Úvodní týden společné přípravy na novou sezónu 2021/22 – byť jen kratší třídenní – mají za sebou volejbalistky VK Prostějov. Tréninkový proces odstartovaly ve středu 4. srpna odpoledne v téměř kompletním složení.

Na první sraz před zahájením práce dorazili všichni členové realizačního týmu: hlavní kouč Miroslav Čada, asistent trenéra Lubomír Petráš, asistentka trenéra a kondiční specialistka Solange Soares, asistent trenéra a statistik Jakub Krčmař, lékař Pavel Navrátil i nový masér Marek Roba.

Co hráčky? Vstup do necelé dva měsíce trvajícího přípravného období mají zdárně za sebou nahrávačky Klára Dvořáčková a Viktorie Nečasová, blokařky Kateřina Kvapilová, Petra Kožoušková a Zuzana Dostálová, smečařky Martina Michalíková, Michaela Smolková a Darina Tesařová, univerzálky Gabriela Kopáčová a Michaela Beránková, libera Adéla Stavinohová a Andrea Píchalová.

Zatím chyběly nejen reprezentantky Simona Bajusz a Karolína Fričová chystající se s národními výběry Česka a Slovenska na blízké Mistrovství Evropy žen 2021, ale také brazilská posila na blok Raquel Löff da Silva. „Kvůli covidu je teď mnohem komplikovanější pobyt občanů mimo Evropskou unii v naší zemi, než tomu bylo dříve za normální situace. Možnost přicestování Raquel do ČR proto řešíme už dlouho, všechna potřebná povolení budeme mít velice brzy. K mančaftu by se tak mohla připojit již od pondělka 9. srpna, nebo maximálně o několik dní později,“ věří sportovní ředitel a znovu i první lodivod Miroslav Čada.

Pár úvodních tréninků vynechaly rovněž některé z nejmladších členek kádru. „Na soupisce máme čtyři juniorky, jež budou střídavě makat s námi i s klubovým celkem U19. Chceme, aby se postupně staly nedílnou součástí ženského kolektivu a sbíraly potřebné zkušenosti do budoucna, zároveň mohou kdykoliv dostat i zápasovou příležitost,“ zmínil Čada.

Svěřenkyním hned na startu letní dřiny dostatečně vylíčil, co je čeká a nemine. „Nadále sázíme na spíš kratší tréninky maximálně dvouhodinového trvání, během nichž ale vyžaduji stoprocentní koncentraci a nasazení od začátku až do konce. Chceme vysokou intenzitu a tím pádem i soustředěnost, nic nešidit ani nevypouštět. Prostě kvalitně pracovat, jen tak je možné se zlepšovat jak individuálně, tak po týmové stránce,“ zdůraznil ostřílený stratég.

Zpočátku dostanou hodně prostoru cvičení zaměřená na fyzičku a sílu pod vedením kondiční specialistky Solange Soares. „Úvodní dny byly trochu volnější, zátěž budeme postupně zvyšovat. Důležité je, aby se všechny holky dostaly co nejrychleji na podobně dobrou úroveň kondice a dohnaly své osobní nedostatky po uplynulém volnu, případně po zdravotních problémech. Obecně musí být děvčata v daném období na takové fyzické úrovni, jak je konkrétně potřeba,“ vyložila Soli permanentní drobnohled nad Hanačkami.

První větší herní prověrkou se stane o posledním srpnovém víkendu přípravný turnaj v Přerově. „Kromě tamních Zubřic a nás start přislíbily i dva slovenské kluby, ale záleží na koronavirové situaci, jestli budou moci normálně přicestovat,“ pokrčil Čada rameny s tím, že do té doby se prostějovské ženy mohou těšit převážně na pilování kondice a v menší míře na herní volejbalové prvky. A to včetně avizovaného soustředění v Karlově pod Pradědem (17. až 20. srpna).