Půldruhého týdne běží příprava volejbalistek Slovenska na kvalifikaci Mistrovství Evropy žen 2021 ve volejbalu a následnou Golden European League 2021. Jak už Večerník informoval v minulém vydání, mezi nominovanými hráčkami reprezentace SR figuruje i smečařka VK Prostějov Karolína Fričová.

Postupně doplňovaný devatenáctičlenný tým začal své soustředění – podobně jako český nároďák v prostějovském Národním sportovním centru – spíš pozvolna. „Chvíli ještě potrvá, než budeme v kompletním složení. Proto jsme se nejprve seznamovali a zjišťovali, jak jsou na tom holky po fyzické stránce. Nastavili jsme si určitá pravidla, hlavní přitom je, že všechny hráčky jsou zatím zdravotně v pořádku. Sice nemáme před startem kvalifikačních bojů mnoho času, ale přesto věřím, že se nám podaří splnit naše cíle,“ prohlásil italský kouč slovenského výběru Marco Fenoglio.

Brzy jednadvacetiletá Kája Fričová (narozeniny oslaví tento čtvrtek) má výhodu, že navzdory svému mládí reprezentuje A-družstvo své země už řadu let a za tu dobu nasbírala spoustu cenných zkušeností včetně startu na minulém kontinentálním šampionátu 2019 v Bratislavě. I tentokrát mají Slovenky reálnou šanci ME absolvovat, neboť jejich skupina s Finskem, Černou Horou a Kosovem vypadá velmi hratelně. Zvlášť když postupují hned dva celky. „Věřím, že to zvládneme a na Evropu se dostaneme. Pro nás všechny i pro mě osobně by to byl další krásný zážitek na vrcholné akci,“ řekla už dříve opora vékáčka.

Kromě ní figuruje v současném kolektivu SR ještě jedna plejerka z české UNIQA extraligy – univerzálka Karin Šunderlíková nastupující za brněnské Královo Pole. Ústředním bodem nejbližší přípravy Fenogliových svěřenek se přitom stanou tři přátelské duely proti Estonsku, které hostí Púchov v pátek 30. dubna, v sobotu 1. a v neděli 2. května. 

 

NOMINACE VOLEJBALISTEK SLOVENSKA

Nahrávačky: Barbora Koseková (Swietelsky Békéscsaba, Maďarsko), Ella Erteltová (Slávia EU Bratislava), Lucia Sedláčková, Anna Kohútová (obě Strabag Pezinok)

Smečařky: Nikola Radosová (Fatum Nyíregyháza, Maďarsko), Karin Palgutová (Vandoeuvre Nancy, Francie), Mária Žernovič (Vasas Budapešť, Maďarsko), Romana Hudecová (Panathinaikos Atény, Řecko), Zuzana Šepeľová (Slávia EU Bratislava), Karolína Fričová (VK Prostějov, Česko), Dominika Drobňáková (VK Prešov)

Univerzálky: Romana Krišková (BLD Nevsehir, Turecko), Karin Šunderlíková (KP Brno, Česko)

Blokařky: Michaela Abrhámová (Le Cannet, Francie), Tereza Hrušecká, Ema Smiešková (obě Strabag Pezinok), Katarína Körmendyová (Slávia EU Bratislava).

Libera: Skarleta Jančová (Strabag Pezinok), Ema Magdinová (Slávia EU Bratislava)