Čtrnáct dnů tvrdé předvolební kampaně je za námi. V pátek a sobotu se opět otevřely volební místnosti, v nichž se rozhodlo o tom, kdo se stane dvanáctým prezidentem v historii České republiky. Před druhým kolem byl jednoznačně favorizován Petr Pavel, který tuto roli také potvrdil.

Zvítězil s nejvyšším náskokem v historii přímé volby a také získal nejsilnější mandát prostřednictvím 3 359 151 hlasů. Už od chvíle, kdy se zavřely volební místnosti a začaly být známé první výsledky, bylo poměrně jasno o tom, kdo „usedne“ na Pražském hradě. I v těch nejmenších obcích, kde se dala čekat převaha Andreje Babiše, totiž vítězil Petr Pavel. A čím více hlasů bylo sečteno, tím se rozdíl mezi oběma kandidáty zvyšoval. Krátce před půl čtvrtou odpoledne už bylo oficiálně jasno, že vedení Petra Pavla jeho protikandidát nedožene.

Petr Pavel, armádní generál ve výslužbě a bývalý předseda vojenského výboru NATO, se tak 9. března po inauguraci stane dvanáctým prezidentem v historii naší země. Krátce po svém zvolení na tiskové konferenci poděkoval všem voličům. „Chtěl bych poděkovat všem, nejen těm, kteří volili mě, ale všem, kteří přišli k volbám a projevili svou volbu. Rád bych řekl, že dnes to není o tom, že jedni voliči jsou vítězové a druzí poražení. Poražený dnes není nikdo. Úspěchem mého pětiletého mandátu budou jen úspěchy, které budou společné pro všechny,“ uvedl a sklidil velký potlesk i velmi vřelé ohlasy od politologů.

Porážku po náročné kampani přijal čestně i Andrej Babiš. „Chci poděkovat všem, kteří přišli k volbám, a pogratulovat panu Petru Pavlovi, který zvítězil. Porážku přijímám a chtěl bych vyzvat všechny voliče, aby výsledek voleb akceptovali. Věřím, že se situace posledních dnů uklidní,“ doplnil předseda hnutí ANO, který už zároveň začal kampaň k volbám do Poslanecké sněmovny.