Prohrát úvodní duel čtvrtfinálové série, ztrácet v ní 0:1 na zápasy a jet ke druhému střetnutí do Olomouce? To by pro volejbalistky VK Prostějov – zdravotně oslabené na důležitém postu libera – mohlo znamenat dost vážný problém. Nescházelo k němu mnoho, byť se otevírací play-off derby dlouho vyvíjelo jednoznačně ve prospěch favoritek.

Ty doma ovládly startovací sadu dominantním výkonem 25:16. A když ve druhém dílu přišly první větší potíže (11:16, 14:18), dokázaly je odpinknout razantním obratem na 20:18, posléze 25:22. Načež následovalo excelentní vtrhnutí do třetí části (8:0, 11:3) a tím pádem bylo zdánlivě rozhodnuto. Leč nebylo. Soupeřky se totiž pronikavě zlepšily, vékáčko výrazně zhoršilo. A o necelou hodinu později panoval díky povstání oživené Šantovky (22:25, 19:25) nerozhodný stav 2:2.

„Ve třetím setu jsme nedostali žádnou dlouhou šňůru bodů za sebou, hosté se na nás dostávali postupně. My jsme nebyli schopní kontrovat útokem, špatně řešili situace i proti jednobloku. A jakmile se tohle přestane dařit, přichází problém. Olomouc se zvedla, my znejistěli,“ analyzoval ztrátu výhody prostějovský kouč Miroslav Čada.

„Za vysokého vedení o osm bodů jsme přestaly tlačit servisem, naopak Olomouc zatlačila, chytila se, začala čapat balóny v poli. A rázem hrála úplně jiné utkání. My jsme jí to však samy umožnily, zpátky do zápasu pustily,“ komentovala totéž kapitánka VK Simona Bajusz.

Pro extrémně důležitý tiebreak bylo zásadní zvednout se mentálně. „Za takového průběhu už je to především otázka nastavení v hlavách, nejde o žádné taktické manévry. Spíš o to, aby hráčky dokázaly zvýšený tlak ustát psychicky,“ rozebíral Čada. „Před tiebreakem jsme si s holkama řekly, že prdíme na dva ztracené sety a jdeme vyhrát. Což se povedlo, klíčová přitom byla psychika. Když to máte rozjeté na 3:0 a najednou jdete do pátého setu, není lehké zvládnout tiebreak v hlavách. Ale my jsme ho zvládly výborně,“ ohlížela se Bajusz.

Série následně pokračovala druhým vzájemným soubojem na olomoucké palubovce v sobotu 16. března. „My jsme věděli, že proti Olomouci to nebude jednoduché. Dnes jsme s ní svedli už třetí pětiseťák v téhle sezóně a víme, že soupeřky nás budou chtít u nich doma porazit. Nicméně pořád věřím týmu, že máme určitou sílu a jsme schopni se takticky připravit tak, abychom byli úspěšní,“ vzhlížel ostřílený trenér k sobotní bitvě. „Vedeme 1:0 a věřím, že nad soupeřem teď budeme mít nějakou výhodu. Aspoň tu mentální,“ doplnila zkušená nahrávačka před cestou do nedaleké hanácké metropole.