Nebývá zvykem, aby reprezentační tým v jakémkoliv kolektivním sportu strávil mimo vrcholné akce typu olympiády či mistrovství světa a Evropy dlouhý čas čítající řadu týdnů za sebou na jediném místě. V případě volejbalistek České republiky k tomu však v poslední době došlo. A Prostějov může jen těšit, že národní výběr našel na více než měsíc svůj azyl právě v Národním sportovním centru v ulici Za Velodromem.

Připomeňme, že zdejší soustředění družstva žen ČR začalo hned po Velikonocích a skončilo minulý týden ve čtvrtek, přesně trvalo od 6. dubna do 13. května s volnými víkendy i jedním výjezdem na úvodní turnaj kvalifikace ME 2021 do Lotyšska. Reprezentantky společně s realizačním týmem byly ubytovány v Hotelu Tennis Club, trénovaly v nedaleké hale Národního sportovního centra PV a posilovat chodily do ještě bližší letní haly TK PLUS.

„Při plánování letošního velmi náročného programu jsme hledali místo, kde bychom mohli bez obav i v odpovídající kvalitě zahájit přípravu za přísných hygienických opatření současné koronavirové reality. Věděli jsme, že potřebujeme špičkové tréninkové prostředí s veškerým vybavením, zároveň i co nejlepší a hlavně bezpečné ubytování včetně patřičného zázemí, regenerace, stravování a tak dále. To vše v covid bublině, abychom maximálně omezili nebezpečí nákazy kohokoliv z mančaftu. Prostějov tyhle podmínky dokonale splňoval,“ ohlížel se řecký kouč českého souboru Giannis Athanasopoulos.

„Jak už jsem dříve zmiňoval, mohli jsme se celou dobu pohybovat na hodně malém prostoru a z hotelu to měli na tréninky opravdu jen kousek pěší chůze. Od začátku do konce prostějovského pobytu o nás přitom bylo perfektně postaráno, a to po všech stránkách. Za což chceme moc poděkovat. Najít v téhle složité době natolik vynikající podmínky k práci nebyla úplná samozřejmost, ovšem my můžeme vyslovit s celkovým zajištěním dosavadní přípravy stoprocentní spokojenost. Ostatně pohoda se promítla i do našich dobrých výkonů a výsledků v kvalifikaci evropského šampionátu,“ zdůraznil Athanasopoulos.

Uznání vyslovil také svým svěřenkyním za to, jak se vyrovnávají s nutností dlouhodobého pobytu v covidové bublině. „Pro holky je tohle velice těžké. Jsou mladé, chtěly by aspoň občas někam vypadnout, na chvíli se odreagovat a nezůstávat pořád zavřené na stejném místě. Na druhou stranu takový je momentálně úděl vrcholových profesionálních sportovců, což děvčata dobře chápou i respektují. Alespoň jsme se je snažili občas rozptýlit nebo pobavit nějakou nečekanou akcí v rámci možností. Například jsme holkám místo plánovaného mítinku o taktice pustili on-line koncert Leoše Mareše, byla tam i další podobná zpříjemnění,“ prozradil hlavní trenér ČR.

Z Hané odcestovaly volejbalové Češky do Bosny a Hercegoviny ke druhému kvalifikačnímu turnaji, následně budou tréninkově pokračovat v Pelhřimově a potom v Praze. „S Prostějovem se však určitě neloučíme nadobro. Je tady skvělé zázemí a v budoucnu se sem rozhodně vrátíme, možná to ani nebude tak dlouho trvat,“ uzavřel Giannis Athanasopoulos místní vydařený pobyt.

Jasný postup na mistrovství Evropy

České volejbalistky si po odjezdu z Prostějova s předstihem vybojovaly účast na mistrovství Evropy. Jistotu postupu ze skupiny F jim dalo na úvod druhého turnaje páteční vítězství v Zenici nad domácí Bosnou a Hercegovinou 3:1. Češky tímto duelem vyhrály ve své skupině čtvrtý zápas v řadě, přičemž ztratily jen dva sety a v čele tabulky získaly náskok šesti bodů před Bosnou a Lotyšskem. Tím bylo jasné, že neskončí už hůře než druhé, přičemž na šampionát postupují z každé grupy právě první dva celky. „Gratuluji všem k dosažení našeho cíle,“ usmíval se řecký trenér českého týmu Jannis Athanasopulos. Poslední dva zápasy proti Slovinsku a Lotyšsku už na tom nemohly nic změnit.

Volejbalistky ČR se na Euro podívají po čtyřech letech, v roce 2019 na mistrovství Evropy po 14 letech chyběly. Letos budou ME hostit na přelomu srpna a září Srbsko, Bulharsko, Chorvatsko a Rumunsko, na turnaji bude hrát 24 týmů.