Tvorba hráčského kádru volejbalistek VK Prostějov pro příští sezónu 2021/2022 je u konce. Vedení klubu postupně prozradilo už všechny odchody i příchody, veškeré pohyby na soupisce, k nimž mezi minulým a dalším soutěžním ročníkem došlo. Pojďme si nyní zrekapitulovat, jak vlastně obměněný tým Hanaček aktuálně vypadá a co se od něho dá očekávat.

NAHRÁVAČKY
Složení: Simona Bajusz (posila z Dukly Liberec), Klára Dvořáčková (zůstala)
Odešla: Iva Šípová
Ne že by nahrávka vékáčka během uplynulého roku vyloženě hořela, ale k ideálu měla z objektivních důvodů daleko. Iva Šípová jakožto loňská akvizice sice disponovala zkušenostmi, leč opakovaně ji sužovaly zdravotní potíže a tím se dostávala do pohybových i výkonnostních limitů. Mladé odchovankyni Kláře Dvořáčkové pro změnu nechybí talent ani odvaha, ještě však potřebuje zlepšit preciznost a zapracovat na stabilitě svých výkonů. V tomhle jí může zdatně pomoci reprezentantka v nejlepších letech Simona Bajusz, která je jednou z nejlepších českých plejerek současnosti na daném postu. Vedle ní se může Klárka dobře učit i volejbalově růst, zároveň na Simonu přejde hlavní díl zodpovědnosti. Což je při jejím umu schopna zvládnout tak, aby pomohla pozvednout distribuci míčů v útočné činnosti na vyšší level.

BLOKAŘKY
Složení: Raquel Lööf da Silva (posila ze Slávie EU Bratislava), Kateřina Kvapilová (zůstala), Petra Kožoušková (zůstala), Zuzana Dostálová (přeřazena z oddílové juniorky)
Odešla: Michaela Jurčíková
Ofenzivní tahounkou na středu sítě měla být ostřílená Michaela Jurčíková, navíc nová kapitánka. Jenže také ji srazilo dolů zranění, kvůli dlouhodobě bolavému kolenu nemohla od konce podzimu prodat svůj potenciál. Vysoká Kateřina Kvapilová je převážně zaměřena na defenzivu, mladá Petra Kožoušková potřebuje sbírat zkušenosti. A v konečném důsledku soupeři věděli, že jim od blokařek nehrozí výraznější nebezpečí, a v obraně se mohli primárně zaměřovat na pokrytí krajních hráček. Tuhle slabinu by teď měla odstranit brazilská akvizice Raquel Lööf da Silva, která umí zakončovat nadmíru účinně, neboť jde o její přednost. Tím pádem nebude útočná činnost prostějovského družstva pro protivníky natolik čitelná, vrátí se do ní dřívější pestrost.

SMEČAŘKY
Složení: Martina Michalíková (zůstala), Karolína Fričová (zůstala), Michaela Smolková (posila z Dukly Liberec), Simona Marešová (přeřazena z oddílové juniorky)
Odešly: Tereza Pluhařová, Aneta Weidenthalerová
Na téhle pozici základní sestavy se změní asi nejméně. Obě její členky z většiny poslední sezóny totiž setrvaly – a obě mohou využít pro ně příznivější situace. Zkušená Martina Michalíková by rok po operaci ramene měla přidat potřebnou razanci při smečování, a stejně jako talentovaná, komplexně šikovná Karolína Fričová lépe využívat teoreticky nižší kompaktnosti v obranách soupeřek. Pokud k tomu přidají i stabilní přihrávku a dobrou defenzivu v poli, půjde o nezbytný pilíř týmové kvality. Po letních odchodech střídajících Terezy Pluhařové i Anety Weidenthalerové se otevírá zajímavý prostor pro hostující mladici ze severu Čech Michaelu Smolkovou, jež platí za velkou naději. Šanci pak určitě dostane i klubová odchovankyně Simona Marešová, stejně jako její blokařská parťačka z juniorského výběru VK Zuzana Dostálová.

UNIVERZÁLKY
Složení: Gabriela Kopáčová (zůstala), Michaela Beránková (posila z Šelem Brno)
Odešla: Tereza Baláková
Na první pohled neměl hanácký kolektiv s účkem v uplynulém ročníku problém, vždyť Gabriela Kopáčová patřila k nejčastěji bodujícím hráčkám UNIQA extraligy žen ČR. Leč zasvěcení vědí, že skórerská lídryně se svými výkony často pohybuje ve vlnách. Jakmile se jí daří, tak skvělým zakončením doslova nese celý mančaft na zádech. Ale pokud se dařit přestane, kupí nevynucené chyby a kolektiv těmito výpadky logicky trpí. Ve dvaadvaceti letech věku se výkyvy dají chápat, nicméně vékáčko potřebovalo na univerzálu lepší personální zastupitelnost. Což výškově limitovaná beachová specialistka Tereza Baláková při nejlepší vůli nemohla zaručit, proto dorazila fyzicky disponovaná Michaela Beránková. V brněnských Šelmách málo využívaná, tudíž s ohromnou chutí předvést se v srdci Moravy. Kromě jištění „Kopy“ je navíc využitelná i jako smečařka, s ní na soupisce budou mít trenéři víc taktických variant.

LIBERA
Složení: Adéla Stavinohová (zůstala), Andrea Píchalová (přeřazena z oddílové juniorky)
Stejně jako na všech ostatních postech, ani na liberu to během minulého ročníku nebylo v Prostějově optimální. Což loňská navrátilkyně Adéla Stavinohová neměla problém sama sobě přiznat. Někdy ji pronásledovaly trable na přihrávce, jindy při obraně v poli. Přesto (nebo právě proto) stále přetrvává víra, že má výkonnostně na víc, než co zatím od svého příchodu zpět do mateřského klubu předvedla. Jistit záda jí navíc bude talentovaná odchovankyně Andrea Píchalová, jež takovým způsobem fungovala již ve druhé polovině uplynulé sezóny. Teď se ovšem dá předpokládat, že (staro)nový kouč Miroslav Čada pošle novicku v případě nouze či potřeby častěji do hry.