Fotbalistům, tenistům, florbalistům, ale také hokejistům mnohdy slouží na menších městech a vesnicích Prostějovska sportovní haly. Ty se obvykle po celý rok stávají stánkem sportu s velmi pestrým využitím. Zatímco se však na mnoha místech Prostějovska v posledních letech do stavby sportoviště pustili, ve dvou případech už pomýšlí na rekonstrukci. V Konici i v Kostelci na Hané se totiž blíží konec životnosti stávajících sportovišť.

I další věc však mají ve městech společnou, a sice nedostatek finančních prostředků. „Máme požádáno o dotaci na Národní sportovní agentuře. Je kompletně zpracována projektová dokumentace na víceúčelovou sportovní halu, tedy na její využití v zimě i v létě. Rozpočet je 24 milionů, takže jen z městské kasy se tato investice realizovat nedá,“ uvedl starosta Konice Michal Obrusník.

V Kostelci na Hané je situace podobná. „Zatím nevíme, kdy se se stavbou začne. Máme projekt, povolení, ale není vyhlášen dotační titul, abychom na něj dosáhli. Národní sportovní agentura to vyhlásila tak, že halu musí provozovat spolek, ne město,“ řekl k aktuálnímu stavu starosta města František Horák. V případě Kostelce by šlo o rekonstrukci za bezmála 40 milionů korun. „Největší problémy jsou ohledně střechy, kam zatíká. Je zde šindel, který má životnost dvacet let. A hala už je starší. Problém je i s izolací nebo také s povrchem, za dvacet let užívání má i něco za sebou,“ konstatoval. Zatímco vzhled kostelecké haly by se tolik neměnil, konická by měla projít kompletní přeměnou. „Bude kompletně vyměněné podloží, bude tam nově mrazuvzdorná vrstva, která zamezí zvedání povrchu po mražení ledu. Na to přijde asfaltový povrch a dále technologie chladicích trubek. Výsledný povrch je tvořen čtverci třicet na třicet ze speciálního plastu, který umožní jakoukoli letní sportovní aktivitu,“ řekl starosta a doplnil, že by měly vzniknout i nové šatny, půjčovna sportovního náčiní a případně občerstvení. Otázkou ale dále zůstává, zda se městům podaří dosáhnout na potřebné peníze.