Dvoutýdenní zápasovou přestávku vyhrazenou národnímu pohárovému vrcholu vystřídá koncem tohoto týdne opětovné pokračování UNIQA extraligy žen ČR 2020/21. V sobotu 13. února je na pořadu kompletní dohrávané 10. kolo, v rámci něhož se volejbalistky VK Prostějov představí na hřišti Šelem Brno. Moravský střet odstartuje už od 15.00 hodin.

Z hlediska náročnosti půjde pro Hanačky o podobně těžký souboj, jaký podstoupily minule v Praze na Olympu. Také ambiciózní tým z metropole jihu Moravy totiž patří ke spolufavoritům soutěže s jasným cílem útočit na jednu z medailí. Do sezóny sice nevstoupil podle vlastních představ a často ztrácel, mimo jiné hned v úvodním dějství na palubovce haly Sportcentra DDM, kde vékáčko podlehlo silným soupeřkám jen těsně 2:3 (-18, -22, 9, 17, -13).
Až postupem času se kolektiv trenéra Ondřeje Bouly zvedal jak herně, tak výsledkově. Během nového kalendářního roku zvítězil ve všech pěti ligových střetnutích, když porazil Přerov 3:1 a 3:0, Šternberk 3:0 i Královo Pole dvakrát 3:1, což ho vyneslo na čtvrté místo průběžné tabulky. Se slibným náskokem na pátou Ostravu a nedaleko za třetí Olymp i druhou Olomouc.
Brněnský projekt od svého počátku před několika lety sází především na starší ostřílené hráčky s bohatými zkušenostmi. Momentálními tahounkami jsou univerzálky Soňa Mikysková a Helena Horká, blokařka Ivona Marková (za svobodna Svobodníková), libero Markéta Chlumská a nahrávačka Soňa Nováková, kterou doplnila nedávná posila Pavla Šmídová (za svobodna Vincourová). K těmto matadorkám je potřeba připočíst stále silnější střední či mladou generaci plejerek – a dostaneme soubor schopný v play-off atakovat klidně i postup do finále.
„Podle jmen mají Šelmy jeden z nejsilnějších kádrů v extralize. Ze začátku se jim sice tolik nedařilo, ale během sezóny jdou výkonnostně pořád nahoru a v utkání proti nám budou jasnými favoritkami. Spoléhají hlavně na zkušenosti, které se právě v závěru soutěže při rozhodujících zápasech můžou velice hodit. My zkusíme Brno ve vzájemném souboji překvapit, ovšem bude to samozřejmě těžké. Musíme bojovat jako v Praze, spíš ještě víc. A především odvést volejbalově kvalitnější výkon, abychom měli reálnou šanci získat aspoň nějaký set, případně zaútočit na bodový zisk,“ rozebral kouč VK Lubomír Petráš.