Toto byl tedy pořádný humbuk! Druhé kolo prezidentských voleb se i v našem regionu stalo jednoznačně tématem číslo jedna v četných a často velmi vyhraněných diskusích.

Přestože prezident měl, má a doufejme, že i nadále bude mít na život obyvatel Prostějova a okolí minimální vliv, často poměrně vášnivou potřebu vyjádřit své sympatie tu k jednomu, tu k druhému kandidátovi měl i u nás téměř každý. Výsledky druhého kola pak v regionu znamenaly obrat. Zatímco v prvním kole na Prostějovsku nejvíce hlasů posbíral Andrej Babiš, v tom druhém zvítězil Petr Pavel. Rozdíl tentokrát činil pouhopouhých 344 hlasů.

Novým prezidentem naší vlasti se dle očekávání stane Petr Pavel, když v rámci celé ČR získal 58,32 procenta hlasů. Jeho soupeř Andrej Babiš pak pouze 41,67 procenta. Zvolenému prezidentovi blahopřáli i končící prezident Miloš Zeman stejně jako současný premiér Petr Fiala.

Na Prostějovsku pak tak jednoznačná situace rozhodně nebyla. Těsně zde zvítězil Petr Pavel, když dostal 29 902 hlasů, Andreje Babiše volilo 29 558 lidí. V tomto případě se v regionu změnil poměr sil, neboť v prvním kole u nás zvítězil Andrej Babiš, který Petra Pavla předstihl zhruba o 5 000 hlasů.

Volební účast byla ve srovnání s jinými volbami poměrně vysoká, k urnám přišlo v regionu 69,70 procenta právoplatných voličů. Úspěch Petr Pavel zaznamenal i v Prostějově, kde mu dalo důvěru 53,71 procenta voličů, zatímco lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi jen 46,28 procenta lidí. Ještě větší převahu měl Petr Pavel v Plumlově (57,41 procenta) a zvítězil také Kostelci na Hané (53,41 procenta). Naopak Andrej Babiš získal většinu v Němčicích nad Hanou (58,75 procenta) a v Konici (52,03 procenta).

I na Prostějovsku se potvrdilo, že zatímco ve větších městech měl navrch Petr Pavel, Andrej Babiš získával hlasy zejména v menších obcích, a to zejména v těch, kde mnozí z místních čelí exekucím. To platilo například o Obědkovicích, kde předseda hnutí ANO získal 73,75 procenta hlasů, přičemž zhruba čtvrtina obyvatel této obce čelí exekucím.