Jižní část prostějovského regionu se již také pečlivě připravuje na volby, které proběhnou ve druhé polovině září. Strany už tak finišují s přípravou kandidátek a dolaďují poslední detaily. Obhajovat svůj mandát bude jako lídr kandidátky starosta obce Jan Vrána, ale i další členové zastupitelstva. Zajímavé bude sledovat také to, zda se podaří v Němčicích opět získat nejvíce hlasů sociálním demokratům, kteří se během posledního období ocitli i mimo Poslaneckou sněmovnu. Také v komunálních volbách 2022 by měla být hlavní tváří kandidátky Jana Oulehlová.

Po posledních volbách před čtyřmi lety dopadlo politické rozložení velmi různorodě a do zastupitelstva obce se dostalo hned osm stran. Nejsilnější mandát bude obhajovat ČSSD se svou lídryní Janou Oulehlovou, která se jako jediná přehoupla těsně nad dvacet procent a brala čtyři mandáty. Kromě lídryně a místostarostky obce se do zastupitelstva dostala i bývalá starostka Ivana Dvořáková, jež získala také největší počet hlasů ze všech zastupitelů. „Kandidátku už máme připravenou a kompletní s patnácti jmény. Některé změny tam jsou, ale nejedná se o nic drastického a lidé se je včas dozví. Stejně jako před čtyřmi lety ale zůstávám v pozici lídryně a ráda bych zopakovala minimálně poslední volební čísla,“ prozradila místostarostka obce Jana Oulehlová, která také doplnila i hlavní body do příštích let v obci. „Rozhodně musíme vyřešit nové pozemky v areálu bývalého cukrovaru a připravit je co nejdříve. Také bude potřeba myslet na bezpečnost.“

V těsném závěsu za sociálními demokraty zůstalo Sdružení nezávislých kandidátů města Němčice nad Hanou, které ztratilo jen necelá dvě procenta. V čele kandidátky stál místostarosta obce Jan Vrána, po posledních volbách se přesunul na pozici starosty a letos bude chtít svůj post obhájit. „Letošní kandidátka už finišuje a dolaďujeme poslední jména. Mohu potvrdit, že i tento půjdu jako lídr našeho sdružení,“ prozradil současný starosta. Ve čtyřletém období s ním byli v zastupitelstvu ještě další dva kolegové z kandidátky, v radě zasedl jeden z jeho kolegů Oldřich Plchota.

Dá se čekávat, že i v letošních volbách budou tyto strany hlavními favority na vítězství a následné posty v radě města. Obhajovat své mandáty by měla většina z nich, obě uskupení se v Němčicích těší tradiční a dlouhodobé podpoře. Zajímavé bude sledovat především situaci u sociální demokracie, která nyní neprožívá na celostátní úrovni nejšťastnější období. Uvidí se, zda i po letošních volbách vytvoří případnou koalici právě se Sdružením nezávislých kandidátů.

S výraznější ztrátou si pak třetí a čtvrtou pozici rozdělilo hnutí ANO Němčicím a strana Společně pro Němčice, jež shodně dosáhly na dva mandáty a získaly nad deset procent. ANO Němčicím v posledním období zastupuje lídryně Lenka Králová a její dvojka Martin Ernst, který byl také pátým a posledním členem rady města. Čtvrtá příčka a dva mandáty připadly i pro stranu Společně pro Němčice, kde se do zastupitelstva dostala lídryně Martina Kouřilová a dvojka kandidátky Marek Antel. „Do letošních voleb máme na kandidátku více než patnáct jmen a nyní tak řešíme ještě otázku, kdo všechno do voleb půjde. Stejně jako před čtyřmi lety budu lídryní kandidátky já,“ prozradila směrem k volbám, které proběhnou za tři měsíce, Martina Kouřilová a přiblížila i některé body, s nimiž do voleb se svými kolegy jde. „Rozhodně chceme připravit a dořešit nové stavební pozemky a dalším důležitým bodem je místní skládka,“ doplnila Kouřilová, která by ráda předchozích deset procent a dva mandáty z minulých voleb ještě vylepšila.

Kromě zmíněného kvarteta se do zastupitelstva obce dostaly i další čtyři strany, které si rozdělily po jednom mandátu, a všechny dělilo pouhé jedno procento. Pátou příčku obsadilo před čtyřmi roky SPD a do zastupitelstva se dostal lídr Roman Mizera, z KDU-ČSL se do zastupitelstva dostala čtyřka kandidátky Miroslav Oplocký. Z více než osmi procenty jeden mandát obsadil také Jaromír Snídal z Volby a Zodpovědnosti a poslední pozici v zastupitelstvu obsadil Jiří Zatloukal ze Sdružení nezávislých kandidátů Evropští demokraté.