Optimistický plán, kterak volejbalistky Prostějova v novém roce 2021 lehkým krokem zamíří k upevnění sedmé pozice v pořadí aktuálního ročníku UNIQA extraligy žen ČR a tím nebudou mít žádné problémy s účastí ve vyřazovací fázi, citelně narušila hned první zápasová překážka. Dosud poslední Frýdek-Místek vyklepl VK překvapivě snadno 3:0, místo odskočení nejnižším příčkám tak přišlo opětovné zabřednutí do podpalubí průběžné tabulky.

Hanačky si před veledůležitou sobotní bitvou věřily, že ze severní Moravy odvezou tři vítězné body a zvýší svůj náskok jak před desátým TJ, tak před osmým Přerovem i devátým Šternberkem. Stal se však pravý opak. Herně kralovaly Sokolky a mač dopadl jejich nečekaně suverénním triumfem 25:13, 25:20, 25:19.

Zahajovací sada se přitom nedala nezvat ze strany hostů jinak než jako totální propadák. To ve druhém i třetím dějství už vékáčko částečně zlepšeným výkonem předvádělo některé nadějnější pasáže a minimálně polovinu času vedlo. Ovšem v obou koncovkách nastalo závěrečné selhání: protivnice zatlačily, hra papírových favoritek se naprosto rozpadla. A obraty z 18:18 na 25:20, respektive z 15:18 na 25:19 (!) rozhodly.

„První set byl z naší strany opravdu moc špatný, ale ve druhém a třetím se objevila spousta momentů, kdy jsme se zvedali, šli nad soupeře. Bohužel pokaždé nás vrátily zpátky dolů vlastní chyby, často šlo o úplně zbytečná zaváhání v nijak složitých situacích. To holkám bralo potřebnou jistotu, naopak domácí hráčky našich minel pohotově využívaly,“ načal bolestný rozbor nepovedeného střetnutí hlavní trenér prostějovských žen Lubomír Petráš.

V součtu se tak zrodila vysoká porážka od kolektivu, na který by jeho svěřenkyně měly volejbalově mít. „Je to samozřejmě velké zklamání, věřili jsme ve vítězství a dobrý vstup do nového roku. Jenže utkání se nám vůbec nevydařilo, Frýdku naopak ano. Proto jsme byli jasně horším týmem, nefungovala nám především obrana na síti. Přidalo se slabé podání, místy špatná přihrávka a celkově horší útok, než by bylo potřeba,“ nemusel Petráš chodit pro důvody prohry nijak daleko.

Rezultát 3:0 vynesl družstvo FM z posledního místa až na sedmé, kolektiv VK klesl se stejným sedmibodovým ziskem na osmý post. O jediný bodík zpět zůstávají Přerov i Šternberk. „Dost jsme si zkomplikovali situaci, ale pořád máme všechno ve svých rukách. Do konce dlouhodobé části soutěže nám zbývá sedm zápasů, v nich prostě musíme předvést mnohem víc. Postup do play-off zůstává jednoznačným cílem a naše motivace spočívá v tom ukázat, že přes tenhle nepříjemný výpadek na účast ve vyřazovacích bojích máme,“ zdůraznil Petráš.