Hned první duel prostějovských volejbalistek v novém kalendářním roce a po třítýdenní sváteční pauze bude mít hodně vysokou důležitost. Tuto sobotu 9. ledna od 17.00 hodin totiž ženy VK nastoupí na palubovce TJ Sokol Frýdek-Místek ke střetnutí 17. kola UNIQA extraligy ČR 2020/2021, jež bude klíčovým soubojem o lepší postavení ve spodních patrech tabulky.

Jednu takovou bitvu Hanačky zvládly ještě před Vánocemi, když tehdy klesly na poslední místo průběžného pořadí a nutně potřebovaly zvítězit ve Šternberku. Což se jim povedlo (3:1), díky tomu rázem vyskočily na současnou sedmou příčku. A tu nyní budou hájit na severu Moravy.

Momentálně až desáté Sokolky získaly v dosavadním průběhu soutěže jen čtyři body, o tři méně než vékáčko. Na kontě však mají stejný počet dvou výher, byť těsných 3:2 ve Šternberku i v Přerově. Naopak doma svěřenkyně trenéra Leoše Chalupy ještě nebodovaly a stejným soupeřům, které venku dokázaly porazit, na vlastním hřišti podlehly 0:3 a 1:3.

Nejčastěji skórující hráčkou frýdecko-místeckého družstva je univerzálka Veronika Šnellyová, kterou zpravidla doplňují smečařky Daniela Pavelková a Adéla Borovcová. První nahrávačkou je Tereza Grygarová, na blocích nastupují Agnieszka Mitrega (Polsko), Michaela Hadáčková či Klára Tkáčová a na liberu Nikola Teperová.

Zajímavá pikantérie nadcházejícího střetu? Hned tři současné členky týmu Prostějova přišly loni v létě přímo z TJ (Iva Šípová, Michaela Jurčíková, Tereza Pluhařová), další dvě mají krátkou frýdeckou minulost (Martina Michalíková, Kateřina Kvapilová). Tudíž o speciální motivaci nebude v případě sobotní vzájemné konfrontace rozhodně žádná nouze.

„Pro nás je podstatná jediná věc – vyhrát, a pokud možno znovu za tři body. Frýdek-Místek samozřejmě nijak nepodceňujeme, ale při odvedení dobrého výkonu na něj určitě máme. Na druhou stranu se tam nikdy nehrává snadno, proto musíme jít od začátku do konce za vítězstvím a nepolevovat,“ vidí volejbalovou cestu za potřebným triumfem kouč VK Lubomír Petráš.