Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel) Rychlejší mražení i komfortnější ovládání čeká na zdravotníky hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov díky novému šokovému zmrazovači. Kontaktní zmrazovač plazmy vyšel nemocnici na téměř milion korun.

„Nový šokový zmrazovač plazmy je od firmy Medista, výrobce  B Medical Systems, a jde konkrétně o model MBF 21, což je výkonný kontaktní model umožňující chladit i čtrnáct krevních vaků zároveň, a to na teplotu -30°C do šedesáti minut,“ popisuje Milena Lukešová, vedoucí lékařka hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov s tím, že po zapnutí je stroj předmražen do 15 minut a po vyjmutí dávky lze ihned zakládat dávku novou, což významně zrychluje proces mražení.

Součástí zmrazovače je navíc i počítač s tiskárnou a softwarem, který celý proces zamrazování monitoruje a po jeho ukončení vydá protokol o průběhu mrazicího cyklu. Software zároveň vše archivuje v databázi, ve které uživatel zpětně nalezne veškeré informace o proběhlých zmrazovacích cyklech. Doposud přitom v nemocnici sloužil zmrazovač s rokem výroby 2008, který již potřeboval obnovit. „Z nového zmrazovače máme velkou radost. Už nyní se ukazuje, že nám práci ulehčí i urychlí, což samozřejmě vítáme,“ shrnuje Lukešová s tím, že ročně by v novém zmrazovači mohlo být zmraženo až 1500 litrů plazmy, která se následně používá zejména k výrobě koncentrátů pro zástavu krvácení.