Už první kolo letošních prezidentských voleb zaznamenalo velký zájem voličů. A minimálně na základní škole v ulici Dr. Horáka v Prostějově se potvrdilo, že i ve druhém kole je zájem voličů velký. Do útrob budovy se po druhé hodině začaly hrnout davy lidí. Po čtvrté hodině už jich měla řada odvoleno.

 

„Můžeme přepočítat kroužky,“ říká mi členka volební komise na dotaz na hlasy. Jenže nemohou. Co chvíli někdo přichází k urnám spolurozhodovat, kdo dalších pět let usedne na Hradě. Volební komise je tradičně mixem mladších a starších. Hovor je spíše sporadický, co chvíli totiž někdo chodí s občankou. Když je ale čas, popovídají si členové rádi. Zatímco v minulosti už na různých místech různé komise trávily čas třeba sledováním seriálů nebo četbou, či dokonce učením na zkoušky, zde jedna ze členek také háčkuje.

Pokud tedy je čas. Dveře se skutečně netrhnou. „Vůbec pro mě nebylo lehké se rozhodnout. A dělá mi zle takové to útočné ‚já, já, já jenom já‘. A Česko, jako kdyby bez něj nemohlo existovat,“ říká mi osamocená žena na dotaz, proč se rozhodla jít volit a co pro ni bylo důležité. Starší muž kolem osmdesátky to viděl zase jinak. „Měl jsem jasno. Nějaké důstojníky, generály a podobně…,“ říká a v hovoru zaznívá, že sám kdysi působil v politice. Později se jí podle svých slov snažil spíše vyhýbat. „Ale byl jsem na procházce. A tak ze zvyku jsem zašel k volbám,“ usmíval se.

Mezi odborníky se tu a tam diskutuje o tom, jaký vliv mohou mít předvolební debaty. Ukazuje se, že minimálně jednomu voliči, respektive voličce, pomohly s rozhodováním. „Na mě zapůsobila debata v televizi, která mě dost ovlivnila. Bylo to zhruba před čtrnácti dny,“ říká starší žena. A pokračuje. „Nebylo pro mě těžké se rozhodnout. Ale debata mě přesvědčila, že volím toho správného,“ vyjádřila se.

Názory na to, proč volit, zaznívají tu a tam opatrně, jinde jsou zcela zřetelné. A ač lidi oslovuji s tím, že mě zajímá hlavně proč, ne koho, často se svěřují. „Chodíme pravidelně. A když jsem to viděl, tak nešlo nejít,“ říká muž, který se představuje jako Pavel. „Přesvědčil mě Babiš, že mám jít volit. Kdyby to vyhrál on, tak emigruji. Volím vždycky, vždycky váhám, ale tady nebylo co řešit. Jen když jsem viděl ty diskuse, to chování…,“ nechápe muž jednoho z kandidátů. Než jsme se rozloučili, zadoufal ve vysokou volební účast.