Nadmíru slibně nakročeno k postupu do závěrečného turnaje Final Four Českého poháru žen 2021/2022 mají volejbalistky VK Prostějov díky triumfu 3:1 v prvním čtvrtfinálovém duelu na hřišti Olomouce. Radovat se však zatím nemohou, neboť musí zvládnout ještě domácí odvetu. Ta přijde na řadu ve čtvrtek 13. ledna od 18.00 hodin v Národním sportovním centru PV.

 

Úvodní vzájemné střetnutí mezi nejlepší osmičkou ČP sice vékáčko začalo mizerně, když vstupní sadu rivalkám doslova odevzdalo 13:25. Potom se ale jeho hra radikálně zlepšila, klíčové bylo zvládnutí druhé části plné zvratů v infarktové koncovce 26:24. Ve zbytku derby pak už hostující tým kraloval a protivnice nemilosrdně převálcoval 25:13, 25:13.

Co z tohoto výsledku plyne? Že prostějovskému kolektivu stačí v odvetném utkání i těsná porážka 2:3. V případě prohry 1:3 nebo 0:3 by se šlo do zlatého setu, což je dodatečný tiebreak do patnácti bodů, který by definitivně rozhodl o postupujícím mezi elitní kvarteto národní pohárové soutěže.

„Podstatné za téhle situace bude o ničem v hlavách nespekulovat a vůbec vnitřně nespoléhat na to, že můžeme i těsně prohrát. Naopak musíme jít do zápasu jako normálně, to znamená zvítězit. Jen takové nastavení mysli nám dá reálnou šanci opravdu postoupit do semifinále,“ konstatoval hlavní trenér VK Miroslav Čada.

Ze své předlouhé volejbalové kariéry dobře ví, že podobně příznivým způsobem rozjeté vyřazovací série mohou být zrádné. „Jsme vlastně teprve v polovině. A byť tedy máme čtvrtfinále rozehrané výborně, pořád to nic neznamená. Zvlášť při potenciální síle soupeře, který první souboj určitě hodí za hlavu a do druhého půjde na maximum zkusit obrat,“ uvědomoval si Čada.

Proto bude potřeba k dokonání dílčího úspěchu znovu odvést špičkový výkon. „Abychom postoupili, musíme zahrát skvěle. S tím do čtvrtečního zápasu půjdeme a na nic jiného nesmíme spoléhat. Holkám každopádně věřím, neboť ukázaly, že na to mají,“ zdůraznil Čada před vrcholně atraktivním derby střetem.

Upozorňujeme diváky, že podle nyní platného rozhodnutí vlády ČR mohou do hlediště z fanoušků starších osmnácti let pouze očkovaní proti koronaviru nebo ti, kteří covid v posledním půlroce prokazatelně prodělali. Mládeži mezi dvanácti a osmnácti roky věku stačí i potvrzení o negativním výsledku testu na covid-19. Po celou dobu pobytu v hale pak musí mít každý nasazen respirátor.