Na stejné startovní čáře se před zářijovými komunálními volbami seřadilo celkem 10 kandidátek, které se v Prostějově ucházejí o přízeň voličů v boji o 35 míst v zastupitelstvu. Po úterním losování, které proběhlo v Kulturním klubu Duha, jim byla 9. srpna definitivně přidělena startovní čísla. Jak Večerník exkluzivně zjistil, někteří z lídrů jim přisuzují až přímo magický význam. 

Volební čísla pro letošní komunální volby jsou vylosovaná. Losování proběhlo v budově Magistrátu města Prostějova ve Školní ulici, konkrétně pak v klubovně Duhy v 1. patře. Magistrát města Prostějova jako příslušný registrační úřad provedl veřejně přístupné losování pořadí volebních stran na hlasovacích lístcích pro volby do zastupitelstev obcí v úterý 9. srpna od 13:00 hodin. Akt proběhl za přítomnosti zástupců kandidujících subjektů i veřejnosti.

Politickou jedničkou jsou nyní v Prostějově zvířata. Konkrétně to jde o nově vytvořený subjekt, který má možná delší název, než počet přívrženců. Pokud by někdo chtěl volit jedničku, musí sáhnout po lístku s kandidátkou „Zvířata potřebují naši pomoc, sama si nepomohou - Sdružení DSZ (Demokratická strana zelených) - ZA PRÁVA ZVÍŘAT a NK (Nezávislí kandidáti)“. Bohužel jejich lídr je zatím veřejnosti neznámý, Večerníku se nepodařilo získat ani reakci některého z představitelů tohoto sloučence a ani internetové stránky s programem neexistují.

S dvojkou půjde do voleb další slepenec, mnohem známější hnutí Na Rovinu! V jeho vedení berou číslo s nadhledem a z losu si nic nedělají. „Nemyslím si, že bychom z toho měli dělat nějakou zvláštní estrádu. Tam, kde je nouze, se samozřejmě hodí i číslo,“ poznamenal Aleš Matyášek, lídr kandidátky, která zastřešuje politiky z TOP 09, STAN a Zelených.

Číslo 3 pro letošní komunální volby připadlo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). „Trojka je nejčastější číslovka v pohádkách. Například Tři oříšky pro Popelku, Tři zlaté vlasy Děda Vševěda nebo i tři přání zlaté rybky. V komunálních volbách je to číslo vylosované pro místní SPD a já věřím, že náš výsledek bude také jako z pohádky,“ uvedl tak trochu s nadsázkou lídr prostějovské kandidátky „Okamurovců“ Pavel Dopita.

Jako šťastná lze však spatřovat i jiná čísla. Třeba čtyřku, se kterou jdou do voleb Spojenci pro Prostějov. „Čtyřka je číslem vytrvalosti, odhodlání, praktičnosti a poctivosti. Toto číslo je základem pro vše dokonalé a pravidelné: máme čtyři roční období, čtyři chutě, čtyři živly, čtyři světové strany a čtverec sám o sobě je také dokonale vyvážený,“ poznamenal Tomáš Weber, lídr kandidátky KDU-ČSL s Nezávislými. Jak dodal, číslo 4 nepochybně do billboardů a celkové kampaně zapojí.

Vítězi předchozích voleb a jednomu z hlavních favoritů i pro letošní rok hnutí ANO 2011 byla při losu přidělena pátá pozice, se kterou věří, že budou slavit úspěch. „Já věřím, že pro nás číslo pět bude šťastné a úspěšné. Rádi bychom ho ještě nějak zakomponovali do poslední fáze kampaně a určitě si na to ještě sedneme,“ prozradil Večerníku František Jura, který bude obhajovat post primátora.   

Podobné pocity panovaly i u ODS a nezávislých osobností města Prostějova, kteří do boje vyráží s číslem šest. „Už před losováním jsem říkala, že bych pro ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova chtěla jako volební číslo buď šestku, která je mým osobním šťastným číslem, nebo jedničku jako znamení vítězství. Jsem velmi ráda, že toto moje přání vyšlo a jdeme do voleb s šestkou. Krásně nám to vyšlo. A jelikož jsem trošku pověrčivá, tak věřím, že výsledek voleb tomu bude odpovídat,“ okomentovala losování Milada Sokolová, náměstkyně primátora statutárního města Prostějov. „Šest dní Bůh podle Bible tvořil svět. Šestka je matematicky takzvaně dokonalé číslo, protože součet jeho dělitelů (1, 2, 3) se opět rovná šesti. A každý z nás přece občas potřebuje šestý smysl. Číslo šest navíc prý symbolizuje rovnováhu a harmonii, ale také snahu vykonat něco dobrého a pomoci druhým, což je přesně to, co přivedlo naše kandidáty do prostějovské komunální politiky,“ přidala také do vínku jistou dávku symboliky lídryně Občanské demokratické strany, která stejně jako v roce 2018 jde do voleb společně s Nezávislými osobnostmi města Prostějova.

Sedmičku pak losování přidělilo Levicovým občanům Prostějova a KSČM. „O sedmičce se všeobecně hovoří jako o šťastném čísle. Když už to tak příjemně vyšlo, budeme chtít tuto skutečnost využít i v rámci předvolební kampaně,“ řekl s úsměvem a vírou v lepší zítřky Tomáš Kaláb, jednička kandidátní listiny. „Konkrétní využití vylosovaného čísla ještě diskutujeme,“ prozradil Jan Mochťák, lídr kandidátky České pirátské strany v Ptostějově. „Rozhodně jsme za tuto cifru rádi. Zvláště když pod charakteristikou tohoto čísla naleznete houževnatost, výborné organizační schopnosti a realistický přístup k řešení úkolů, charisma, ambicióznost, schopnost problémy řešit s nadhledem a nehroutit se z nich. Přesně takovou politiku chceme ve spolupráci s občany realizovat,“ vyjádřil se k losování politik.

Kandidátka zdejšího hnutí PéVéčko získala devítku. „Pro nás je to paráda. Jak jsme zjistili, tak devítka je číslem univerzální lásky, věčnosti, víry, karmy a vesmírných zákonů, duchovního osvícení a probuzení, služby lidstvu. Je zasvěcena humanitárním myšlenkám všeobecně, ať už jde o charitu, službu druhým, pozitivní příklady, štědrost, vnitřní sílu, vizionářství, nebo vědomí poslání. Jsme tedy nadmíru spokojeni,“ uvedl exkluzivně pro Večerník Jiří Pospíšil, náměstek primátora statutárního města Prostějov a jednička kandidátky PéVéčka.

Jako poslední přišla na řadu Česká strana sociálně demokratická, která tak má jako jediná dvojciferné číslo. „Desítka je krásné kulaté číslo, navíc jediné dvojciferné, takže se určitě bude vyjímat. Věříme, že nám tak přinese ve volbách štěstí a dobrý volební výsledek,“ prozradil Večerníku ze zahraniční dovolené volební lídr „socanů“ Pavel Holík. Jeho pobočník a druhý muž kandidátní listiny Bedřich Grulich pak přidal: „S číslem deset jsme opravdu spokojení. Desítka vyjadřuje optimismus, sebevědomí, nezávislost a energii. Je to taková posílená a lepší jednička,“ pousmál se, aby vážněji přidal. „Je to rovněž zhruba volební výsledek prostějovské ČSSD v roce 2018 a náš minimální cíl pro volby v letošním roce,“ nastínil jasné ambice Grulich s tím, že sociální demokracie už naplno zahájila volební kampaň, která ale de facto odstartovala již tradičními oslavami prvního máje v Kolářových sadech.

 

VÝSLEDKY LOSOVÁNÍ ZA MĚSTO PROSTĚJOV

1          Zvířata potřebují naši pomoc, sama si nepomohou -

Sdružení DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT a NK                                                                     

2          NA ROVINU! (STAN, TOP 09, Zelení)

3          Svoboda a přímá demokracie (SPD)

4          Spojenci pro Prostějov (KDU-ČSL a Nezávislí)

5          ANO 2011

6          ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova

7          Levicoví občané Prostějova a KSČM

8          Česká pirátská strana (Piráti)  

9          PéVéčko

10        ČSSD