Už po schválení rozpočtu města Prostějova na rok 2022 v listopadu loňského roku bylo zřejmé, že se radní také letos chtějí pustit do nákladných stavebních investic. Minulý týden náměstek primátora Jiří Rozehnal potvrdil, že na plánu investic ve výši přes čtvrt miliardy korun se nic nemění.

Schválený rozpočet kalkuluje celkem s 248 miliony korun na stavební investice. Dalších 20 milionů korun je určeno na opravy a údržbu staveb investičního charakteru. „Celkově jde tedy o více než čtvrt miliardy korun. Je to ambiciózní plán, ale naše zkušenosti z předcházejících let a dobrá ekonomika města nám to umožňují. Celkový objem financí se samozřejmě ještě může měnit, protože v některých případech vycházíme z rozpočtovaných nákladů a skutečnou cenu zakázek budeme znát až po vyhodnocení soutěží na dodavatele,“ uvedl Jiří Rozehnal (ANO 2011), který vzápětí podtrhl ty nejdůležitější stavební investice roku 2022. „Pokud jde o výši nákladů, tak tou největší akcí bude regenerace sídliště Brněnská – Dobrovského, kde počítáme se 37 miliony korun. Obnovu sídlišť považujeme za mimořádně důležitou, protože v nich žije významná část našich občanů. I proto je to už několikátá regenerace v řadě, která navazuje na práce financované v minulých letech, například na sídlišti Šárka nebo Šmerala. Brněnská - Dobrovského není jediným projektem tohoto typu, do kterého chceme letos investovat, celkem dvanáct milionů korun máme připraveno také na první etapu regenerace Sídliště Svornosti. Obyvatelé Prostějova si zaslouží důstojné prostředí odpovídající jedenadvacátému století a veřejné plochy kolem jejich domů k tomu patří,“ má jasno náměstek pro stavební investice v Prostějově.

Město hodlá letos investovat desítky milionů korun také do sportu. „Vlajkovou lodí v této oblasti by měly být položka do sportoviště Základní školy Jana Železného, kde plánujeme výstavbu běžeckého tunelu za sedmadvacet milionů korun a čekáme na vypsání dotačního titulu. Dokončena bude rekonstrukce druhé tělocvičny na ZŠ v ulici Valenty a budeme také investovat do obnovy zimního stadionu. Nezapomínáme ani na velodrom, kde bude třeba opravit asfaltový chodník uvnitř areálu,“ vypočítává Jiří Rozehnal s tím, že nemalé finanční prostředky půjdou také do dopravní infrastruktury. „V tomto případě musím samozřejmě zmínit rekonstrukce dvou komunikací, a to Vrahovické a Wolkerovy ulice. V obou případech jde primárně o investice Olomouckého kraje, náklady města ovšem rovněž nejsou zanedbatelné, počítáme s částkou kolem devíti milionů korun. Práce samozřejmě probíhaly už v loňském roce, takže jde jen o část nákladů. Projektová dokumentace na dopravní terminál Újezd bude zpracována do 30. dubna 2022 a následovat bude veřejná soutěž na zhotovitele a realizace letos ve druhém pololetí. Cílem je zklidnit autobusovou dopravu v nevyhovujících stávajících ulicích v centru města trpících hlukem a smogem a usnadnit lidem přijíždějícím do Prostějova přestup na autobusy jak městské, tak zajišťující dopravu do východní a jižní části našeho okresu,“ uzavřel náměstek prostějovského primátora.