S nepříjemnými zdravotními problémy se musely během přípravy na kvalifikační boje o postup na Mistrovství Evropy žen ve volejbalu 2021 vyrovnávat volejbalistky Slovenska. Včetně smečařky VK Prostějov Karolíny Fričové, jež dlouhodobě i nyní patří do národního výběru SR.

Co se vlastně stalo? Den před dvěma přátelskými duely proti Estonsku, které byly v plánu koncem předchozího týdne, postihly většinu svěřenkyň italského kouče Marca Fenoglia zdravotní trable převážně žaludečního charakteru. Onemocnělo dvanáct hráček plus dva členové realizačního týmu, přípravné zápasy musely být kvůli tomu zrušeny. A okamžitě nastalo urychlené řešení vážného stavu.

„Hned poté, co v pátek nastala tahle akutní situace, jsme zajistili několik důležitých krizových řešení. Nejpodstatnější byla včasná intervence doktorky Moniky Bartošové z Kliniky tělovýchovného lékařství v Bratislavě. S její výraznou pomocí se od sobotního rána do nedělního poledne podařilo vrátit skoro všechny do tréninkového procesu, za což paní Bartošové patří velké díky. Potvrdilo se, že šlo o akutní virovou gastritidu. Zároveň jsme ve spolupráci s klinikou AGEL urgentně zajistili PCR testování, které vyloučilo nákazu koronavirem,“ uvedl sportovní ředitel Slovenské volejbalové federace Marek Rojko.

Bleskově zlepšená situace nakonec umožnila Slovenkám absolvovat s Estonkami v nedělním podvečeru aspoň společný modelovaný trénink. „Tato nepříjemná a nečekaná událost nás velice mrzí, ale jsme moc rádi, že se ji v krátkém čase povedlo vyřešit. Věřím, že hráčky i realizační tým vše zvládnou a na kvalifikaci ME budou připravení nejlépe, jak je v dané chvíli možné. Chceme poděkovat všem, kteří nám pomohli situaci zvládnout. A také se omluvit estonské výpravě, zároveň ocenit její pochopení i postoj,“ připojil Rojko.

Lodivod Fenoglio následně zúžil širší devatenáctičlennou nominaci na užší čtrnáctičlennou. Kája Fričová se mezi vybrané vešla a nechyběla tudíž o uplynulém víkendu při úvodním turnaji kvalifikační skupiny D v černohorské Podgorici, kde kolektiv SR postupně narazil na Finsko, Kosovo a domácí Černou Horu. Jak si vedl celý slovenský mančaft a jak Karolína? O tom zase příště!