Redakce Večerníku získala kompletní zprávu o stavu veřejného pořádku v Prostějově za loňský rok, kterou radním velice podrobně a do nejmenšího detailu sestavil ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík. Ze zprávy vyplývá, že oproti předcházejícímu roku 2020 došlo vloni k poměrně rapidnímu zvýšení počtu spáchaných přestupků. Přesto je pravdou, že například v roce 2017 na tom byl Prostějov v tomto ohledu ještě mnohem hůře. Také během letopočtu 2021 zaměstnávaly prostějovské strážníky v drtivé většině případů nejvíce přestupky v dopravě. Mohou za to nejen radary na měření rychlosti, ale i zábory místa, špatné parkování a velkou měrou se na tomto vysokém počtu 6 334 dopravních přestupků podílela nedisciplinovanost řidičů při blokovém čištění města.

Prostějovští radní v úterý 8. února vzali na vědomí zprávu o stavu veřejného pořádku v Prostějově za loňský rok. „V průběhu loňského roku nedošlo k významným či mimořádným událostem z pohledu veřejného pořádku, které by vážně narušily veřejný pořádek a jeho pokojný stav. Veškerá činnost však byla značně ovlivněna vyhlášením nouzových stavů, usneseními vlády s nařízeními a omezeními a nařízeními dalších ústředních orgánů státní správy, zejména Ministerstva zdravotnictví ČR. Tato opatření velmi významně, zejména v první vlně, ovlivnila i činnost a statistickou výslednost městské policie,“ zmínil ve zprávě její autor Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

V roce 2021 byl vyšší nápad přestupkového jednání oproti roku 2020. „V průběhu druhého pololetí došlo ke zvýšení četnosti dopravních přestupků, zejména z důvodu toho, že se veřejnost mylně domnívala, že policejní složky jsou v defenzivě a nedohlíží na veřejný pořádek a dopravu jako obvykle,“ konstatoval

Během uplynulého letopočtu spáchali Prostějované na území města celkem 7 478 přestupků, což je o 1 581 případů více než v roce 2020. Mezi nejčastější hříchy patří ty v dopravě, těch bylo vloni přesně 6 334. „Dopravních přestupků bylo vyřešeno celkem 6 334, což je o 1 531  přestupků více než v předchozím roce. Na místě jich bylo vyřešeno v blokovém řízení 3 a na pokutách pak uloženo celkem 697 600 korun. Domluvou bylo vyřešeno 2 101 dopravních přestupků, správnímu orgánu předáno 747 přestupků,“ prozradil Šebestík s tím, že strukturu přestupků v dopravě tvoří převážně nedovolené stání a zastavení zejména v centru města, porušení zón s dopravním omezením v pěších a obytných zónách či na vyhrazených parkovištích. „Technické prostředky k zabránění odjezdu vozidla, takzvané botičky, byly použity v 469 případech. Značná pozornost je věnována i chodcům a cyklistům, v roce 2021 i řidičům na sdílených kolech a elektrických koloběžkách, kteří jsou často ohroženi na komunikacích, mnohdy neuváženým chováním a nedodržováním pravidel. Kontroly cyklistů jsou prováděny jak při běžném výkonu služby, tak cíleným zaměřením na cyklostezkách a v centru města. Celkem bylo zjištěno 191 přestupků cyklistů,“ zhodnotil nejčastější zdroj přestupků šéf prostějovských strážníků.

Vloni bylo také v Prostějově spácháno 292 přestupků proti veřejnému pořádku, 239 přestupků proti majetku, 89 přestupků proti občanskému soužití, v 79 případech porušili Prostějované městskou vyhlášku a v 11 případech zjistili strážníci podávání alkoholu mladistvým osobám. Přesně 433 případů je pak zařazeno do kategorie ostatních přestupků. „Do té patří všechny ostatní přestupky uvedené ve speciálních zákonech, například na ochranu zvířat proti týrání, zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákon o pozemních komunikacích, nikoliv však přestupky zákona o provozu na pozemních komunikacích, který patří do dopravy. Patří sem také zejména přestupky spáchané porušením obecně závazných vyhlášek a nařízení města. Jedná se o vyhlášky o pohybu psů, o ochraně nočního klidu, zákazu požívání alkoholických nápojů, tržní řád a podobně,“ vysvětlil Libor Šebestík. „Co se týká tržního řádu, strukturu těchto přestupků tvoří převážně přestupky spočívající v porušení vyhlášky o zákazu požívání alkoholu na veřejném prostranství, kdy se osvědčuje i odebrání alkoholu přímo na místě. Dále podomní prodej, kdy byli zjištěni pachatelé nabízení služeb v devíti případech. Zákaz kouření na určených místech byl zjištěn pouze v jednom případě. Porušení zákona o odpadech osobami bylo zjištěno v několika případech. V roce 2021 bylo řešeno 91 případů nesplnění povinností podle zákona na ochranu zvířat, zejména byl zjištěn pes na volno nebo nepřihlášený pes. V průběhu roku strážníci provedli odchyt celkem 77 zvířat, z toho 62 psů, kdy 12 z nich bylo odvezeno do útulku,“ vypočítal dále Libor Šebestík.

I přes nárůst počtu spáchaných přestupků oproti roku 2020 je ředitel městské policie s úrovní veřejného pořádku v Prostějově spokojen. „Jak ze statistických ukazatelů městské policie, které vykazují obdobné tendence jako statistiky Policie ČR v oblasti pouliční kriminality, tak i z průzkumů, ale i reakcí veřejnosti lze učinit závěr, že stav veřejného pořádku je na dobré úrovni. Vždy se však čas od času vyskytnou protiprávní jednání, na která je třeba ihned reagovat a činit opatření k jejich nápravě. Díky dobré spolupráci s veřejností lze účinně reagovat na požadavky a potřeby občanů v oblasti zajištění veřejné služby našimi strážníky. Požadavky na bezpečnost obyvatel jsou ovlivněny i mediálními zprávami, obavami z kriminogenních faktorů, ale i právním vědomím a vymahatelností práva,“ sdělil svůj názor Libor Šebestík.

Zpráva o stavu veřejného pořádku v roce 2021 v Prostějově, kterou má Večerník k dispozici, nabízí i mnoho dalších zajímavých informací, kterými se budeme zabývat i v dalších číslech.

 

08 graf1

 

08 graf2