Výrazným hráčem v letošních prostějovských komunálních volbách budou nezávislé osobnosti města Prostějova, které sdružují nezávislé kandidáty z různých oborů. Nezávislé osobnosti města Prostějova i letos půjdou do voleb společně s občanskými demokraty, které vede jako jednička celé kandidátky náměstkyně primátora Milada Sokolová. Spojení tradiční značky a nezávislých kandidátů v sobě pojí všechny výhody obou přístupů k řízení města.

Marek Moudrý: ředitel úspěšné školy

Jeden zástupce nezávislých osobností města Prostějova zasedal v městském zastupitelstvu už nyní a letos se o hlasy Prostějovanek a Prostějovanů uchází opět. Je jím oblíbený ředitel Střední odborné školy podnikání a obchodu Marek Moudrý. Úspěšná střední škola, pro kterou se v Prostějově již podle její zkratky vžilo pojmenování SOŠPO, má mezi svými obory i cestovní ruch, jehož rozvoji v Prostějově se Marek Moudrý poslední čtyři roky velmi aktivně věnoval jako předseda městské komise pro tuto oblast.

Primář Vladimír Macháček: ortoped i lékař prostějovských sportovců

Prvním hvězdným nováčkem na kandidátce číslo šest je velmi známý prostějovský lékař Vladimír Macháček, který aktuálně zastává pozici primáře v prostějovském zdravotnickém zařízení CZ Clinic ve Vodní ulici. Jeden z nejvýraznějších prostějovských ortopedů současnosti se specializuje na končetinovou traumatologii, ale velmi výrazně také na ortopedii sportovní.

Fanoušci prostějovského sportu ho proto budou znát nejen z jeho ordinace, protože má za sebou tisíce úspěšných operací, ale také z městských sportovních kolbišť, kde působil dlouhou dobu jako lékař prostějovských sportovních týmů, ať už šlo o hokejové Jestřáby, nebo fotbalový klub 1.SK. Ostatně významné sportovní osobnosti z Prostějovska i odjinud, včetně těch zahraničních, jsou častými pacienty Vladimíra Macháčka.

Sportovní profil Vladimíra Macháčka dotváří i jeho hlavní volnočasová záliba, kterou je triatlon. Fyzicky náročnému sportu „železných mužů“ spojujícímu plavání, cyklistiku a běh se Vladimír Macháček věnuje velmi aktivně a pravidelně se v této disciplíně účastní i třeba mistrovství republiky.

Výrazná osobnost prostějovské medicíny by městskému zastupitelstvu bezpochyby slušela.

Josef Sklenář: „Čechovice, do toho!“                                         

Dalším nezávislým trumfem týmu Milady Sokolové je předseda fotbalového oddílu TJ Sokol Čechovice Josef Sklenář, který je občanským povoláním obchodním manažerem ČSOB. Dlouholetý funkcionář čechovických fotbalistů je podepsán pod letošním skvělým úspěchem oddílu, jenž na konci jarní části sezóny slavil historický postup do krajského přeboru. Že se jedná o vskutku historický milník v dějinách fotbalistů z prostějovské městské části, potvrzuje fakt, že Sokol Čechovice odstartoval před třemi týdny podzimní část sezóny ve vůbec nejvyšší soutěži, kterou za celou svou existenci hrál. Dnešní příznivci čechovického fotbalu si jistě Josefa Sklenáře vybaví nejen jako předsedu fotbalového oddílu, organizátora Sportovních plesů v Čechovicích, ale hlavně jako hlasatele, jenž na hřišti informuje o všem důležitém a nikdy nezapomene každé své hlášení zakončit slovy: „Čechovice, do toho!“

Kandidatura Josefa Sklenáře potvrzuje podporu, kterou občanští demokraté a nezávislé osobnosti dávají mládežnickému sportu v Prostějově, ale také prostějovským místním částem.

Petra Rubáčová: ředitelka ZŠ v ulici Dr. Horáka

Mezi nezávislými osobnostmi města Prostějova figuruje také řada výrazných zástupců prostějovského učitelského stavu. Patří k nim i ředitelka základní školy v ulici Dr. Horáka Petra Rubáčová, která stojí v čele této vzdělávací instituce již osm let. Za jejího ředitelování se podařilo školu díky podpoře zřizovatele významně modernizovat. Rekonstrukcí prošel školní bazén a vybudovány byly moderní odborné třídy i učebna pod otevřeným nebem.  Na škole také působí sportovní třídy orientované na hokej a plavání nebo třídy pro nadané děti ve spolupráci se spolkem Svět vzdělání.

Díky Petře Rubáčové by proto mohl být v městském zastupitelstvu slyšet odborný hlas z prostějovského základního školství.

Tím ale výčet nezávislých osobností města Prostějova zdaleka nekončí. Nezávislý hlas může být díky kandidátce číslo šest ve vedení města zastoupen mnohem více než dosud.