Olomouckém kraji bylo v roce 2021 spácháno 7 802 trestných činů, z toho 4 601 z nich bylo policisty objasněno. Vyplývá to z nedávno vydané statistiky kriminality, kterou Večerníku poskytlo Krajské ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje. Pro zdejší region je podstatný fakt, že na rozdíl od předešlých let nebyl vloni na Prostějovsku spáchán nejzávažnější zločin – vražda.

Z pohledu na statistická čísla, která však policejní krajské ředitelství nechalo bez jakéhokoliv komentáře, vyplývá, že v prostějovském regionu došlo v roce 2021 k nápadu 1 388 trestných činů, z nichž 844 bylo objasněno, což činí 61,7 procenta.

Na Prostějovsku nedošlo vloni k vraždě, celkem jich bylo v Olomouckém kraji spácháno pět, všechny byly objasněny a pachatelé obviněni. Současně se přitom v loňském roce událo celkem 92 jiných násilných trestných činů, dále 28 deliktů mravnostního charakteru, 612 případů majetkové kriminality a 196 případů kriminality hospodářské.

Z tohoto výčtu je patrné, že Prostějovsko i přes absenci vraždy nebylo vloni zrovna bezpečným místem. O drtivé většině případů násilného či mravnostního charakteru policie veřejnost vůbec neinformovala. Důvod přitom není vůbec jasný...