Touha po dobrém umístění, či dokonce po medaili se v případě mladých volejbalistek České republiky na mistrovství Evropy U16 nenaplnila. Národní reprezentace starších žákyň pod vedením kouče Aleše Nováka (současně šéftrenéra mládeže VK Prostějov) prohrála v Nyíregyháze všech pět svých duelů základní skupiny a obsadila 11. místo v konečném pořadí šampionátu.

Klíčový dopad na celý turnaj měl pro výběr ČR hned jeho nevydařený úvod. V důležitém zahajovacím střetnutí totiž Novákovy svěřenkyně s Julií Bažó (novou posilou vékáčka z Bedřichova) v základní sestavě podlehly domácím Maďarkám 1:3 (-23, 19, -19, -17) a vysoké ambice tak rychle dostaly nepříjemnou trhlinu.
„Premiéra na ME nám nevyšla. Předvedená hra zůstala za standardem, na který jsme byli u našich děvčat zvyklí. Chyběla mi energie a touha překonat soupeře nebo někdy i samu sebe. Turnaj nekončí a pevně věřím, že nás zítra Turkyně poznají ve vylepšené verzi,“ říkal Aleš Novák.
Bohužel progres nenastal, místo toho Češky ztratily druhý mač s Tureckem hladce 0:3 (-17, -14, -15). Teprve poté šly jejich výkony nahoru, leč ani na další protivnice to nestačilo – byť dvakrát těsným poměrem. Postupně se zrodily porážky od Belgie 1:3 (-19, 14, -22, -23), od Ruska 0:3 (-22, -16, -12) i od Polska 2:3 (-23, 19, 23, -13, -13).
Tím pádem se nekonal ani vysněný útok na postup do semifinále, ani účast alespoň v bojích o 5. až 8. příčku. Naopak s jediným získaným bodíkem české družstvo uzavřelo tabulku grupy I a s nepořízenou se vrátilo zpátky domů.
„I poslední zápas na mistrovství nepostrádal z naší strany bojovnost a nasazení, kvalitě hry pomohl návrat kapitánky Nely Jasečkové. Na přihrávce a v poli byla dominantní Daniela Hrbková a Fedora Jakuškina vytáhla z úderového zásobníku skvělá podání. S turnajem se loučíme se vztyčenou hlavou,“ zhodnotil Novák.
Julie Bažó naskakovala do všech zápasů kromě prvního jako střídající z lavičky. „V závěrečném utkání jsme předvedly vše, co umíme, a nechaly na hřišti všechno. Bojovaly jsme až do posledního balónu. Mistrovství Evropy bylo pro nás cennou zkušeností a na příštím se pokusíme tyto zlepšené výkony předvádět už od samého začátku,“ pověděla prostějovská mládežnická akvizice na rozloučenou.