Mezinárodní přípravný turnaj žen ve Varnsdorfu volejbalistkám VK Prostějov úspěch nepřinesl. Po úvodní vítězné předehrávce doma proti Olomouci (3:0) a prohře s bundesligovými Drážďany (1:3) následovala další čtyřsetová porážka, tentokrát s družstvem pořádajícího libereckého klubu. A v celkovém pořadí tak Hanačky obsadily třetí pozici.

SOBOTA

SC Drážďany – VK Prostějov 3:1 (15, 23, -20, 27)

Sestava Drážďan: Winter 1, Jasper 9, Linke 4, Frohling 22, Janiska 17, Jimmerson 20, libero Goertz - Boonstra 6. Trenér: Alexander Waibl. Sestava Prostějova: Bajusz 2, Meidlová 7, Trnková 10, J. Smolková 9, Dvořáková 9, Löff 14, libero Pállová – M. Smolková 14. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.

Bodový vývoj – první set: 8:3, 16:9, 21:11, 25:15. Druhý set: 7:8, 10:16, 21:19, 25:23. Třetí set: 5:8, 12:16, 17:21, 20:25. Čtvrtý set: 8:7, 16:13, 21:17, 29:27.

Hanačky měly špatný vstup do zápasu. Proti kvalitnímu celku z renomované bundesligy se složitě prosazovaly, během úvodní části rychle nabíraly stále větší ztrátu a slabším výkonem zaslouženě nestačily 15:25.

Ve druhé periodě se karta obrátila. Dařilo se střídající smečařce Michaele Smolkové, jejíž příchod na hřiště týmu prospěl, a prosazovaly se obě blokařky Raquel Löff s Veronikou Trnkovou. Jen škoda výpadku po půlce setu, kterého výběr SC využil k otočení z 10:16 na těsných 25:23.

Vékáčko tak bylo na pokraji výsledkového nezdaru, jenž ale ve třetím dílu zatím zažehnalo. Od jeho startu opět mělo herně navrch a tentokrát navíc svou převahu udrželo až do konce – 20:25.

Nicméně ve čtvrtém dějství znovu víc zabraly Drážďany bodově tažené trojicí Grace Frohling, Tia Jimmerson, Jennifer Janiska. Většinu času vedly o několik míčů, přesto rozhodoval až dramatický finiš. A ten o fous vyzněl pro vyslankyně Německa – 29:27 a 3:1.

„Tento zápas nám dal obraz v zrcadle, jaký v této fázi potřebujeme. Hráli jsme se soupeřem, který nás prověřil, jak se patří. V prvním setu nás předčil ve všech herních činnostech a my jsme nedokázali reagovat, laxně jsme podávali a pak komplikovaně bránili rychlou hru protivníka, navíc jsme slabě útočili. Se ziskem osmi bodů z vlastní hry se sada jednoduše vyhrát nedá,“ kritizoval kormidelník žen Prostějova Michal Matušov.

„Impuls k našemu zlepšení dal servis, který byl od druhého setu důraznější. Díky tomu jsme začali skládat útokem a přidali i pár bodových bloků. Nemůže se nám však stávat, že se natolik zasekneme a dostaneme do herního výpadku. Od stavu 15:9 v náš prospěch jsme nedokázali složit balón, selhávali v obranném systému na high ball, soupeř byl rázem ve hře a šel přes nás,“ mrzelo Matušova.

„Ve třetím i čtvrtém setu jsme byli zase v utkání a hrál se dobrý volejbal. Přesto vidím ještě mnoho nedostatků v naší hře od kontroly míče přes celkový systém až po pohyb na balónu i důraz v útoku. Přesto musím holky navzdory porážce pochválit za přístup a bojovnost,“ dokončil své dílčí hodnocení hlavní kouč VK.

NEDĚLE

Dukla Liberec – VK Prostějov 3:1 (15, 23, -23, 16)

Sestava Prostějova: Bajusz, J. Smolková, Löff, Dvořáková, M. Smolková, Trnková, libero Meidlová. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.

Celý turnaj vynechávaly Jéssica Silva (bolavá záda), Karin Šunderlíková (doléčení šrámů z ME), Klára Faltínová (dlouhodobé zranění) a také dvě chybějící mladé naděje Bára Abendroth a Kateřina Brunclíková. Do posledního střetnutí navíc nenastoupila ani Michaela Pállová, které se ozvalo poraněné koleno z evropského šampionátu. A na libero tak šla Pavla Meidlová, od třetí sady Michaela Smolková.

V dost nekompletním složení vékáčko hladce ztratilo vstupní část, o další dvě se vyrovnaně bojovalo až do vypjatých koncovek. Jednu těsně získal domácí kolektiv a jednu hostující, tudíž duel pokračoval. Ovšem nikoliv dlouho, neboť čtvrtý díl znovu opanovaly Severočešky velmi přesvědčivě a to znamenalo jejich triumf 25:15, 25:23, 23:25, 25:16.

„Na Liberec jsme nestačili, byl hernější a důraznější v útočné fázi. Příliš často nás na krajích sítě vytloukal a také jsme slabě reagovali na opakované ulívky. Na některé modelové věci jako tendenční směry útoků soupeře musíme pružněji reagovat v systému blok – obrana,“ komentoval nedělní neúspěšnou konfrontaci prostějovský lodivod Michal Matušov.

„Rovněž se musíme efektivněji prosazovat v útoku proti nekompaktní obraně soupeře a emočně se vydat na hřišti v každém momentu. My jsme naopak ve chvílích, kdy jsme mohli a měli, přestali existovat. Chyběla mi dnes energie z naší hry,“ nebyl Matušov logicky spokojený.