O celkem 35 míst v zastupitelstvu města Prostějova se letos uchází přesně 303 kandidátů na deseti kandidátkách. Každé straně nebo hnutí bylo umožněno nasadit maximálně 35 jmen. To se podařilo zejména v případě favoritů voleb. Do voleb jdou všichni současní členové Rady města Prostějova. Z jejich pořadí na jednotlivých kandidátních listinách však lze usuzovat, že drtivou většinu z nich minimálně zastupitelské křeslo nemine. Přinejmenším ve dvou případech to však tak úplně jisté není.

V letošních komunálních volbách budou moci lidé vybírat z celkem 303 jmen na 10 kandidátkách. Pokud zabrousíme do historie, pak je patrné, že zájem o účast ve volbách spíše klesá. Před čtyřmi roky byl zájem o zastupitelský post výrazně vyšší. Nejenže bylo hned 13 kandidátek, o zastupitelské křeslo se ucházelo 335 lidí. V roce 2014 sice bylo „jen“ 12 kandidátek, na nich se však představilo hned 396 jmen. Méně lidí do zastupitelstva kandidovalo pouze v roce 2010. Tehdy to bylo 291 jmen na 10 kandidátkách.

„Úbytek kandidátů je trend, který se týká všech větších měst v celé republice. Aktivní účast ve volbách je spojena s jistou nedůvěrou, lidé se bojí politikou tzv. zašpinit. Lídři kandidátek tak často mají vůbec problém sehnat dostatečný počet lidí. Je to velká škoda, protože jiný způsob, jak se podílet na demokratickém chodu společnosti či případně něco změnit, občané nemají,“ okomentoval fakta politolog Jakub Lysek z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého.

 

Kdo sestavil „plnou“ kandidátku?

Každá z kandidujících stran, hnutí či koalic mohla letos opět nasadit maximálně 35 jmen. Počet uchazečů přitom může ledacos napovídat o podpoře jednotlivých kandidátek. Z těch letošních se „plnou palbu“ podařilo sestavit ANO 2011, ODS s nezávislými osobnostmi, PéVéčku, ČSSD, Spojencům pro Prostějov, SPD a hnutí Na rovinu! Naopak potřebný počet nedali dohromady Piráti, kteří sehnali pouze 29 jmen stejně jako Levicoví občané Prostějova a KSČM, u nichž lze objevit jen přesně 28 uchazečů. Vůbec jediným kandidátem nesporného outsidera letošních voleb Zvířata potřebují pomoc je Jana Slováková.

Radní chtějí obhájit

Jak už jsme v minulosti předeslali, žádnou zásadní personální revoluci v užším vedení města nelze po letošních volbách očekávat. Svědčí o tom mimo jiné fakt, že do voleb jdou všichni členové současné Rady města Prostějova. A to dokonce za ty samé strany, za jaké byli naposledy zvoleni. A to v minulosti nebylo vždy pravidlem. „Je naprosto v pořádku, pokud stávající vedení chce obhájit své posty, svědčí to o tom, že chce pokračovat v nastoupeném trendu. Bude pak záležet pouze na voličích, jaké jim ve volbách vystaví vysvědčení,“ glosoval tuto skutečnost Jakub Lysek.  

Proč exprimátorka ustoupila do pozadí?

Pořadí na jednotlivých kandidátkách napovídá tomu, že většina z nich alespoň zastupitelský post s největší pravděpodobností obhájí. Jedinou výjimkou je Roman Karšulín (ANO 2011), který se do povědomí širší veřejnosti zapsal zejména svojí aktivitou při výkupu pozemků pro chystaný severní obchvat města Prostějova. Zatímco v roce 2018 figuroval na šestém místě kandidátky, což mu zajistilo těsné zvolení a následně místo v radě, tentokrát se propadl až na 33. místo.

Nikoliv tak dramatický, přesto nepřehlédnutelný ústup na kandidátce ČSSD prožívá někdejší primátorka a aktuální náměstkyně Alena Rašková (ČSSD). Zatímco před čtyřmi roky šla do voleb jako lídr, tentokrát ji na tomto postu vystřídal Pavel Holík a na ni zbylo „až“ pořadové číslo šest, což jí při aktuálních odhadech místo v zastupitelstvu v žádném případě nezaručuje. „Kandidovat ze šestého místa bylo moje vlastní rozhodnutí, roky přibývají a určitě by se měla dát přednost mladším, ať si to také zkusí a zjistí, o čem to je,“ komentovala své umístění na kandidátce sama Alena Rašková.

 

členové Rady města Prostějova a jejich pořadí na kandidátkách

                                  

František Jura             primátor                                 ANO 2011                  (1.)     

Jiří Pospíšil                1. náměstek primátora           PéVéčko                     (1.)     

Alena Rašková           náměstkyně primátora           ČSSD                         (6.)

Jiří Rozehnal              náměstek primátora               ANO 2011                  (2.)

Jan Krchňavý             náměstek primátora               PéVéčko                     (4.)

Milada Sokolová        náměstkyně primátora           ODS                            (1.)

Marcela Župková       radní                                       ANO 2011                  (3.)

Sklenka Miloš             radní                                       ANO 2011                  (4.)

Roman Karšulín         radní                                       ANO 2011                  (33.)

Tomáš Blumenstein   radní                                       ODS                            (2.)

Pavel Holík                radní                                       ČSSD                          (1.)