Stejně neslavným způsobem jako loni dopadla volejbalová UNIQA extraliga žen ČR 2020/21. Po roce ji totiž opět předčasně ukončily koronavirové důvody, o čemž v pátek 19. března rozhodla Správní rada Českého volejbalového svazu.

„Správní rada ČVS se rozhodla na základě podkladů Asociace volejbalových profesionálních klubů žen a Sportovně technické komise ukončit aktuální ročník UNIQA extraligy žen. Důvodem tohoto rozhodnutí je velké množství pozitivně testovaných hráček v družstvech TJ Ostrava, VK Šelmy Brno a Olympu Praha i fakt, že dva týmy jsou celé v karanténě. Reglement FIVB určuje národním federacím ukončit ligové soutěže do 18. dubna a tím pádem nemá nejvyšší česká soutěž volné termíny po vypršení povinné karantény postižených týmů,“ stojí ve zdůvodnění, které je součástí článku na webových stránkách ČVS.

Rozhodování členů Správní rady bylo velmi obtížné, ale převládl názor, že důležitější než sportovní a soutěžní pohled je zdraví hráček. Jedním z faktorů v rozhodování byla i skutečnost, že již začátkem května čeká reprezentační výběr ČR veledůležitý kvalifikační turnaj o účast na Mistrovství Evropy žen 2021 ve volejbalu. A jakékoliv posouvání termínů by mohlo ohrozit plynulou přípravu národního celku. „Přijdeme sice o soutěžní vrchol sezóny, ale na druhou stranu máme jistotu, že směrem ke zdraví hráček jsme udělali maximum,“ řekl smutně předseda ČVS Marek Pakosta.

Tuzemský volejbal se transparentně postavil ke vzniklým problémům, za které nemohou ani kluby, ani hráčky. Správní rada se zároveň snaží vyhnout spekulacím o obcházení protiepidemických opatření, která se v posledních dnech objevují u jiných sportů v médiích. Snahou vedení ČVS v čele se šéfem Pakostou je vrátit děti do hal na tréninky a začít normální volejbalovou přípravu nejen pro profesionály. „Z pohledu regulérnosti a kredibility soutěže by bylo pokračovat značně riskantní,“ dodal předseda AVOK žen Martin Gerža.

Na základě odsouhlasených soutěžních pravidel pro sezónu 2020/2021 se extraligovými mistryněmi staly vítězky základní části – Dukla Liberec. I další konečné pořadí je totožné jako tabulka po dlouhodobé fázi, stříbro tedy získal Olymp Praha a bronz UP Olomouc. Kolektiv VK Prostějov skončil sedmý.