Jestli některé strany letošní komunální volby prohrály na celé čáře, jsou to dvě. A sice ČSSD a KSČM. Platí to i pro celé Prostějovsko. Není to přitom tak dlouho, kdy obě strany měly v regionu sílu.

 

ČSSD v Prostějově i na řadě menších vesnic měla lidi v zastupitelstvu, v Prostějově, Kostelci na Hané nebo Němčicích nad Hanou se podílela na vedení. Totéž platí o Konici. Komunisté byli ve vládnoucí koalici v Prostějově a v řadě obcí měli zastupitele. Ani jedno už ale neplatí. S odstupem se navíc dá říct, že sociální demokracie utrpěla ještě větší porážku, než se původně zdálo. Příkladem budiž Konice nebo Němčice nad Hanou. V Konici ani strana nesložila kandidátku. Němčice nad Hanou byly dlouhodobě oranžové. Zde sice strana nepropadla, po desítkách let ale nebude ve vedení města.

Nejen výsledky KSČM zase ukázaly, že pod její značkou už prostě lidi nechtějí kandidovat. Na řadě vesnic, kde donedávna byly kandidátky komunistů, nyní místní politici raději kandidují coby nezávislí. Nejedná se přitom jen o jeden či dva případy. Ale o trend. 

 

Podrobné zpravodajství z povolebních vyjednávání čtěte v aktuálním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 24. října