Druhé střetnutí o třetí místo v tomto extraligovém ročníku ženské kategorie nebylo pro slabší povahy. Trvalo dvě a půl hodiny, přineslo ohromně vyrovnaný boj a dospělo až k nesmírně dramatickému rozuzlení. Olymp Praha v úplném závěru těsně podlehl volejbalistkám VK Prostějov, jež tak vyhrály celou sérii 2:0 na zápasy. A po bolestném vyřazení v semifinále si zasloužily medailovou útěchu.

 

Vývoj stěžejního duelu byl přitom jako na houpačce. Hanácký tým špatně začal a ztratil úvodní set (25:23), potom naopak zabral a jasně získal druhý (19:25). Načež otočil koncovku třetího (23:25), tím pádem spěl k potřebnému vítězství. O čtvrtou sadu ale naopak v závěru přišel (25:21), proto následoval infarktový tiebreak. V něm hosté otočili ze 7:6 na 7:12, leč ještě nebylo rozhodnuto, neboť domácí snížili na 12:13. Naštěstí finiš favoritky s odřenýma ušima ustály (13:15) a mohly se bronzově radovat.

Připomeňme, že oba kolektivy byly na sklonku sezóny zdravotně oslabené v důsledku zranění klíčových opor. Pražský výběr neměl smečařku Veroniku Virtovou a hlavně údernou univerzálku Moniku Brancuskou, ten prostějovský se už dlouho musel obejít bez dvojice špičkových slovenských reprezentantek Karin Šunderlíkové a Michaely Pállové. I bez nich si tedy v poslední bitvě poradil.

Bodový příspěvek rovnoměrně rozložil na téměř všechny členky základní sestavy, jež to znovu odtáhla bez jediného střídání: Josefína Smolková (19), Klára Faltínová (18), Milica Tošič (16), Raquel Löff (14) a Veronika Trnková (12), dokonce i nahrávačka Simona Bajusz skórovala šestkrát (4 úspěšné ulívky + 2 esa). A přeškolená smečařka Pavla Meidlová to tradičně skvěle zvládla na liberu (přihrávka 50 procent).

„Do utkání jsme vstoupily vlažně, vlastními chybami nabídly šanci Olympu, který ji využíval, a tak jsme ztratily první set. Poté se nám již začalo dařit, zlepšily jsme se na servisu a celkem v pohodě jsme vyhrály druhý set. Pak začal na hřišti ten pravý boj. Po minulém zápase, který se Olympu nepovedl, předváděl zase svůj volejbal – velmi bojovný. Myslím, že to mohlo dopadnout na obě strany a musím pochválit domácí hráčky za to, jak bojovaly. Nám se ulevilo, že po nezvládnutém semifinále máme aspoň bronz a sezónu tak končíme s medailemi na krku,“ výstižně shrnula Simona Bajusz.

Maximální poděkování patří nejvěrnějším fanouškům vékáčka, kteří i do české metropole dorazili v dost hojném počtu a svým holkám tam bouřlivým povzbuzováním vytvořili v podstatě domácí prostředí. „Máme velkou radost, že jsme po velice těžkém utkání v Praze získali extraligový bronz. Olymp hrál doma mnohem lépe než u nás, přesně tak, jak jsem očekával. Náš výkon kolísal během zápasu nahoru a dolů, byly to nervy. Ale důležitá po tak dramatickém průběhu je jediná věc: že jsme nakonec zvítězili a vybojovali rozhodnutí v sérii o třetí místo. Máme tak medaili, což po nepostupu do finále je stále dílčí úspěch,“ konstatoval hlavní trenér žen VK Miroslav Čada.