Stejně rychle jako oslabený Olymp Praha proti VK Prostějov uspěly ve čtvrtfinále UNIQA extraligy žen ČR 2020/21 také volejbalistky Liberce a Olomouce. S rolí favoritek mají naopak velké problémy Šelmy Brno, jež se ocitly krůček od překvapivého vypadnutí s Ostravou.

Dukla si po dvou hladkých triumfech nad Přerovem doma jela pro rozhodující třetí vítězství na Hanou. Kde jej skutečně získala, ovšem po přece jen těžším boji. Zubřice vzdorovaly a podlehly důstojně 15:25, 21:25, 25:27, když měly blízko k zisku alespoň jedné sady.

„Gratuluji Liberci k zaslouženému postupu. Naše mladé hráčky herně určitě nezklamaly, i když ještě nedokážou svou výkonnost, kterou předvádějí v přípravě, stoprocentně přenést do extraligového utkání,“ konstatoval přerovský trenér Radim Vlček.

„Máme radost, že jsme sérii ukončili na první možný pokus, ale dnešním zápasem jsme se docela potrápili. Domácí volejbalistky hrály odvážně a hlavně Sandra Kotlabová nám dělala obrovské problémy. Bylo to tedy vyrovnanější, ale jsme v semifinále, takže jsme šťastní,“ kvitoval kormidelník Severočešek Libor Gálík.

Nic náhodě neponechala ani mistrovská Olomouc proti Královu Poli. Nejprve získala druhou výhru v jihomoravské metropoli výsledkem 24:26, 10:25, 25:22 a 11:25, poté přidala rozhodující třetí zářez na vlastní palubovce stejným poměrem 3:1 po setech 25:14, 20:25, 25:14, 25:16.

„Už jsem to říkal dříve, teď se nehraje na krásu, ale na vítězství. Dnes to byl z obou stran nejhorší volejbal s řadou výkyvů, důležitá je však výhra a postup. Opět jsme si pomohli servisem, tak jako v celé sérii. A to rozhodlo,“ hodnotil kouč UP Petr Zapletal. „Dokázaly jsme vzdorovat soupeřovu servisu a odpřihrávaly jsme, domácí tým byl ale lepší a po zásluze postoupil. Gratuluji a přeji hodně úspěchů v semifinále,“ okomentovala kapitánka KP Hana Judlová.

Maximální dramatičnost zatím nabízí čtvrtfinálové bitvy mezi dvěma moravskými celky. Ostravanky po vstupní prohře 2:3 v Brně udolaly stejně těsným způsobem favorizované Šelmy ve své hale, dvouapůlhodinová řež dopadla 23:25, 25:19, 27:25, 25:27 a 15:13. Načež měly výhodu domácího prostředí jihomoravské ženy, leč nevyužily ji. Bojovnicím ze Slezska podlehly 25:22, 21:25, 23:25, 26:28 a ocitly se tak blízko senzačního vyřazení! „Utkáním jsme se dneska protrápili na útoku. Nevím, zda to bylo z nervozity nebo tam chyběla agresivita, soupeř byl ale výrazně lepší na podání než my. A většinu zápasu dohrával lépe i těžké balóny,“ posteskl si lodivod Šelem Ondřej Boula. „Je to 2:1 pro nás, ale my za tím zase uděláme čárku a budeme se připravovat na příští zápas. Bylo to bojovné utkání z obou stran s hodně emocemi, už se těšíme na čtvrté utkání v Ostravě,“ říkal šéf lavičky TJ Zdeněk Pommer.