Po třech týdnech povolebního vyjednávání je jasno, kdo bude další čtyři roky vládnout v Němčicích. Vítězná strana ANO NĚMČICÍM se nakonec dohodla se dvěma uskupeními a ve vedení města dojde k velké obměně, když v opozici skončil současný starosta města Jan Vrána i místostarostka Jana Oulehlová. V nově složené radě města naopak usednou nováčci. Starostou obce bude lídr vítězné strany Martin Ernst. Pozici místostarosty zaujme lídr kandidátky SPD Roman Mizera.

„Během uplynulého týdne už se nám podařilo vytvořit dohodu. Půjdeme do vedení města společně se sdružením nezávislých kandidátů Společně pro Němčice a se Svobodou a přímou demokracií. Jedná se tak o velkou změnu oproti minulému volebnímu období. Jsme dohodnutí, že bych se měl stát starostou. Roman Mizera by měl být místostarostou a dalšími členy rady města bude za naše uskupení Lenka Králová, ze SNK pak Martina Kouřilová a Marek Antel,“ prozradil Večerníku minulý pátek budoucí starosta města Martin Ernst.

Ten dále uvedl, že jednoduché vyjednávání to opravdu nebylo. Proto jej obzvlášť těší, že už je dohoda na světě. „My jsme chtěli dát dohromady tým, který dokáže město zase posunout dál. Chceme pokračovat v řadě dobrých věcí, které se tu dějí, a také na ně navázat dalšími, abychom nepřešlapovali na místě, ale pokračovali v budování,“ uvedl Ernst a zmínil dva hlavní body, které bude chtít v nejbližší době uvést v život. „Prvním z nich je vyřešení fotovoltaiky na budovách města. Uvažuje se o základní a mateřské škole, abychom ušetřili v rámci energií. A v návaznosti na to je důležité zasíťovat plochu bývalého cukrovaru, aby mohla probíhat další výstavba obytných prostor,“ zakončil nový první muž Nmčic.  

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 17. října