Nakonec pouze dva - namísto původně zamýšlených tří - přátelské duely odehrála volejbalová reprezentace žen České republiky s Polskem v rámci více než měsíčního prostějovského soustředění. V hale Národního sportovního centra byly na programu ve čtvrtek a v pátek, obě střetnutí přitom vyhrál domácí tým. Nejprve jasně bez problémů, poté těsně díky velkému obratu.

PRVNÍ ZÁPAS

Česko – Polsko 4:0 (19, 15, 19, 18)

Rozhodčí: Spáčil a Možnár. Hráno bez diváků.

Sestava Česka: Kossányiová, Trnková, Orvošová, Hodanová, Šimáňová, Valková, libera Dostálová, Chevalierová. Střídaly: Purchartová, Nová, Svobodová, Mlejnková, Grabovská, Kojdová, Bajusz, Žarnovická.

Sestava Polska: Gryka, Nowicka, Fedusio, Centka, Drozkowska, Gorecka, libera Jagla, Lysiak. Střídaly: Czyrnianska, Szlagowska, Damaske, Rozanski, Lazowska.

Polská strana vyslala na Hanou spíš mladší výběr bez největších reprezentačních opor, což se hned v úvodním vzájemném souboji projevilo. Začátek byl sice od Češek trochu pomalejší, ale jakmile otočily nepříznivý vývoj zahajovacího setu, dostaly celý další průběh pevně pod svou kontrolu. A dobrým výkonem ovládly utkání i dodatečnou sadu.

„V šatně jsem zdůraznil důležitost utkání a možná to způsobilo náš dost vlažný vstup. Po oddechovém čase jsme však začali být uvolněnější, v hodně aspektech odehráli kvalitní utkání. Jsem spokojen s výsledkem i výkonem všech děvčat, které zasáhly do zápasu,“ hodnotil hlavní trenér ČR Giannis Athanasopoulos.

DRUHÝ ZÁPAS

Česko – Polsko 3:2 (-16, -23, 13, 24, 10)

Rozhodčí: Možnár a Spáčil. Hráno bez diváků.

Sestava Česka: Kossányiová, Valková, Šimáňová, Mlejnková, Orvošová, Trnková, libera Dostálová, Chevalierová. Střídaly: Nová, Bajusz, Svobodová, Purchartová, Jehlářová, Grabovská, Kojdová, Hodanová.

Sestava Polska: Nowicka, Lazowska, Rozanski, Ziolkowska, Czyrnianska, Gryka, libera Jagla, Lysiak. Střídaly: Gorecka, Fedusio.

V odvetě Češkám vůbec nevyšla druhá polovina úvodního dějství od stavu 13:10 do 16:25, následně ztratily v těsném závěru i slibně rozjetý druhý díl (17:12 – 23:25). Teprve pak se podařilo výkon družstva stabilizovat na vyšší úrovni, klíčem k dokonání zápasového obratu se přitom stalo otočení dramatické čtvrté sady z 18:22 na 26:24. Tiebreak už patřil lepším svěřenkyním řeckého lodivoda přesvědčivým poměrem 15:10.

„Tentokrát jsme měli ve hře výkyvy, které se budeme snažit ve zbývajících trénincích odstranit. Každopádně jsem hodně spokojený s tím, že náš mančaft se ani za stavu 0:2 na sety nevzdal a dokázal otočit celé utkání na 3:2,“ zdůraznil Athanasopoulos. „Polky do zápasu najely s větší kvalitou, silou i dobrým podáním. Nicméně my jsme se zvedly, udržely nervy a nakonec vyhrály,“ doplnila trenéra smečařka Andrea Kossányiová, bývalá opora VK Prostějov.

Co dál? Už evropská kvalifikace

Nyní se bude český národní kolektiv dál připravovat v Národním sportovním centru Prostějov se zázemím v blízkém Hotelu Tennis Club, na Hané stráví ještě první část tohoto týdne. Následně odcestuje do lotyšského Daugavpilsu, kde od čtvrtka do soboty absolvuje úvodní ze dvou turnajů kvalifikace o postup na Mistrovství Evropy žen 2021. Postupně změří síly s domácím souborem, s Bosnou a Hercegovinou i se Slovinskem, přičemž na letošní kontinentální šampionát projdou v součtu s druhým kvalifikačním turnajem dva nejlepší celky skupiny F. „Soupeře v žádném případě nepodceňujeme, ale jsme si vědomi svých kvalit a chceme je naplno ukázat. Ideální by samozřejmě bylo v Lotyšsku třikrát zvítězit,“ pousmál se Giannis Athanasopoulos se zřejmým přáním.

 

PROGRAM KVALIFIKACE ME ŽEN 2021

- 1. TURNAJ SKUPINY F (DAUGAVPILS)

čtvrtek 6. května: 15.00 hodin Slovinsko – Bosna a Hercegovina, 18.40 hodin Lotyšsko – Česko

pátek 7. května: 15.00 hodin Bosna a Hercegovina – Česko, 18.40 hodin Lotyšsko – Slovinsko

sobota 8. května: 15.00 hodin Slovinsko – Česko, 18.40 hodin Lotyšsko – Bosna a Hercegovina