Hodně zajímavý a poměrně dramatický je závěr dlouhodobé části tohoto ročníku nejvyšší české soutěže volejbalistek. Sobotní předposlední kolo o lecčems rozhodlo, naopak některé otazníky směrem k play-off ještě zůstaly nezodpovězeny.

Pokud provedeme stručnou rekapitulaci uplynulého dějství, výsledkově dopadla přesně podle papírových předpokladů. Devátý Frýdek-Místek podlehl vedoucímu Liberci 0:3, pátá Ostrava nestačila druhému Olympu Praha 1:3, dosud čtvrtá Olomouc přeskočila třetí Šelmy Brno díky vítězství 3:1 ve vzájemné bitvě, šesté KP Brno zdolalo osmý Přerov 3:0 a Prostějov potvrdil sedmou příčku přehráním posledního Šternberka 3:0.

Co je po těchto rezultátech už jisté? Dukla vyhraje základní fázi, Šelmy po ní skončí čtvrté, prostějovské vékáčko sedmé a Šternberk desátý. Velmi pravděpodobné však zároveň je, že Olymp Praha obsadí druhou pozici, neboť mu 27. února stačí z duelu proti Frýdku získat jediný bodík. Což pro UP Olomouc znamená téměř určitě setrvání na třetím postu. Podobně pravděpodobné je setrvání Ostravy na pátém místě, protože Královo Pole by severomoravskou družinu předstihlo jedině šestibodovým ziskem ze zápasů proti Olomouci a na severu Čech. V mnohem lepší výchozí situaci jsou rovněž Zubřice tím, že v sobotu přivítají VK, a navíc triumf frýdecko-místeckého výběru v Praze by byl prvotřídní senzací.

Sečteno a podtrženo, pro extraligové čtvrtfinále se dost jasně rýsují následující dvojice: Liberec – Přerov, Olymp Praha – Prostějov, Olomouc – KP Brno, Šelmy Brno – Ostrava. Úvodní kolo vyřazovacích bojů na tři vítězné duely má přitom termíny 5., 8., 11., případně 14. a 17. března se střídáním pořadatelství. Což znamená, že vékáčko začne příští pátek venku, na Mezinárodní den žen nastoupí doma a o tři dny později opět vyjede do metropole. Jakékoliv prodloužení série na víc než tři mače by rozhodně znamenalo pozitivní zprávu.

„Sice to není ještě definitivní, ale dá se počítat s tím, že Olymp zůstane druhý a v play-off tak půjdeme na něj. Neočekávám, že by klopýtl s Frýdkem-Mískem. My se v každém případě zatím naplno soustředíme na nejbližší utkání v Přerově a teprve po něm se začneme víc zaobírat čtvrtfinálovou sérií. Na přípravu bude dostatek času,“ řekl lodivod prostějovských žen Lubomír Petráš.