V rámci devítičlenného zastupitelstva patří hned pět mandátů současnému starostovi Marku Hýblovi a je tak jasné, že v čele obce bude pokračovat i ve třetím volebním období. V letošních komunálních volbách se kromě vítězné strany dostala do zastupitelstva i další čtyři uskupení. Oproti minulým volbám se do zastupitelstva ale nedostal ani jeden ze dvou místostarostů hned po sečtení hlasů. Jeden z nich ale v budoucím zastupitelstvu přeci jen bude. Vůbec poprvé se do zastupitelstva obce dostala také SPD.

 

„Byl jsem upřímně překvapen, jaké podpory se nám v letošních volbách dostalo. Chtěl bych v první řadě poděkovat všem voličům, kteří k urnám přišli. Myslím si, že takový zisk znamená hodně, ale zároveň ho beru jako závazek do další práce. Rozhodně to však není jen mou zásluhou a domnívám se, že se projevila spokojenost obyvatel s tím, jak se zde v posledních letech pracuje globálně. Velké poděkování tak zaslouží všichni od místostarostů přes zastupitelstvo až po chod obecního úřadu, o který se perfektně starají jeho zaměstnankyně. To jsou všechno věci, které se do konečných výsledků jasně promítly,” prozradil úvodem na devadesát devět procent současný i budoucí starosta obce Marek Hýbl. Jeho strana získala většinu v zastupitelstvu a může si tak před ustavujícím zastupitelstvem vybrat, zda bude chtít jít s někým do výraznější spolupráce. Další čtyři uskupení totiž mají po jednom členovi. A v zastupitelstvu budou oproti minulým volbám hned čtyři nováčci. „Vše bude jasné po ustanovujícím zastupitelstvu, já bych si hlavně přál, aby nové zastupitelstvo fungovalo minimálně stejně dobře jako předchozí a vše se dalo konstruktivně vyřešit tak, abychom mohli pro občany udělat maximum v této nelehké době,” doplnil.

Do dalšího v pořadí třetího období si s sebou nese starosta i řadu cílů, které čekají na realizaci. „Máme rozpracovaných hned sedm investic. Ať už se jedná o místní mlýn a jeho rekonstrukci, chodník směrem na Pohoršov, či pokračování v opravách komunikací. Říct ale konkrétní cíle nyní příliš nejde. Pro nás bude nyní důležité, abychom se postarali o energie, jejichž ceny stoupají raketovým tempem, a to bude nyní hlavní úkol. Pokud finance zůstanou i na rozplánované investice, budeme jen rádi. Situace s energiemi se ale neustále mění, takže nyní je brzy říct konkrétně, jak by to mohlo dopadnout,” doplnil závěrem Marek Hýbl.

Do zastupitelstva se dostaly i další čtyři strany, které bojovaly o hlasy voličů, a všechny budou mít jediného zástupce. Největší pozdvižení v obci vyvolalo po volbách odstoupení dvojky kandidátky Společně pro Otaslavice Pavla Skalického. „Se současným pracovním nasazením, kde toho v důsledku stále častějších kyberútoků řešíme víc a víc, by pro mě nebylo možné věnovat se naplno práci pro obec a zároveň potřebám místní tělovýchovné jednoty. Mandátu jsem se tak musel vzdát, protože dělat věci jen napůl mi nepřišlo jako správná varianta,” prozradil k tomu Skalický, kterého nahradil lídr kandidátky a momentálně dosluhující místostarosta Mojmír Sokol.

Do zastupitelstva se pak dostaly i další tři strany. Vůbec poprvé zde bude figurovat SPD, kterou bude zastupovat lídr Jiří Hájek. Do zastupitelstva se dostal i lídr KDU-ČSL Jiří Nedělník. Posledním členem pak je Roman Palát, dvojka strany Myslíme na budoucnost, nezapomínáme na tradice.

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. října