V drtivé většině zdejšího regionu včetně města Prostějov ovládlo volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky stejně jako před čtyřmi lety hnutí ANO 2011. Za jednoznačným vítězem skončila téměř v každém okrsku na druhém místě celorepublikově nejúspěšnější koalice SPOLU, která dokázala uspět v sedmnácti obcích. V jednom případě (Určice) to byla mezi těmito rivaly čistá plichta. Dvoubarevnou mapu pak jako jediní změnili obyvatelé v Srbcích, kde se radovalo hnutí Svoboda a přímá demokracie, které v konečných výsledcích v regionu skončilo na rozdíl od celostátní úrovně před druhou koalicí Pirátů se Starosty. Nechyběla však řada překvapivých výsledků či odchylek oproti volbám předešlým.

 

Stejně jako v předešlých volbách se i v letošním roce voličská mapa prostějovského regionu zbarvila poměrně jednoznačně ve prospěch hnutí ANO 2011, které zde získalo téměř třicet procent. Oproti předchozím volbám, kde kandidovala každá ze stran zvlášť, si hodně polepšila koalice SPOLU, jež obsadila druhé místo se ztrátou pěti a půl procenta. S necelými čtrnácti procenty skončilo třetí hnutí SPD a čtvrté místo brali Piráti se Starosty. V rámci Prostějovska by se do sněmovny podívali ještě také sociální demokraté i Přísaha Roberta Šlachty.

Pořadí na celém prostějovském regionu odpovídalo také pořadí v jednotlivých městech a obcích, kde se v drtivé většině opakovala trojice ANO, SPOLU a SPD, pouze výjimečně se mezi tuto trojici dostala i další uskupení.

Oproti roku 2017 však hnutí ANO 2011 ztratilo hned v jedenácti obcích, kde tentokrát zvítězila právě koalice SPOLU. Velký propad v regionu zaznamenali stejně jako v celorepublikovém hlasování komunisté, kteří oproti předchozím volbám ztratili více než pět procent, lepší výsledky neslavili ani v jedné z obcí. Podobný sešup je znát také u strany ČSSD.

S velkým otazníkem do voleb směřovalo hnutí Přísaha Roberta Šlachy a na Prostějovsku by do se mu do sněmovny otevřely dveře, kdyby získalo více než pět procent všech hlasů. Na dalších místech se umístila ještě Trikolóra, Volný Blok a Zelení, ti však nepřekonali ani tříprocentní hranici.

Kde se měnila situace?

Hnutí ANO od předešlých voleb, které opanovalo zcela jednoznačně, na Prostějovsku letos o některá svá drobná vítězství přišlo. Hned v jedenácti obcích dali voliči přednost koalici SPOLU. Tam, kde před čtyřmi lety zvítězila KDU-ČSL zvítězila znovu v koalici. Půltucet doplnily i další obce jako například Tvorovice, Pivín, Výšovice, Ptení nebo Hvozd.

Velký propad i na Prostějovsku měli komunisté. Ze třetího místa v roce 2017 spadli až na sedmé a ztratili více než pět procent hlasů. Už při předešlých volbách zvítězili pouze ve třech okrscích, letos poprvé od roku 1989 dokonce nezískali jediný primát v regionu. I v Srbcích je převálcovalo hnutí SPD i další strany, které oslavily vstup do sněmovny. Ve Skřípově to znamenalo dokonce až šesté místo a poprvé od revoluce nezvítězila KSČM ani v Bousíně. Tam je předstihla vítězná koalice SPOLU, hnutí ANO i PirStan.

Vysoká volební účast

Volební účast letošních voleb do Poslanecké sněmovny byla o více než čtyři procenta vyšší než v předchozích volbách, v regionu byla vyšší naposledy v roce 2006. Kromě Obědkovic, kde se účast zastavila na 47,42 procenta, byla všude nadpoloviční. Nejvíce oprávněných voličů dorazilo k urnám ve Vincencově, kde odvolilo téměř osmdesát procent. Přes 75% se vyšplhal zájem v Suchdolu (dokonce 76,72), Ohrozimi, Hačkách, Rakůvce a Lipové.

I

NEJ zajímavosti

voleb na Prostějovsku 

Remíza v Určicích

Jediným místem v regionu, kde měly první dvě strany stejný počet hlasů, byly Určice. O výhru se podělila rovným dílem koalice SPOLU s hnutím ANO 2021, když obě uskupení získala 173 hlasů, tj. 25,82% z celkového počtu hlasů.

Změny v Bousíně

V roce 2017 obsadili první místo komunisté a druhé SPD, v těch letošních ale bylo všechno jinak. Volby v této obci opanovala koalice SPOLU před hnutím ANO 2011 a koalicí PirStan. Komunisté brali až čtvrté místo a hnutí SPD zcela propadlo na pouhá čtyři procenta.

Obec Srbce narušila barevnost

Jediným městem či obcí na Prostějovsku, kde se neradovala jedna ze dvou nejúspěšnějších stran celostátně i v regionu, byla obec Srbce. Vyhrála totiž Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury s téměř třetinou všech hlasů. Na druhém místě skončily shodně všechny tři strany, které ještě do sněmovny proklouzly. Komunisté i zde zažili tvrdý pád.

V Nivě skončila druhá Přísaha

Nejlepšího výsledku dosáhlo hnutí Přísaha v Nivě, kde získalo téměř patnáct procent hlasů a obsadilo druhé místo za vítězným hnutím ANO 2011. V žádné další obci se už k nejvítěznějším nepřiřadilo.

Volný blok získal v Jesenci

Pouze v Jesenci se v rámci prostějovského regionu dostal Volný blok nad pětiprocentní hranici, dokonce s více než osmi a půl procenta skončil na čtvrtém místě. 

 

Volební účast v regionu:        64,59 %

Nejvyšší účast: Vincencov     79,61 %          Nejnižší účast: Obědkovice   47,42 %

 

 

41 graf2