Tak už je to tady! Volejbal se stává jedním z prvních českých sportů, který z důvodu nastavených hygienických opatření v souvislosti s šířením koronaviru takzvaně odpískal zbytek aktuální sezóny 2020/21 ve všech neprofesionálních soutěžích. Sice to ještě nebylo oficiálně oznámeno, ale jak Večerník zjistil, tahle zásadní informace je pravdivá i definitivní.

„Kvůli situaci s vysokými počty nakažených covid-19, stále přísným protiepidemickým opatřením i ne moc příznivému výhledu do dalších týdnů a měsíců platí, že veškeré soutěže kromě extralig a Českých pohárů dospělých se už nebudou dohrávat. Většina se rozjela během září a úvodu října, některé zatím ani neodstartovaly. Každopádně již nebudou v tomto ročníku pokračovat,“ prozradil nám dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován.

Stopka se tedy týká jak neprofesionálních soutěží mužů a žen, tak všech mládežnických soutěží. „V podstatě budou zrušeny, jejich výsledky anulovány. Neudělí se tituly ani medaile, nikdo nikam nesestoupí ani nepostoupí a příští sezóna bude mít všude stejné týmové obsazení, jako ta současná zrušená,“ sdělil zdroj Večerníku další stěžejní fakt.

Bude se aspoň trénovat a hrát něco náhradního?

 Co se týče přípravy, tu mohou momentálně podstupovat v klasické podobě jen extraligové celky dospělých a také na výjimku Ministerstva zdravotnictví mladí sportovci studující specializované sportovní třídy na školách. Co ostatní?

„Od poloviny února by se mělo přejít z pátého stupně PES do čtvrtého. Až potom se uvidí, jestli částečné uvolnění dovolí normálně trénovat i někomu dalšímu. Třeba tak jako část prosince za cenu pravidelného testování i dodržování jiných pravidel, na přesné podmínky se čeká,“ nechal se slyšet volejbalový insider.

Dokonce je prý předběžně rozpracována varianta rozjezdu jakýchsi náhradních a časově kratších soutěží ve chvíli, kdy to covidové okolnosti dovolí. „Termín jejich případného zahájení je dosud samozřejmě ve hvězdách, stejně jako přesná podoba, počty zápasů i věkové kategorie, jichž by se tahle náhradní verze zkráceného ročníku týkala,“ odtušil náš zdroj.

Hlavní cíl je tedy ovšem zřejmý – co nejdřív znovu trénovat a alespoň něco odehrát! Půjde to?