Na první pohled se vše zdálo zalité sluncem. Nicméně ani povolební vyjednávání v Plumlově se neobešlo bez problémů a silných slov. Těmi nešetřil stávající neuvolněný místostarosta Jiří Nezval. Podle něj se plumlovští Nadšenci dopustili podvodu na voličích.

 

Jak už Večerník informoval, kandidátky vedené stávající starostkou Gabrielou Jančíkovou (KDU-ČSL) a jejím bratrem Markem Otrubou (Nadšenci) získaly dohromady nevšedních 62 procent všech voličských hlasů. Ke spolupráci dva nejsilnější subjekty přizvaly také Nezávislé vedené stávajícím uvolněným místostarostou Martinem Hyndrichem.

Někteří tuto dohodu však zrovna nevítali. „Nadšenci se dopustili podvodu na voličích. Ve svém programu měli zrušení místa místostarosty, nyní se jejich lídr stal právě neuvolněným místostarostou. Ještě předtím však odmítl místo uvolněného místostarosty, které je spojeno s mnohem větší odpovědností, a to například za chod kempu, zámku i Technických služeb,“ rozhorlil se současný místostarosta Jiří Nezval, který v zastupitelstvu v řadách Nezávislých působí celkem 12 let.

Otruba: „Místostarostou jsem být chtěl“

Podle lídra kandidátky Nadšenců bylo vše poněkud jinak. „Není pravdou, že jsem nebyl ochotný převzít post uvolněného místostarosty. Naopak jsem o něj stál, nicméně se starostkou jsme se nedohodli na podmínkách, za jakých by se tak stalo. Odpovědnosti se také nezbavuji, naopak hospodaření kempu, k němuž jsme měli připomínky a které se stalo jedním z našich předvolebních témat, bude nově spadat do mé kompetence. A co se týče slibovaných úspor, dojde i na ně. Funkci budu vykonávat za poloviční odměnu, než jakou měl přede mnou pan Nezval,“ vysvětlil Marek Otruba z Nadšenců, jehož jsme se zároveň zeptali, zda si dokáže představit spolupráci nejen se svojí sestrou v roli starostky, ale i s dalšími zástupci vedení města, z nichž k některým se v minulosti stavěl spíše kriticky. „Pokud budeme mít společný cíl, tak si tuto spolupráci představit dokáži,“ zareagoval Otruba.

Jak vše bude v praxi fungovat, ukáže nejen ustavující zastupitelstvo, které se v obřadní síni místního zámku bude konat už tuto středu 19. října, ale hlavně pak následující čtyřleté volební období.

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 17. října