Nejen v ledním hokeji, ale také ve volejbalu se na české profi scéně uzavíraly přestupy hráčů a hráček v neděli 31. ledna úderem půlnoci. S jedinou výjimkou však tahle uzávěrka žádné pozdvižení nepřinesla, právě naopak. U ženských extraligových klubů včetně VK Prostějov téměř nic nenarušilo stojaté vody všeobecného poklidu.

 

„My jsme řešili jedinou věc, a to konec měsíčního hostování blokařky Terezy Blumentritové z prvoligové Plzně. Za normálních okolností bychom její působení u nás zřejmě prodloužili do konce sezóny, ale v současných ekonomických podmínkách ovlivněných i dopady koronaviru šetříme peníze. A jakmile máme po návratu Míši Jurčíkové z marodky všechny střeďačky zdravé, zvolili jsme radši finančně úspornější variantu pokračování bez Terky,“ na rovinu vysvětlil sportovní ředitel vékáčka Miroslav Čada.

Zatímco v předchozích letech a zvláště ve zlatých dobách prostějovského volejbalu se kádr doplňoval či vyztužoval o nové posily i na poslední chvíli dost často, nyní nic podobného nebylo absolutně na pořadu dne. „Bylo jasné, že pokud se nic nestane po zdravotní stránce, půjdeme do zbytku sezóny se stávajícím týmem v současném složení. A vím, že podobně šetrně teď smýšlejí všechny extraligové kluby. Letos nikdo nesestupuje, tudíž se celky ze spodku tabulky nemají čeho bát. A družstva ze špičky mají soupisky už delší dobu hotové,“ přiblížil Čada coby zkušený odborník na dění pod vysokou sítí v ČR u něžného pohlaví.

Jedinou výjimku představuje UP Olomouc, kde na rozdíl od ostatních oddílů vsadili na větší počet cizinek. Časem pak zjistili, že kvalitativně úzký kádr potřebují alespoň trochu rozšířit. Proto ze Šternberka, což je vlastně farma úpéčka, povolali nahrávačku Nicole Šmídovou a blokařku Emu Kneiflovou. Zatímco opačným směrem poslali mladičké naděje Adriani Kamidinovou a Báru Abendroth. Zajímavostí je, že všechny čtyři zasáhly dost výrazně hned do prvních možných zápasů v nových působištích o uplynulém víkendu.

Všude jinde mezi tuzemskou elitou volejbalistek se v hráčských kolektivech podle dostupných informací před nástupem února nic nezměnilo. Tudíž rozložení sil pro Final Four Českého poháru i vrcholnou fázi UNIQA extraligy zůstává stejné.