečekaně vypadly z role ve druhé (20:25). A zkraje třetí následně prohrávaly 6:8. Nicméně v tu chvíli zapnuly mnohem vyšší herní otáčky, aby svůj mohutný nápor přetavily v sérii čtrnácti bodů za sebou na 20:8. Podobně Turkyně otočily rovněž čtvrté dějství (11:12 – 25:19) a nejlepší čtyřka šampionátu byla definitivně jejich.

„Jsme šťastní za postup do semifinále, ale zápas jsme neodehráli úplně podle našich představ. Dlouho trvalo, než náš týmový výkon šel víc nahoru, utkání jsme chtěli vítězně ukončit rychleji. Přesto se povedlo splnit první cíl, který zde na mistrovství máme. Teď musíme co nejlépe zvládnout přesun do druhého dějiště turnaje a maximálně se připravit na boje o medaile. Chceme do finále,“ neskrýval turecký trenér Rasit Berk Inanc.

Konečné pořadí základní skupiny II:

1. Itálie 12, 2. Turecko 11, 3. Slovinsko 10, 4. Polsko 8, 5. Maďarsko 3, 6. Finsko 1

V Hradci uspěly Srbky a Němky,

Češky zůstaly bez vítězství

Též skupina I v Hradci Králové ve čtvrtek skončila, a to dominancí papírově nejkvalitnějšího Srbska, jež završilo svou úspěšnou jízdu napříč grupou svalením Nizozemska 3:0 (13, 20, 19). Toho využilo Německo, když v přímé konfrontaci o druhou postupovou příčku zdatnějšími koncovkami umořilo Chorvatsko 3:0 (22, 22, 23). Naopak výběr České republiky završil výsledkově nepovedený kontinentální sraz další porážkou, a to naneštěstí znova hladkou 0:3 (-14, -23, -19) s Bulharskem.

„Dostali jsme šanci ve druhém setu, bohužel jsme to opět takticky nezvládli. Ale mám pocit, že už toho holky dneska měly plné zuby, a vítězná mentalita tam nebyla. První dvě porážky na turnaji na nich asi zanechaly větší stopu, než jsem sám čekal. Ty úvodní zápasy byly z naší strany herně dobré, bohužel výsledkově špatné a pak ve třetím utkání nastal zlom uvnitř družstva. Pak jsme to již nedokázali nastartovat,“ litoval lodivod ČR Petr Klár.

„Mně se vůbec nedařilo. Fakt jsem se snažila, aby to šlo, ale asi jsem už neměla energii. My jsme vypustily hodně důležitých balonů. Chtěly jsme do toho jít naplno, ale zase se to nepovedlo. Pět šest dní v kuse je opravdu dost a projevila se na nás i únava. Myslím, že zápas proti Němkám nás poslal hodně dolů. Přesto motivace pořád byla, jen už to prostě nešlo,“ smutně rekapitulovala tahounka Češek Anna Pragerová.

Konečné pořadí základní skupiny I:

1. Srbsko 13, 2. Německo 9, 3. Nizozemsko 8, 4. Bulharsko 8, 5. Chorvatsko 5, 6. Česko 2