Kvalifikace na mistrovství Evropy, poté Golden European League a nakonec kontinentální šampionát. V uplynulých pěti měsících měly volejbalistky VK Prostějov Simona Bajusz i Karolína Fričová stejný a velmi náročný reprezentační program, po kterém už naskočily do přípravy svého klubu na rychle se blížící soutěžní ročník.

Nová nahrávačka vékáčka Bajusz celou dobu v národním týmu České republiky plnila roli dvojky na svém postu. Což znamená, že neustále naplno trénovala, ale do zápasů naskakovala jen občas jako střídající hráčka, většinou maximálně na několik výměn. Přesto na svou pozici v současném kolektivu ČR nijak nežehrá, vše naopak bere pozitivně.

„Samozřejmě jsem nebyla smířená s tím, že jsem až druhá nahrávačka, ale kouč to měl takhle nastavené. A já se hlavně snažila maximálně pomoct družstvu, aby se mu dařilo a bylo úspěšné. Celý ten skoro půlrok byl hodně náročný jak fyzicky, tak především psychicky. Rozhodně mě však zocelil a dal mi spoustu cenných zkušeností do další kariéry,“ shrnula Simona Bajusz.

Stabilní prostějovská smečařka Fričová v nároďáku Slovenska zpočátku také patřila spíš mezi náhradnice. Postupem času na jednotlivých repre akcích ovšem dostávala stále víc a víc prostoru. Nejprve častěji střídala, pak během ME dokonce opakovaně nastoupila i v základní sestavě. „Důvěra mě potěšila, snažila jsem se odvádět co nejlepší výkony. Jen škoda těsného nepostupu ze skupiny na Euro,“ stručně okomentovala Karolína Fričová.

S oběma plejerkami přineseme v příštím vydání Večerníku rozhovory.