Úvodní ze dvou turnajů základní části Golden European League žen 2021 absolvovaly volejbalistky Slovenska v ukrajinském Záporoží. Původně čtyřčlenná skupina B se jim přitom už dopředu ztenčila pouze na tři celky kvůli odstoupení Finska z důvodu koronaviru. Kromě jednoho kontumačního vítězství ale reprezentantky SR zbylé dva duely prohrály, jeden hladce a druhý těsně.

Nejprve svěřenkyně italského trenéra Marca Fenoglia nestačily na favorizované Bulharky, kterým podlehly 0:3 (-14, -24, -15). Smečařka VK Prostějov Karolína Fričová naskakovala jako střídající z lavičky a zaznamenala jeden bod.

Druhé střetnutí proti domácí Ukrajině bylo mnohem vyrovnanější, protáhlo se na plných pět setů. Byť slovenský tým nakonec znovu neuspěl poměrem 2:3 (22, -22, 14, -15, -7). Nečekanou zajímavostí se stalo nastoupení Fričové na liberu, kde chtěl kouč využít jejích přihrávačských i polařských schopností v defenzivě.

Navzdory dvěma porážkám výběr SR ještě neztratil naději na postup do závěrečného Final Four, kam se dostane i nejlepší tým ze druhých míst tří grup Zlaté Evropské ligy. Pokud tedy Kája a spol. zvládnou druhý turnaj své skupiny v Plovdivu na výbornou, jejich šance žije.  (son)

Volejbalová Golden European League žen 2021 – pořadí základní skupiny B po prvním turnaji: 1. Bulharsko 9 bodů (skóre 9:0), 2. Ukrajina 5 (6:5), 3. Slovensko 4 (5:6), 4. Finsko 0 (0:9).