Před startem čtvrtfinále UNIQA extraligy žen ČR 2020/2021 mohly volejbalistky VK Prostějov proti papírově mnohem silnějšímu Olympu Praha jedině překvapit, i jeden vyhraný duel by se dal považovat za dílčí úspěch. V průběhu série soupeři odpadávalo čím dál víc nemocných opor a úměrně tomu rostla šance Hanaček na vítězství, nejen ve zmíněném jediném střetnutí. Bohužel zůstalo pouze u teorie, neboť v reálu neztratily původní favoritky – i přes zaplňující se marodku – ani mač. Přesně podle dřívějších předpokladů. A tábor vékáčka ovládl po zbytečně rychlém vyřazení hluboký smutek.

PONDĚLÍ: OBRAT PVK Z 2:1 NA 2:3

Předzápasová vyhecovanost prostějovských děvčat ještě vzrostla zjištěním, že Pražanky přicestovaly bez dvou klíčových opor. Blokařka a kapitánka Pavlína Šimáňová scházela už v zahajovacím vzájemném střetu, na marodku k ní navíc přibyla první nahrávačka Lucie Smutná. „Což je momentálně asi nejlepší hráčka české extraligy na tomto postu. Z mého pohledu byla hlavní strůjkyní jasné výhry Olympu v úvodním zápasu série a věděli jsme, že hostům bude citelně chybět. Naše šance tím určitě šly nahoru,“ ohlížel se kouč vékáčka Lubomír Petráš.

Po utkání byl navzdory celkově kvalitnímu výkonu svých svěřenkyň zklamaný, dvě a čtvrt hodiny trvající řežba totiž dopadla 26:24, 14:25, 25:20, 22:25 a 12:15. „Samozřejmě je to zklamání, protože jsme měli vyhrát. Díky dobré hře jsme vedli ve všech pěti setech, ale příznivý vývoj zvládli vítězně dotáhnout do konce jen dvakrát. Naopak ve druhé, čtvrté i páté sadě se vždycky opakovalo to stejné, co nás trápí celou sezónu: zaseknutí v jednom postavení, zbytečné chyby, dlouhá série inkasovaných bodů a rozhodující obrat soupeře. Potom už marně honíme skóre,“ povzdechl si Petráš.

Možnosti prostějovského triumfu se přitom zvýšily i tím, že vedle univerzálky Gabriely Kopáčové (27 bodů) poměrně často skórovaly i smečařky Karolína Fričová (16) a Martina Michalíková (14) plus blokařka Michaela Jurčíková (13). To pražský výběr se v průběhu dramatického mače čím dál víc spoléhal na jedinou tahounku Anetu Kocmanovou Havlíčkovou, jež dění zlomila na stranu PVK 36 bodovými zásahy ve stylu one woman show.

„Ostatní hostující hráčky jsme bránili dobře, ale v případě Kocmanové se nám to od poloviny zápasu nedařilo skoro vůbec. Ačkoliv holky věděly, že Olymp bude s přibývajícím časem útočit převážně jen přes ni, nedokázaly ji prostě zastavit. Proto nakonec nebylo nic platné, že jsme ve většině činností vyšli statisticky vyrovnaně, nebo dokonce lépe. S výjimkou nevynucených chyb, zejména při zakončení a v mezihře. Tohle nás tradičně srazilo dolů,“ litoval Petráš.

Za stavu 0:2 na utkání se zdálo být rozhodnuto, zvlášť když třetí čtvrtfinálový střet hostila metropole ČR. A pévékáčko ve své malé hale neutrpělo během aktuálního ročníku ještě ani jednu porážku. „My však nesmíme předem skládat zbraně. Podle dostupných informací bude soupeř oslabený minimálně stejně, jako na našem hřišti, což šanci na překvapení rozhodně zvyšuje. Musíme znovu bojovat o každý bod a tentokrát jít za vítězstvím ještě důsledněji. Jakkoliv se může zdát, že půjde o hodně náročný úkol. Nechceme, aby nám už ve čtvrtek skončila sezóna,“ zdůrazňoval Petráš.

ČTVRTEK: NESCHOPNOST ZDOLAT TORZO

Další dva potvrzené případy koronaviru poslaly do karantény po Šimáňové a Smutné před čtvrtečním utkáním i jiné dvě ostřílené lídryně Policejního volejbalového klubu, smečařku Evu Hodanovou a blokařku Barboru Purchartovou. Původní favoritky se tím před vzájemnou konfrontací číslo tři ocitly bez kvarteta ze svých pěti objektivně nejlepších plejerek. Z obvyklé základní sestavy zůstaly jen vynikající ranařka Kocmanová, smečařka Anna Komárková a libero Veronika Pešková, na místo absentujících marodek musely náhradnice. Včetně tří mladých teenagerek pod dvacet let.

To hanácká skvadra byla nadále kompletní, přesto mimořádně příznivé situace nevyužila. Ačkoliv měla ve čtvrtek během úvodního dějství suverénně navrch a také ve druhé části neustále vedla, navzdory zhoršení vlastního výkonu s rostoucím počtem nevynucených hrubek. Což masivně okleštěné domácí torzo později dokonale zužitkovalo jak obratem dramatického závěru, tak stejně těsným vybojováním koncovek třetí i čtvrté sady. Prostějovanky nedokázaly udržet svůj původně dobrý herní projev, chybovaly a místo skolení oslabeného protivníka jim zbyly jen oči pro pláč. Výsledek 14:25, 26:24, 28:26, 28:26 hovoří sám za sebe.

„Do utkání jsme vletěli výborně, dařilo se nám a soupeř v nezvyklém složení jasně ztrácel, hledal se. Po hladce získaném prvním setu byl pak klíčový ten druhý, kde jsme hodně polevili. Holky jako by se lekly, že reálně mají na jednoznačné vítězství, výkon celého týmu šel výrazně dolů a domácím jsme sami pomohli spoustou různých chyb. Tím se Olymp chytil, začal držet krok. A vydřenou koncovkou zlomil vývoj na svou stranu. Skvěle ho opět táhla Kocmanová, její spoluhráčky se přidaly hlavně obětavostí v poli. Naopak my jsme se báli vyhrát a nemohli se opřít o rozdílovou volejbalistku do rozhodujících balónů,“ hodnotil se smutkem v hlase trenér VK Lubomír Petráš.

Překousnout dokázal i některé sporné míče ve vypjatých závěrech, místo výmluv sympaticky uznal kvality družstva proniknuvšího do semifinále. „Olymp si postup zasloužil. Jednak za mnohem lepší základní část, než jakou jsme měli my, a rovněž za to, nakolik zvládl během čtvrtfinále svou velice složitou situaci s hráčským kádrem. My jsme takové zdravotní problémy jako oni neměli, ale bohužel nedokázali oslabeného protivníka ani jednou porazit. Svým způsobem šlo o potvrzení nepovedeného ročníku a důkaz, že jsme často neprohrávali náhodou,“ připojil rodák z Bratislavy pravdivě.

 

00 lista 20 21